Jakie utrudnienia drogowe napotkamy jadąc na Zlot |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-08-2009, 08:05 Jakie utrudnienia drogowe napotkamy jadąc na Zlot
|
|
|
Podpatrzyłem w innym temacie, że wykopki nie ominęły okolic Katowic. Wypowiedzcie się którędy jechać z północy a które odcinki omijać.
Nasza trasa z Wawki prowadzi przez Katowice - zastanawiam się nad sensem jazdy przez Kraków, ale może da się coś zawalczyć - wypowiedzcie się klubowicze mieszkający w okolicach |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
wojtas20
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD 2000r 90km
|
Wysłany: 25-08-2009, 08:58
|
|
|
Bartku fajnie, że taki temat założyłeś. Chciałbym podpowiedzieć coś wszystkim klubowiczom którzy pojadą od Bielska w kierunku ośrodków. W każdy piątek po godzinie 14 ( nie wiem jak wcześniej ) tworzą się dość duże korki na tym odcinku. Jeżdżę tamtędy dość często i nie polecam po prostu. Alternatyw jest kilka można jechać np. z Bielska na Porąbkę i tamtędy do Ośrodków. |
_________________ 01.2008 - 04.2009 - Mitsubishi Colt CJ0 1,3 12v
04.2009 - Mitsubishi Carisma 1.9 TD 2000r
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 25-08-2009, 09:02
|
|
|
Jak zbyt często nie będziemy sikać, to ok. 12 powinniśmy być na miejscu (bynajmniej GTW - grupa trójmiejsko - warszawska ) |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 25-08-2009, 09:17
|
|
|
Właśnie wymieniamy uwagi z mirc23 na ten temat....
Moja propozycja dla jadących z północy jest taka:
http://maps.google.pl/map...72,2.243958&z=9
I teraz krótki opis:
Jakieś 5 km za Siewierzem w miejscowości Podwarpie (światła, 70 km/h fotoradar) trzymamy się prawego pasa i ślimakiem w prawo nawijamy na wiadukt. Nie pamiętam co tam jest na tablicach ale sądzę, że Bielsko-Biała, Cieszyn -> S1. Wpadamy na tzw. "Wschodnią Obwodnicę GOP-u". Uwaga bo po ok. 3-4 km są trzy ograniczenia po 50 km/h i tam lubi być suszarka, często kręci się też Vectra.
Lecimy sobie tą obwodnicą, miniemy węzeł z DK-94, lecimy dalej aż do węzła z A4. Mijamy A4 i za jakieś 5 km będzie odbicie w prawo ślimaczkiem w lewo i na wiadukt kierunek Oświęcim, Imielin. Opuszczamy zatem S1 i wpadamy na drogę 934. Jedziemy przez Imielin, Chełm Śląski. Tam może być tłoczno ale zawsze to lepiej jechać niż stać. Dojeżdżamy do DK-44, skręcamy w lewo na Oświęcim i za chwilę wjeżdżamy do Oświęcimia. W zasadzie mijamy go jadąc przez trzy ronda: na pierwszym prosto, na drugim koło BP w prawo, na trzecim w lewo, na czwartym (cztery ronda jednak) w prawo. Kierunek Kęty. Po wyjeździe z Oświęcimia proszę jechać zgodnie z przepisami - była tam kiedyś suszarka.
Przez Kęty nie pamiętam - jest tam jakiś objazd aby nie jechać przez centrum (rynek) ale raz jechałem przez rynek i było ok. Należy trzymać kierunek Bielsko-Biała. Po wyjeździe z Kęt na pierwszym rondzie w lewo - kierunek Międzybrodzie Bialskie lub Żywieckie. No i dalej już do celu zgodnie z mapą.
Lokalesi z Oświęcimia, Kęt, Andrychowa .... wypowiedzcie się na ten temat.
Ewentualnie w pierwszą stronę można pojechać tradycyjnie S1-ką: Siewierz, Tychy, Pszczyna, Bielsko, Żywiec a opisany przeze mnie wariant zostawić sobie na drogę powrotną. Bardziej obawiam się o korki w niedzielę po Zlocie. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
|
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 25-08-2009, 09:30
|
|
|
gigant87 napisał/a: | ... w którym miejscu zjechać z A4 jadąc od Wrocławia? | Wariant zachodni na razie w opracowaniu
mirc23 ma w przygotowaniu jakąś koncepcję |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
adi_kce
Nowy Forumowicz

Auto: L200
|
Wysłany: 25-08-2009, 09:49
|
|
|
To jest bardzo dobra trasa - może nie jest szybka, bo leci się wsiami, ale nie ma tam korków.
