Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziecko w aucie
Autor Wiadomość
Nikka 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI, r 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-03-2009, 11:44   Dziecko w aucie

Wszyscy wiemy że najbezpieczniejsze miejsce jest na tylnej kanapie za fotelem kierowcy ale...
no właśnie... wszystko ok póki w aucie są dwie osoby i w trakcie podróży jedna może się przesiąść do tyłu i zająć niespokojnym dzieckiem.
Ale czasem matka polka (tudzież tatuś) potrzebuje wyskoczyć gdzieś dalej z brzdącem który jest już bardziej wymagający niż śpiące zazwyczaj w aucie niemowlę i tu już zaczynają się schody...
Jak mam dziecko za plecami to raczej średnio je widzę i kontroluję a poza tym nie sięgam do niego by podać soczek czy zabawkę mającą zająć dziecko...
Przepisy niby nie zabraniają na przewożenie dziecka na przednim fotelu ale ... no właśnie jakie wg was są te ale???
Bo póki co dostrzegam przede wszystkim to że dziecko na fotelu pasażera obok kierowcy (oczywiście w stosownym foteliku) ogarniam niemal całkowicie i mam pod ręką i nie muszę już nerwowo spoglądać w lusterko wsteczne czy też obracać głowy o 180*

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-03-2009, 12:00   

Po pierwsze najbezpieczniejsze miejsce to tylne prawe (czyli za fotelem pasażera) najmniejszy % statystycznych uderzeń.

A jak są ISO-Fix-y to zdaje się można zamontować także na środkowym miejscu przynajmniej wydaje mi się że u mnie się tak da choć nie mam fotelika dla testu....

Krzychu

Nikka 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 12:13   

Ja tam byłam przekonana że jednak za kierowcą...

a teraz czytam w necie że na środku tylnej kanapy... hmmm

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 26-03-2009, 12:27   

Jeśli chodzi o przednie siedzenie to i owszem, ale musi być cofnięte maksymalnie do tylu i najlepiej z wyłączona poduszka powietrzna, no i tylko i wyłącznie przodem do kierunku jazdy.
Moim zdaniem za fotelem kierowcy jest bezpieczniej niż za fotelem pasażera, a to z tego względu że tuż przed zderzeniem kierowca instynktownie robi wszystko żeby nie uderzyć "swoją" stroną. Nikka jeśli chodzi o to że słabo je widzisz za swoimi plecami, to polecam zamontować dodatkowe lusterko, ja mam takie u siebie w aucie. Mocujesz je albo na osłonę przeciwsłoneczną albo na lusterko wewnętrzne i masz kontrole co tam się wyrabia na tyłach :lol:

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 26-03-2009, 12:28   

Z przodu możesz ale wypadało by odpiąć poduszkę jeżeli takowa jest :)

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

krzychu 
Mitsumaniak

No ale fotelik ma to do siebie że powinien przytrzymać dziecko w foteliku.... Więc co ma czołowe? A tak to zawsze to jest dalej od szyb bocznych, kurtyn powietrznych itd.

No a zawsze lewy tył jest bardziej narażony na uszkodzenie niż prawy.... atsar - jak by można było robić wszystko to by nie było wypadków. A tyłem to przeważnie nie z naszej winy się zdarza....

Co do fotelików. Ogólnie bezpieczniejsze są te które trzymają dzieci do do tyłu (mniejsza szansa uszkodzenia kręgów szyjnych) więc ogólnie są dużo bezpieczniejsze nawet na przednim siedzeniu. Jedna podstawowa sprawa (MUSI BYĆ WYŁĄCZONA PODUSZKA POWIETRZNA)

Krzychu
Ostatnio zmieniony przez krzychu 26-03-2009, 12:31, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A

Nikka, z przodu można bez problemów, jak auto nie ma lub ma odłączaną poduszkę pasażera - nie przepisy zabraniają tylko konstrukcja współczesnego samochodu..... Moja żona jeździła Galantem '90 przez 2 lata z fotelem z przodu, aż maleństwo przestało się w nim mieścić, ale wtedy przesiadło się do Wagona, wyrosło ze stałej opieki kierowcy i jeździ z tyłu.

