Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tanie CA
Autor Wiadomość
Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-07-2009, 09:03   Tanie CA

Jestem na etapie kompletowania taniego CA.

Baza to radyjko:
Calrion DXZ718r -140zl

Skrzynia basowa misternej konstrukcji z głośniekiem Magnat (model napiszę wkrótcę bo nie pamiętam)-jakies 50zł 8 lat temu ;)
Wmzacniacz Blaupunkt GTA4 180zł

Będą w najbliższym czasie maty na drzwi i nowe głośniki na przód.
Więcej w temacie:
http://forum.mitsumaniaki...p=533128#533128

Mam pytanie odnośnie kabli zasilających wzmacniacz i głośniki w przednich drzwiach.
Potrzebuję coś o dobrym stosunku cena/jakosc.

Testowałem na kablu o średnicy 3-4 mm i nie było problemów z brakiem prądu, czy grzaniem. Testowałem intensywnie przez pół godziny. Na różnych częstotliwościach.
Po podłączeniu przodu jego apetyt na pewno wzrośnie.

I jeszcze jedno pytanie. Jak dam dużo mocy do głośnika to potrafi strzelić przy skrajnym wychyleniu membrany. Kiedy naciskam go ręką to chodzi płynnie, bez zacięć. Czy to kres możliwości czy nadpalona cewka?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 14:38   

W FAQ Bartka Nazara znajdziesz odp. na twoje pytanie dot. kabli zasilajacych.

Co do glosnika wyglada na to ze konczy sie jego zakres bezpiecznych wychylen i karkas uderza w nadbiegunnik choc mimo dobrej "pracy" glosnika "na sucho" nie mozna wykluczyc uszkodzenia.

Pozdrawiam
Kamyk

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2009, 14:42   

Przjerzę jeszcze ten rozdział FAQ choć wiem mniejwiecej jaki powinien być przekrój, pytam raczej o konkretny produkt i markę;)
Możliwe, że to jest to co piszesz, bo tak jak wspomnaiłem on strzela przy naprawdę dużym wychyleniu. Przy testowaniu niskimi częstotliwościami logo firmy na głośniku robi się 3D ;)

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 14:54   

A jaka konstrukcja skrzyni (otwarta, zamknieta...) ?

Przy takiej klasie sprzetu wystarczy ze kabel zasilajacy nie bedzie mial w nazwie Al bo te tanie niby w pelni miedziane juz troche aluminium maja :)
Jezeli chodzi o glosnikowe to wystarczy 2x1,5mm2 kupione w pobliskim sklepie, no i nie najtansze, nie najdrozsze powinno kosztowac ok 2,5-3zl za metr.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2009, 14:57   

No właśnie skrzynię robiłem juz dawno temu. Liczyłem ją za pomoca programu ProBox bodajże. Brakowało mi wtedy kilku parametrów. Rozmiar wyszedł wręcz idealny, porgram proponował typ otwarty i taki został. Nie mam natomiast komina. Zauważyłem wczoraj, że kiedy zatykam ręką bass reflex to skok głośnika jest większy (podczas obciążania częstotliwością 50-60Hz).

[ Dodano: 28-07-2009, 15:03 ]
Dzisiaj wykręcę głośnik i sprawdzę model. Ale jest to raczej głośnik do obudowy otwartej. Dmucha przez bass reflex jak dobry odkurzacz :)

A macie jakiś pomysł jak szybko i tanio obić materiałem skrzynię? Mam zamiar kupić jakąś tanią wykłądzinę.. Tylko nie wiem czy użyć kleju czy jakiejś taśmy dwustronnej? A może jeszcze inaczej? Nie musi być ekstra bo z czasem pomyślę o inne zabudowie, bo to zajmuje mi pół bagażnika.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 15:11   

Taka konstrukcja skrzyni sprzyja niestety osiaganiu przez glosnik wychylen maksymalnych.
W skrzyni zamknietej glosnik "opiera sie" na poduszce jaka tworzy powietrze zamknietej w skrzyni i dzięki temu jest w stanie "przyjac" troche wiecej mocy jezeli chodzi o xmax.
Inna sprawa czy ten glosnik dobrze zagra w skrzyni zamknietej choc stawiam 6pak lecha ze w dobrze zrobionej (nie wspominam o obliczeniach) skrzyni zagra lepiej niz w zle obliczonym (?) bass refleksie.
Programy typu winisd czy bassbox pro to tylko narzedzia a nie zródla gotowych projektow - skrzynia zamknieta jest zdecydowanie bardziej "bezpieczna" na amatorów - mniejsze prawdopodobienstwo ♣ ♣ ♣ czegos.
Pozdrawiam
Kamyk
Ostatnio zmieniony przez Serek 28-07-2009, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 15:12   

Owczar napisał/a:
A macie jakiś pomysł jak szybko i tanio obić materiałem skrzynię? Mam zamiar kupić jakąś tanią wykłądzinę.. Tylko nie wiem czy użyć kleju czy jakiejś taśmy dwustronnej? A może jeszcze inaczej? Nie musi być ekstra bo z czasem pomyślę o inne zabudowie, bo to zajmuje mi pół bagażnika.
Kiedyś na Allegro były dostępne na metry samoprzylepne tkaniny obiciowe - coś podobnego do floku. Ceny przystępne. Oklejałem tym słupki w Żabie - wyglądało naprawdę ładnie.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2009, 15:16   

