Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dymi na wstecznym...????
Autor Wiadomość
koniusek 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2013, 10:29   Dymi na wstecznym...????

Na początek po długiej przerwie chciałbym się przywitać zanim przejdę do opisania problemu.
Wiec - Witam wszystkich mitsumaniaków.

A co do mojego problemu to dziwna sprawa - moje Pajero 3.2 Did z 2001 skrzynia automat po wrzuceniu na wsteczny kopci tak jakby dostawał za dużo paliwa i nie mógł go spalić - dym jest taki szaro czarny i aż oczy pieką od niego. zauważyłem to jak zrobiło się cieplej , przy zimnym silniku albo niskiej temperaturze na zewnątrz (mówię tu o zimie) raczej tego nie było lub było w takim stopniu że nie zauważyłem.
Może któryś z Was wie co może być przyczyną? Chodzi mi po głowie ustawienie pompy bo była regenerowana i może jest po prostu źle zamontowana ???
A moje drugie pytanie dotyczy EGR i katalizatora. ostatnio usłyszałem że lepiej EGR zaślepić a kat wyciąć ale mnie jakoś średnio takie przeróbki przekonują, może ktoś próbował?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

czortunio 
Forumowicz

Auto: Pajero III 2,5 TD
Wysłany: 21-06-2013, 10:54   

EGR się naprawia/wymienia a nie zaślepia. A jak ktoś chce cofać się w rozwoju - to trzeba było kupić inny samochód.

EGR zaślepić, katalizator wyciąć, co jeszcze ?

koniusek 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2013, 12:12   

Kolego źle mnie chyba zrozumiałeś - napisałem że nie jestem zwolennikiem takich przeróbek. po prostu zapytałem co o tym sądzicie i czy to ma jakiś sens. U mnie EGR działa poprawnie, byłem ciekawy czy ktoś z was to praktykował i czy ma to jakiś wpływ na auto/jazde. Mój problem to to dymienie na wstecznym - reszta to zwykła ciekawość.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 21-06-2013, 12:41   

koniusek napisał/a:
że lepiej EGR zaślepić

Nie wiem czy lepiej , za ponad rok temu zauważyłem , że przy prędkościach autostradowych po naciśnięciu pedału gazu "do dechy" dymi na czarno . Skojarzyłem to ze zbyt mała ilością tlenu w podawanym powietrzu , a wpływ na to ma recyrkulacja spalin, zmiejszająca masowy przepływ tlenu . Po zaślepieniu EGR jest czysto , miło i przyjemnie i tak od ponad roku . :wink:

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-06-2013, 13:15   

koniusek napisał/a:
po wrzuceniu na wsteczny kopci tak jakby dostawał za dużo paliwa i nie mógł go spalić - dym jest taki szaro czarny i aż oczy pieką od niego.
czy tylko na wstecznym ?? Dymi podczas całej jazdy do tyłu czy tylko na początku ?? a na biegach do przodu nic a nic ??? Żartobliwie powiedział bym że za szybko jedziesz do tyłu i powietrze wpycha spaliny do rury wydechowej a nagromadzone dają taki efekt-->> :wink: :mrgreen: Odnośnie EGR tyle opinii ilu użytkowników z zaślepionym jak i ze sprawnym fabrycznie.
Bez względu na to czy jedziemy do przodu czy do tyłu to silnik wykonuje tę samą pracę, na wstecznym ma ciężej, więc chyba nie ma znaczenia w którą stronę jedziemy ?

koniusek 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2013, 13:22   

No właśnie najlepsze jest to że tylko na wstecznym i to najwięcej na wolnych obrotach, jak szybko cofam :) to zdecydowanie mniej dymi. Pali ładnie, spalanie tez jak na taka mase ok - ok 12-13 litrów w cyklu bardziej miejskim. Taka właśnie dziwna usterka.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-06-2013, 13:47   

koniusek napisał/a:
Taka właśnie dziwna usterka.
kiedy i na jaki zmieniałeś olej w silniku ??? Na zimnym,zaraz po uruchomieniu, silniku też tak dymi ??

koniusek 
Forumowicz

Wysłany: 21-06-2013, 15:18   

Olej jakieś 5 tysięcy temu z kompletem filtrów Bosch-a- cały czas ten sam - Castrol 10w40 - ale nie ma takich objawów ani na zimnym ani na gorącym silniku jak auto stoi czy jedzie do przodu, na gorącym jak odpalam puści czarny dymek delikatny ale naprawdę delikatny a tak poza tym nic - tylko na tym wstecznym biegu tak się dzieje i to tez jak stoi albo jak powoli się cofa - tak jakby dostawał za dużo paliwa i nie mógł go spalić.

czortunio 
Forumowicz

Auto: Pajero III 2,5 TD
Wysłany: 21-06-2013, 15:20   

koniusek napisał/a:
Kolego źle mnie chyba zrozumiałeś - napisałem że nie jestem zwolennikiem takich przeróbek. po prostu zapytałem co o tym sądzicie i czy to ma jakiś sens. U mnie EGR działa poprawnie, byłem ciekawy czy ktoś z was to praktykował i czy ma to jakiś wpływ na auto/jazde. Mój problem to to dymienie na wstecznym - reszta to zwykła ciekawość.

To nie było Kolego do Ciebie skierowane :) Wiem, że napisałeś post jako pytanie. Mój post był skierowany w zwolenników takich "przeróbek".

Odpowiedz do tematu