Co do statystyki, to wiadomo, że jest to "nauka" dzięki której trzymając nogi w zamrażarce, a głowę w piekarniku, statystycznie powinniśmy odczuwać komfort termiczny..... Z doświadczenia wiem, że prawe zakręty pokonuje się bardziej ostrożnie niż lewe - to instynkt ludzki, więc posadzenie dziecka za sobą powinno być najbezpieczniejsze.....

[ Dodano: 26-03-2009, 12:29 ]
atsar napisał/a:
tylko i wyłącznie przodem do kierunku jazdy.

nieprawda

[ Dodano: 26-03-2009, 12:30 ]
krzychu, nie zgodzę się z Tobą - w zderzeniach czołowych nie ma znaczenia pozycja na kanapie tylnej, natomiast boczne prawe są częstsze niż lewe

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 26-03-2009, 12:33   

No ja muszę spróbować zamocować fotelik na środku :P bo faktycznie fotelik tam ma najdalej do wszystkiego, ale nie wiem jak z ilością miejsca obok-które zajmuje moja "uparta" małżonka która nie zamierza siedzieć z przodu jak dzieciaczek jest z tyłu :) wiec przetestuje i dam znać jak to wygląda w praktyce. Dodam że nasz fotelik nie jest "mały" bo to RECARO o dość pokaźnych gabarytach

[ Dodano: 26-03-2009, 12:34 ]
Bartek napisał/a:
atsar napisał/a:
tylko i wyłącznie przodem do kierunku jazdy.

nieprawda

jeśli masz możliwość wyłączenia poduszki powietrznej to się zgodzę ale jak nie to ja bym nie sadzał tyłem do jazdy dziecka w foteliku bo jest on wtedy bardziej wysunięty.

Nikka 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 12:39   

atsar napisał/a:
No ja muszę spróbować zamocować fotelik na środku

ja również.... I przy okazji rozwiąże się problem ze zbyt wyprofilowanymi bokami tylnej kanapy Carismy co strasznie denerwuje przy mocowaniu fotelika... No to chyba będzie mały test na dniach... A może i Juniorowi się bardziej to spodoba bo widoki przez przednią szybę będzie miał ładne :P

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 12:43   

Bartek - co innego jest położyć auto w rowie gdzie jest to mało groźne, a co innego dostać od innego auta które np. hamuje i intuicyjnie próbuje się wyminąć w lewo a nie w prawo jak się nie uda różnica prędkości może być duża. Samochody są testowane na zderzenia przednie czy boczne, a na tynie prawie w ogóle dlatego tył nie jest za mocny szczególnie jeśli nie jest to sedan. Dlatego dalej uważam że prawa tylna strona jest bezpieczniejsza po za środkiem bo jeśli pasy nie są 3 punktowe i nie ma ISO-Fixów to chyba ze środka nici?

Krzychu

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 26-03-2009, 12:53   

Temat była ale:
- po raz kolejny i wg. statystyk najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie to miejsce za kierowcą bo kierowca instynktownie się broni itd. był na ten temat cały wywód potwierdzony statystykami. itd.
- co do dziecka:
Ja uważam że jego miejsce jest z tyłu w foteliku (tak jak teściowej w kufrze :lol: )
- jestem przeciwnikiem wożenia dzieci z przodu (oczywiście wozimy tyłem do kierunku jazdy) bo jak masz jechać to jedź a nie zajmuj sie dzieckiem, podobnie jak z telefonami komórkowymi i paleniem.
- moja dwójka przejeździła z tyłu i żadne nie narzekało a wręcz przeciwnie.
- na środku tylnej kanapy nie mocujemy fotelika bo: np. w Carismie nie ma do tego odpowiedniego pasa, ponadto jest to miejsce najbardziej narażone na latające przedmioty podczas uderzenia.
- Nie przesadzajcie z tym wyprofilowaniem mam dwa foteliki i w żadnym nic nie przeszkadza.