KamykGdynia, będziesz na zlocie w Żywcu? Będę ją stroił kominem... ale nie wiem co z tego wyjdzie. Czy jest sens wygłuszania tego? Ja mam wyłożone wełną mineralną. Miałem pod ręką... Oryginalnie kolumna nic nie miała...

gregorbu, dzięki, zaraz zerknę.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 15:17   

Owczar napisał/a:

Dzisiaj wykręcę głośnik i sprawdzę model. Ale jest to raczej głośnik do obudowy otwartej. Dmucha przez bass reflex jak dobry odkurzacz :)

Niestety to nie jest wyznacznik dobrego dzialania skrzyni typu BR :)
P.S Dobry odkurzacz to ssie a nie dmucha :)

Obić masz mnóstwo na allegro, lepiej kupic takie niz wykladzine z Obi bo ta ciezko sie uklada.
Klej to butapren, ew. klej na goraco z pistoletu jak kleisz mala powierzchnie.

EDIT
>>>>>>>
Na zlocie mnie nie bedzie, zobacz co to za glosnik moze sie uda do niego zrobic skrzynie zamknieta, prosta sprawa 3h i masz gotowe.
Jezeli chodzi o BR to czasami sie lekko wyglusza (nie w okolicach portu!) czasami nie, zalezy od preferencji sluchacza.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 15:22   

Owczar, na Wolumenie kupisz też specjalną obiciówkę, w dodatku sporo taniej niż na Allegro.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2009, 15:24   

Tak, tak niejasno się wyraziłem, miałem na myśli wylot ze starych odkurzaczy :D Takiego klasycznego, komunistycznego zelmera. Wiem, że to nie wyznacznik...

Wykręcę głośnik i zobaczę. Dobrze jakby usłyszał to ktoś kto się zna i powiedział czy warto w ogóle inwestować w ten głośnik. Na pewno nie gra on typu umcyk umcyk. Tak jak pisałem on ma śmigać głównie poniżej 100Hz. Szybkie bassy może wycisnę z drzwi.

Po ustawieniu filtrów efekt mi się podobał. Głośnik nie hałasuje, a we wnętrzu czuć już dynamikę, nawet przy otwartej klapie bagażnika. Gdzie mogę dostać "komin"?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 15:39   

Owczar napisał/a:
Gdzie mogę dostać "komin"?
Masz na myśli rurę bassreflex? M.in. Wolumen - do wyboru, do koloru. Podajesz średnicę, a potem docinasz sobie bassreflex do odpowiedniej długości. Myślę, że kupowanie w sieci mija się z celem, bo przesyłka wyniesie Cię tyle, co towar.
Co do trzasków głośnika - głośnik możesz oddać do regeneracji. Ja oddawałem do regeneracji głośniki z kolumn starszych od Ruslany :wink: . Robił to facet, który przez lata pracował w Tonsilu. Renowacja polegała na wymianie cewek, membran, zawieszeń górnych i dolnych i przewodów biegnących od cewki do portu. Dostałem fakturę i roczną gwarancję. Koszt takiej operacji to kilknaście PLN/szt., w moim przypadku powiększony o koszty wysyłki do Wrześni. Ale oczywiście robią to też na Wolumenie. :mrgreen:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 28-07-2009, 16:06   

gregorbu, tak mam na myśli rurę bass reflex ;) Tak myślałem że na wolumenie. Takich pierdół nie kupuję w sieci chyba, że można odebrać w Wawie :) Ale odwiedzę po prostu wolumen. A czy takie rzeczy dostanę codziennie czy raczej tylko w weekendy?

Narazie go nie będę regenrował. Zobaczę co będzie z niego ;) Kiedyś sam regenrowałem zawieszenia w innych głośnikach. Poelcam firmę http://www.umifon.pl/ Mają w sprzedaży akcesoria.
Gość dobrał mi od innego głośnika i wysłał na wskazany adres i oświadczył że jak będą dobre to zapłacę, a jak nie to odeślę. To się nazywa zaufanie ;]

[ Dodano: 28-07-2009, 16:08 ]
Głośnik to Magnat sub 251:
Typ SUB 251 fs (Hz) 33 Qts 0,3 Z (Ohm) 4 Vas (l) 63 d (cm) 23,3 SPL (dB)* 90 Pmax (W) 180 / 360

Skrzynia z kolumny altus 140.
Wymiary zewnętrzne 400x710x320 mm.

Czyli ma jakieś 78 litrów pojemności.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 28-07-2009, 18:28   

Owczar napisał/a:
A czy takie rzeczy dostanę codziennie czy raczej tylko w weekendy?
Codziennie. Od strony ul Wergiliusza jest sklep z głośnikami i akcesoriami do budowy kolumn - tam kupisz wszystko, co potrzebujesz.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2009, 00:38   

Skrzynia jest duuuuzo za duza.
Wg tych danych ktore podales glosnik ten najlepiej (wg. mnie) zamknac w ok 24l +-1l + ok 1,2l obj glosnika + obj portu.
Strojenie ok 43-45Hz, być może nawet troche wyzej zeby urwac 1ms z group delay.
Niestety mam za malo doswiadczenia zeby na 100% ustawic wymiary portu zeby nie "swistał" jak świstak pośród kosodrzewiny.
Napisz prosze jakiej srednicy masz tam otwór BR w tej obudowie i który wymiar ew. mozna ciachnąć.
Pozdrawiam
Kamyk

Odpowiedz do tematu