Pozdrawiam
Adam
PS
Węzeł w Katowicach zmienia się co 12h - raz tu korek raz tam korek i ktrudno powiedzieć jak to będzie za parę dni. Prace trwają bardzo intensywnie |
_________________ Adi
 |
|
|
|
 |
gregsyl [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2009, 09:50
|
|
|
Zjedz w katowicach z a4 na cieszyn - bielsko biała potem nie odbijaj na skoczów tylko jedz dalej na bielsko białą i potem na żywiec. W łodygowicach w lewo na zarzecze. |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 25-08-2009, 10:07
|
|
|
adi_kce napisał/a: | Węzeł w Katowicach zmienia się co 12h - raz tu korek raz tam korek i ktrudno powiedzieć jak to będzie za parę dni. Prace trwają bardzo intensywnie | Wczoraj w TV Silesia (tak, jest takie coś ) usłyszałem, że jak skończą robić pas w kierunku W-wy to przerzucą się na drugą stronę. Potrwa to ok. miesiąc. Tak więc do końca września na Murckowskiej będzie masakra. Wczoraj po południu korek w kierunku Tychy-Bielsko sięgał do IKEI. |
 |
|
|
|
 |
gregsyl [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2009, 10:19
|
|
|
Wracając do tematu korków bielsko-żywiec w piątek to jest pewne że bedą od południa bo to norma można coś ominąć jadąc przez "przegibek" wtedy trzeba jechać na ulicę "straceńską" i kierować sie do "międzybrodzie bialskie" i potem za górą w prawo na ustąp i na około jeziora aż na miejsce zlotu. Niedziele jest to samo ale na bielsko jak jechałem w zeszłym tygodniu około 20.30 to było całe zabite autami nawet przez wspmniany "przegibek" i na to juz nie było objazdu. Niema co gdybać jak będziesz w Bielsku Białej jak się spytasz o Żywiec to napewno ktoś cię pokieruje gdybyś miał problem z dojazdem. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 25-08-2009, 11:49
|
|
|
gregsyl napisał/a: | Wracając do tematu korków bielsko-żywiec w piątek to jest pewne że bedą od południa bo to norma można coś ominąć jadąc przez "przegibek" | Którędy to jest przez "przegibek"? Mógłbyś to pokazać na mapie?
A co powiesz na taki wariant jeśli już ktoś pojedzie przez Bielsko:
zamiast kierować się na Żywiec to wybrać Szczyrk - DW-942 jest wyremontowana, prawie cały czas dwa pasy, dobra nawierzchnia, idzie płynnie. Trzymać kierunek Szczyrk aż do do ronda w Buczkowicach i tam dopiero odbić na Żywiec:
http://maps.google.pl/map...7,0.280495&z=12
|
 |
|
|
|
 |
wojtas20
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD 2000r 90km
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:09
|
|
|
Panowie pamiętajcie także o korkach w Pszczynie na 100 % będą tam gigantyczne korki..
JCH podał całkiem fajną trasę. Jakbyście jechali kierunek Kęty to oto droga do celu:
dojeżdżacie do pierwszego ronda w Kętach jedziecie kierunek Bielsko-Biała kawałek dalej jest drogie rondo skręcacie w prawo, cały czas za drogą to jest jakieś max 700m jest następne rondo i jedziecie kierunek Bielsko-Biała. Dojeżdżacie do świateł skręt w lewo i jazda cały czas prosto -> Miejscowość Czaniec -> prosto za główną drogą dojeżdżacie do ronda i jedziecie kierunek Oczków - Żywiec -> potem cały czas za drogą będziecie przejeżdżać przez miejscowości takie jak Porąbka -> Międzybrodzie Bialskie -> Czernichów -> Tresna i tutaj już na ośrodki na które również jest prosto trafić. Już mówię jak.. dojeżdżacie do zapory i jedziecie prosto ( główna droga leci w lewo ) i jesteście na miejscu
http://mapy.google.pl/map...17,2.705383&z=9
Co do przegibka to również jest prosto trafić..
Jesteście w Bielsku i jedziecie kierunek Żywiec... w pewnym momencie obok stacji ORLEN (po lewej stronie ) jest skręt na Międzybrodzie Bialskie ulica nazywa się GÓRSKA. I jedziecie cały czas za główną drogą i dojeżdżacie do Międzybrodzia Bialskiego.
http://mapy.google.pl/map...UTF8&z=12&via=1
Myślę jednak że lepszym rozwiązaniem jest wariant który opisałem na początku tego posta.
W Bielsku w piątek po prostu jest masakra.. Tak samo w Pszczynie.. |
_________________ 01.2008 - 04.2009 - Mitsubishi Colt CJ0 1,3 12v
04.2009 - Mitsubishi Carisma 1.9 TD 2000r
 |
|
|
|
 |
gregsyl [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:21
|
|
|
Ja i tak myśle ze pojedziecie właśnie tą drogą na szczyrk i w bystrej skręcicie na żywiecką na światłach (tam jest radar uważajcie) albo tak jak ty piszesz dalej do ronda w buczkowicach. Przgibek to przełęcz między bielskiem a miedzybrodziem bielskim jak zapytasz w bielsku gdzie jest "straconka" to ci kazdy powie bo przez straconke jedzie sie na przegibek. Ty jadąc od katowic mozesz wjechać na 3 sposoby do bielska wiec nie wiem jak Ci to opisać. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-08-2009, 12:31
|
|
|
Po uzgodnieniu z drugą połówką...
Wyjeżdżamy w czwartek po południu (ok. 14-16), jedziemy do Oświęcimia, a dalej do Żywca.
Jakieś wskazówki? |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
|