KrzysiekD. 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0 SE
Wysłany: 26-03-2009, 13:02   

Za kierowcą jest najbezpieczniej
Mit Najbezpieczniejsze miejsce do umocowania fotelika dla dziecka jest na środku tylnej kanapy, ale tylko pod warunkiem że producent samochodu wyposażył tę część kanapy w trzypunktowy pas bezpieczeństwa (czyli taki, który obejmuje także tułów dorosłego pasażera) lub nowoczesne mocowanie isofix. Inaczej nie ma większego znaczenia, czy fotelik dziecka znajduje się za siedziskiem kierowcy czy pasażera. W każdym razie statystyki wypadków nie wskazują, by któreś z tych miejsc było bardziej bezpieczne. Natomiast wygodniejsze jest raczej miejsce za pasażerem. Jeśli bowiem zatrzymacie się na poboczu, np. na szybkie siusiu, bezpieczniej jest, gdy dziecko nie wysiada z auta od strony jezdni. Oczywiście można fotelik zamocować też z przodu (oprócz wspomnianego wyżej pojazdu z aktywną poduszką powietrzną), przepisy dotyczące przewożenia dzieci nie zabraniają tego. Jednak maluch będzie bezpieczniejszy na tylnej kanapie.

http://babyonline.pl/malu...tykul,4965.html

Nikka 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 13:16   

Student napisał/a:
na środku tylnej kanapy nie mocujemy fotelika bo: np. w Carismie nie ma do tego odpowiedniego pasa

ja tam w swojej Cari mam 3 punktowe pasy

Cytat:
Nie przesadzajcie z tym wyprofilowaniem mam dwa foteliki i w żadnym nic nie przeszkadza

a mi przeszkadza. boki przy drzwiach sprawiają że fotelik musi być nieco odsunięty do środka co dalej utrudnia zapięcie pasów bo zatrzask pasów schowa się pod lub za fotelikiem...

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 26-03-2009, 13:22   

Nikka napisał/a:
Wszyscy wiemy że najbezpieczniejsze miejsce jest na tylnej kanapie za fotelem kierowcy

no ja nie jestem przekonany ... nie to, żebym się mocno sprzeciwiał, ale ja np mam przymocowany fotelik z tyłu na środku kanapy 3-pkt pasem ...dziecko jest przymocowane swoimi pasami ze swojego fotelika.
Uważam, że dziecko posadzone za kierowcą "jest załatwione" przy bocznym lewym uderzeniu, na które mam znacznie mniejszy wpływ, jeśli wypadek nie jest z mojej winy w stosunku do uderzenia czołowego (również nie z mojej winy)

Student napisał/a:
najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie to miejsce za kierowcą bo kierowca instynktownie się broni itd. był na ten temat cały wywód potwierdzony statystykami. itd.

Niestety taki jest ogół ... dlatego trzeba trochę się podszkolić w zachowaniu w sytuacjach krytycznych :)

Student napisał/a:
- na środku tylnej kanapy nie mocujemy fotelika bo: np. w Carismie nie ma do tego odpowiedniego pasa, ponadto jest to miejsce najbardziej narażone na latające przedmioty podczas uderzenia.

no tak ..to zależy od auta ...dla informacji, w Galancie 99 mam 3pkt pas ...a więc taki sam jak w pozostałych 4 miejscach.
a co do latających przedmiotów .... to o jakich przedmiotach myślisz??? bo mi w aucie nic nie lata :P

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Iwonka3Miasto 
Mitsumaniak

Auto: Colt CAO 1,6
Wysłany: 26-03-2009, 13:24   

Bezwględu na to, gdzie przymocujemy fotelik, najważniejsze, że dziecko w nim siedziało, a nie obok, czy na kolanach u taty, czy mamy. Ze zgrozą spoglądam, jak takie sytuacje mają miejsce. Moje auto nie jest zbyt wielkie, ale spokojnie mieszą się dwa foteliki. A urok małej przestrzeni z tyłu jest taki, że sięgają łapkami do siebie, czasem żeby podać sobie ciastko, a czasem żeby sobie podokuczać.

Dbajmy o bezpieczeństwo naszych maluchów;-)

Odpowiedz do tematu