prosze o opinie o Space Star, wyglada apetycznie;) |
Autor |
Wiadomość |
sansan
Nowy Forumowicz
Auto: szukam=)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-08-2009, 00:43 prosze o opinie o Space Star, wyglada apetycznie;)
|
|
|
mi rzucial sie w oczy rdza, na masce, przy grilu, kto znajdzie cos wiecej?=) jak wyglada tan model jesli chodzi o trwalosc i jakosc? zasiegalem kilku opinii z roznych zrodel, ale co czlowiek to inne zdanie, zalezy mi na rodzinnym aucie i ten warunek spelnia, pytanie tylko jak z awaryjnoscia i jakoscia wykonania?
oto auto
http://www.allegro.pl/ite...ar_1_8_gdi.html
pozdrawiam |
_________________ sansan |
|
|
|
 |
masha
Forumowicz MASHA
Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2007 Posty: 63 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-08-2009, 11:56 Re: prosze o opinie o Space Star, wyglada apetycznie;)
|
|
|
sansan napisał/a: | mi rzucial sie w oczy rdza, na masce, przy grilu, kto znajdzie cos wiecej?=) jak wyglada tan model jesli chodzi o trwalosc i jakosc? zasiegalem kilku opinii z roznych zrodel, ale co czlowiek to inne zdanie, zalezy mi na rodzinnym aucie i ten warunek spelnia, pytanie tylko jak z awaryjnoscia i jakoscia wykonania?
oto auto
http://www.allegro.pl/ite...ar_1_8_gdi.html
pozdrawiam |
Kilka rzeczy wygląda ciekawie.
Brak klimatyzacji (były nawet w wersjach 1.3); Przedni pas (ten do którego jest przykręcona chłodnica) ma po prawej stronie oznaczenie typowo ze szrotu (nabazgrane coś farbą - zapewne od jakiego modelu część pochodzi). Samochód jest pomalowany cały na czerwono - włącznie z listwami na zderzakach i na drzwiach - chociaż tutaj zdania są różne. Ja w swoim aucie mam nielakierowane. A tutaj jest pomalowana nawet nakładka na zderzaku tylnim (chroniąca zderzak przed zarysowaniem go przy wkładaniu przedmiotów do bagażnika.
Zauważ że na jednym ze zdjęć stoi kolejny SS i też jest pomalowany na czerwono. Może ciągną te auta jedną farbą - prawie jak w fabryce
Co jeszcze rzuca się w oczy na szybko - w opisie jest że ma 2 poduszki. Na zdjęciach ma fotele z poduszkami bocznymi - wniosek auto nie ma poduszek czołowych (pewnie po dzwonie) lub miało wymienioną tapicerkę w środku (osobiście wątpię, chyba że auto popowodziowe). Generalnie wygląda na bogatą wersję (m.in. lusterka elektryczne; fabryczny CD) - tym bardziej więc jest niemożliwe żeby był bez klimy czy miał tylko 2 poduszki.
Co do GDI - poszperaj trochę na forum było różnych rzeczy wiele opisywanych. Jeżeli auto było porządnie serwisowane to powinno jeszcze posłużyć. Jeżeli jest odpicowane na sprzedaż to może Cię doprowadzić do ruiny finansowej.
Wymiana kompletnego rozrządu to koszt ok. 1500-2000 tys. PLN; świece to kolejne 200 PLN; olej do skrzyni - 150 - 200 PLN (syntetyk). Tylne zawieszenie wielowahaczowe jest przyjemne w eksploatacji (komfort) ale nie nadaje się na kiepskie drogi. Szybko się wytłukuje i trzeba robić wraz z geometrią. Koszt kilkaset złotych. Niektóre rzeczy nie do dostania w zamienniku.
No i rzecz ostatnia - dobrze mieć blisko ASO Mitsubishi albo gościa z odpowiednim kompem i znającego się na tych samochodach. Kody błędów można zczytać tylko na kompie.
