Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
01-02-2015, 19:31
Mini Blog o moim L200 rok 2000 (wycieki)
Autor Wiadomość
domin11 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 2000 r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-02-2015, 18:39   Mini Blog o moim L200 rok 2000 (wycieki)

Witam
Z moją "elką" rok 2000 przygode zacząłem jakieś trzy lata temu. Autko bardzo fajne i co najważniejsze daje mi radość z jazdy. Często z rodzinką robimy sobie dalsze i blizsze wycieczki trochę offroadowe ale lajtowe. Niestety jak już na 15 lat coś tam trzeba naprawić. Auto kupiłem hobbistycznie więc ekonomia, ergonomia i inne dziwne żeczy mnie nie interesują. Może mały poradnik dla chcących kupić takie autko.
Napewno auto będzie jeździć ale doprowadzić je do stanu na wycieczkę 2000 kilometrów i aby zapewniało przyjemność będzie kosztowne, dodam że kupiłem w miare zadbane jak na swój wiek ale niestety przebieg 280000 (napewno nie ma co liczyć na mniejszy) zmusił mnie do wymiany:

1, Podpora wału razem z uszczelniaczem na tylnym moście dwa krzyżaki i wyważanie wałów
2, uszczelniacze od strony rozrządu (rozrząd)i skrzyni biegów (sprzęgło), olej w skrzyni i reduktorze
3, różnej maści wężyki z podpory filtra oleju
4, niekończące się kapanie oleju.

Na to bym zwrócił uwagę przy kupnie. Ale trzyba dodać że te wszystkie części nie były jakos specjalnie drogie.

I wycieki najdziwniejsze jest że raz są raz ich nie ma zaczynam się powoli poddawać. Wiem że stary dizel musi "kapać" ale z racji tego że jest to auto hobbistyczne a na codzień mam służbówkę chciał bym się z tym uporać. I co ważne pożądny warsztat bez ponownych napraw tego samego.

Wczoraj wrócilismy z wycieczki około 1000 kilometrów i w garażu miałem niespodziankę. Zdjęcia niżej. miska była już raz klejona bo idzie na silikon ale wydaje mi się że to jej wina. Niestety sam sobie z tym nie poradzę bo aby odkręcić miskę trzeba lekko podnieść silnik, ale tym razem do warsztatu (zaprzyjaźnionego) chcę pojechać z konkretami a nie zróbcie coś aby nie kapało. Więc może mała podpowiedz kolegów L200-sciaków skąd to kapie może chłodzenie, turbina, jakieś wężyki gdzieś schowane naprawdę już nie mam pojęcia.

No to się rozpisałem ale i tak jestem zadowolony z auta bo ma to coś czego inne plastiki nie mają :)

l

Ostatnio zmieniony przez domin11 01-02-2015, 19:57, w całości zmieniany 1 raz  

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-02-2015, 19:30   

domin11, przenoszę do właściwego działu.
W fotosiku pod zdjęciem masz "pobierz kody".
Jak skopiujesz sobie link możesz miec miniaturki lub większe zdjęcia - oryginalnego rozmiaru nie ładujemy :wink:

Chyba pierwsze L200 w dziale - może nie ostatnie. :wink:

domin11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-02-2015, 19:58   

Dzięki poprawiłem :D

domin11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2015, 17:51   

Już troche wiem. Miska do ponownego klejenia i wężyk od alternatora dziwne to wspomaganie. Zna ktoś może moment dokręcenia śrub w l200. Dziś ukręciłem szpilkę ale od dystansu. Znowu rozbieranie i mam nadzieje że szpilki są wymienialne.

domin11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-02-2015, 22:19   

Szpilki wymienialne właśnie skończyłem. Szpilka to koszt 9zł a śruba 12 zł i tylko na aledrogo.

Moment dokręcania dystansu i koła to 130 Kn

domin11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-03-2015, 19:08   

Wycieki ciąg dalszy

Potrzebne są przewody olejowe od podstawy filtra oleju do chłodnicy oleju jeżeli ktoś jest w posiadaniu proszę o info. Wymiana przewidziana na przyszły tydzień. Dodatkowo ponowne klejenie miski olejowej. Jeżeli to nie pomoże to zostanie już tylko wyciąganie silnika i dalsza diagnoza :0

Odpowiedz do tematu