[CA4A 1.6] preoblem z pompką sprzęgła ? |
Autor |
Wiadomość |
yume
Forumowicz

Auto: Colt CA0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-08-2009, 10:26 [CA4A 1.6] preoblem z pompką sprzęgła ?
|
|
|
otóż tak do końca to sam neiwiem co jest przyczyną tej neisczelności w układzie hydraulicznym sprzęgła, efekt niesczelności to brak płynu w zbiorniczku i plama na przegrodzie czołewej od strony silnika oraz narigane centralnie od strony kabiny tam gdzie wychodzi ta gumowa uszczelka z pompy .Zdemontowałem już pompe tylko teraz niewiem cyz ją wymieniać czy też nie i czy oby to napewno jedyna przyczyna ucieczki płynu. niestety niewiem ile czasu mogło trwać umykanie płynu bo zawsze sprawdzałem poziom na zasadzie spojrzenie na pojemniej mhhhmmm ok, ale do śdoddka nie zajrzałem , po demontażu okazało sie ze pojemnik jest [cenzura] tragicznie i to mogło troszke zafałszowac wyniki oględzin, jeśli ktoś miał taki przypadek to prosił bym o wskazówke czy można gdzieś jescze szukać przycyzny prpoblemu.
edit by londolut: Na forum nie używamy wulgaryzmów, nawet tych wykropkowanych. |
_________________ "ju mes łit de best, ju daj lajk de rest" |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 23-08-2009, 22:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-08-2009, 11:31
|
|
|
Do kupienia jest reperaturka pompki sprzęgła (wszystkie gumki jakie są w pompie). Rozbierasz pompkę, wymieniasz gumki i nie cieknie |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

|
Wysłany: 19-08-2009, 12:28
|
|
|
czyli taki komplet naprawczy, chyba dla spokoju sumienia wydatkuje sie na nową pompke;)
tak wogle to myślalem że ta pompa jest nierozbieralna, ale jak sie przyjżałem to fakt jest zimering od zadu pompy |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 19-08-2009, 16:28
|
|
|
Wymieniałem reparaturki w takim Colcie w pompce sprzęgła. Objawy miałem takie jak Ty. Kosztowały 9 zł i spokój był. |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

|
Wysłany: 20-08-2009, 07:49
|
|
|
a gdzie można nabyć takie cudo ? |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 20-08-2009, 09:17
|
|
|
Mysle ze smialo mozesz zadzwonic do Mateusza |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 20-08-2009, 17:02
|
|
|
yume napisał/a: | a gdzie można nabyć takie cudo ? | Kupiłem w "zwyczajnym" sklepie motoryzacyjnym w swoim mieście. Produkuje to firma chyba hiszpańska Autofren i o ile dobrze pamiętam to pasowały od Galanta z lat 88-92. |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

|
Wysłany: 21-08-2009, 10:01
|
|
|
dzx za pomoc dobre forumowicze, teraz pozostało odpowietrzrenie, bo jednak deptanie pedała średnio sie sprawdziło, czas na grawitacyjną opcje, tylko jescze nie do końca wiem gdzie szukać spustu, orientacyjnie wiem że gdzies na skrzyni |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2009, 12:49
|
|
|
Reperaturkę znajdziesz na intercars.
Do spustu trafisz od góry. Podnosisz maskę i on jest - jak wyznaczysz sobie centralną oś samochodu to lekko na lewo od osi. Możesz np. podążać za przewodem od pompy i tam jest wysprzęglik.
Jakie miałeś objawy podczas zmieniania biegów gdy pojawiła sie nieszczelność, ale płyn jeszcze nie wyciekł? |
|
|
|
 |
yume
Forumowicz

|
Wysłany: 02-09-2009, 09:16
|
|
|
objaw był jeden - jak płyn uciekła z układu całkowicie - zero oporu pod lewą stopą, pedał w podłodze.
Wszystkim dzięki za pomoc już sie uporałem z problemem, nową pompkę zamontowałem. |
|
|
|
 |
|