|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] Jak sprawdzić skrzynię biegów? |
Autor |
Wiadomość |
HUGO_COLT
Nowy Forumowicz
Auto: COLT 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-08-2009, 21:56 [CAxA] Jak sprawdzić skrzynię biegów?
|
|
|
Witam poraz kolejny.
Przeszukując historię nie znalazłem porady,
otóż
jutro jadę kupić skrzynię biegów.
Gość zapewniał mnie, że jest w bardzo dobrym stanie i jak samochód jeździł, to pracowała znakomicie. Samochód nie miał dzwona, lecz jest sprzedawany na części (ściągniety z zagranicy bez prawa rejestracji), więc wykluczam uszkodzenie skrzyni.
Mam do Was prośbę, czy ktoś wie, w jaki sposób sprawdzić, czy skrzynia jest rzeczywiście w dobrym stanie?
Wiem, że można poruszać za półośki i zobaczyć czy nie ma luzów.
Niestety do jutra zostanie ona już zdemontowana na moją prośbę.
Chodzi mi, czemu dokładnie warto się przypatrzeć.
Poprosiłem sprzedającego, by nie wyciągał sprzęgła (nie chcę jej dodatkowo rozszczelniać), gdyż nie wiem kiedy dokładnie ją zamontuję. Podobno wszystkie uszczelki są oryginalne, co jest dowodem, że sprzęgło nie było wymieniane.
Zaznaczam, że samochód już nie jeździ, bo jest w połowie zdemontowany.
Będę wdzięczny za Wasze uwagi. |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 05-09-2009, 13:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 25-08-2009, 22:10
|
|
|
Niestety takiej skrzyni już nie sprawdzisz. Poproś sprzedającego o gwarancję rozruchową, to jedyny wyjście w takim wypadku.
Możesz też poprosić by nie spuszczał całego oleju i na miejscu wylej go troszkę. Zobacz czy nie ma opiłków, czy jest przejrzysty. Jeśli łożyska będą padały to odrazu pojawią się opiłki i olej będzie brudny.
Ale też nie masz pewności, czy nie zalał nowym olejem... Dlatego gwarancja rozruchowa to najlepsze wyjście.
Możesz też sprawdzić luz na wałku sprzęgłowym,na którym jest zamocowane sprzęgło. Powinno sztywno siedzieć. |
|
|
|
 |
HUGO_COLT
Nowy Forumowicz
Auto: COLT 1.6 16V
|
Wysłany: 25-08-2009, 22:32
|
|
|
Dzięki, zastosuję się do powyższych rad.
Pozdro |
|
|
|
 |
|
|