Pzdr
masha |
_________________ Pzdr
MASHA
MSS 1.8 GDI AVANCE '01 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 21-08-2009, 17:08
|
|
|
troche masha sie za bardzo rozpedziles
liczba poduszek na zdjeciu, a w opisie moze sie roznic tylko poprzez zwykla pomylke
klime ma na pewno, bo nie bylo space starów bez klimy. Poza tym ceny podałeś z ASO, a ASO nie znaczy profesjonalnie
kody bledow mozna rowniez sczytać poprzez specjalny interfejs, który mozna kupic za 70 zł w necie
poza tym skoro sansan zdecydował się na ss, to jego takie rzeczy raczej nie obchodzą
co do konkretnego samochodu - przod mial robiony na 99% - dlaczego? tak jak juz kolega pisal, ma wszystkie ozdoby lakierowane, tak więc dlaczego zaślepki od halogenów nagle zrobily się czarne? poza tym te napisy na pasie przednim i rdza w nietypowym miejscu tylko potwierdzają tą tezę
na masce w miskach z poczatku produkcji pojawia się ruda, ale tylko w okolicy zamka maski
druga sprawa, że ten czerwony kolor wygląda bardzo świeżo jak na 10 lat - czerwony ma to do siebie, że bardzo lubi blaknąć, a ten jakoś ni w ząb
zastanawia mnie też, dlaczego nie ma oznaczenia wersji na tylnych drzwiach
wg mnie ten samochód to kicha, aczkolwiek za tą cenę... jak wyprzedaż |
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 21-08-2009, 19:50
|
|
|
xjacobs napisał/a: | nie bylo space starów bez klimy.
|
były |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Pomógł: 37 razy Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 921 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 21-08-2009, 20:04
|
|
|
Panowie widać na tyle auta ze rożni się odcieniami klapa i lewy narożnik karoserii. |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 21-08-2009, 21:51
|
|
|
jewiurz napisał/a: | xjacobs napisał/a: | nie bylo space starów bez klimy.
|
były | ja sie jeszcze nie spotkałem z takim |
|
 |
irekmiecz
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Pomógł: 10 razy Dołączył: 20 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-08-2009, 22:41
|
|
|
Ten jak widać na zdjęciu komory silnika nie ma przewodu klimatyzacji, porównałem z innymi na otomoto. Zgada się że nie wszystkie MSS miały klimatyzację tak samo z obrotomierzem w 1.3 ale w tym przypadku jest to niespodzianką dla mnie. Z tego co poczytałem kiedyś o tym silniku zapamiętałem że jest dobry ale ma słabość na kiepskie paliwo i mechaników więc niezwykle ważna jest jego historia. |
_________________ http://www.siemanko.eu/
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 22-08-2009, 10:09
|
|
|
cns80 napisał/a: | Bez klimy nie widziałem jeszcze w żadnej specyfikacji. |
nie znam specyfikacji, wiem co pojawia się w ogloszeniach
tak na szybko:
1999
2002
2004
ciekawe są też wersje z rynku brytyjskiego - potrafią nie mieć i klimy i ABS |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 22-08-2009, 13:26
|
|
|
jewiurz napisał/a: | cns80 napisał/a: | Bez klimy nie widziałem jeszcze w żadnej specyfikacji. |
tak na szybko:
1999
2002
2004
ciekawe są też wersje z rynku brytyjskiego - potrafią nie mieć i klimy i ABS | rzeczywiście, w 2004 zamiast przycisku klimy jest zaślepka :O |
|
 |
masha
Forumowicz MASHA
Auto: MSS 1.8 GDI AVANCE
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2007 Posty: 63 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-08-2009, 15:26
|
|
|
xjacobs napisał/a: |
liczba poduszek na zdjeciu, a w opisie moze sie roznic tylko poprzez zwykla pomylke
klime ma na pewno, bo nie bylo space starów bez klimy.
Poza tym ceny podałeś z ASO, a ASO nie znaczy profesjonalnie
kody bledow mozna rowniez sczytać poprzez specjalny interfejs, który mozna kupic za 70 zł w necie
Być może - ja spotkałem się z taką opinią że raczej tylko profesjonalny komp.
poza tym skoro sansan zdecydował się na ss, to jego takie rzeczy raczej nie obchodzą
co do konkretnego samochodu - przod mial robiony na 99% - dlaczego? tak jak juz kolega pisal, ma wszystkie ozdoby lakierowane, tak więc dlaczego zaślepki od halogenów nagle zrobily się czarne? poza tym te napisy na pasie przednim i rdza w nietypowym miejscu tylko potwierdzają tą tezę
na masce w miskach z poczatku produkcji pojawia się ruda, ale tylko w okolicy zamka maski
druga sprawa, że ten czerwony kolor wygląda bardzo świeżo jak na 10 lat - czerwony ma to do siebie, że bardzo lubi blaknąć, a ten jakoś ni w ząb
zastanawia mnie też, dlaczego nie ma oznaczenia wersji na tylnych drzwiach
wg mnie ten samochód to kicha, aczkolwiek za tą cenę... jak wyprzedaż |
Jakość w takie pomyłki handlarza nie wierzę.
Gdzie ma na pewno tę klimę skoro nie ma instalacji klimy - otwórz maskę SS i porównaj ze zdjęciem z ogłoszenia.
Ceny części mam promocyjne - szwagier pracuje w salonie więc mam ceny niższe niż w necie. Poza tym stawiam na jakość a nie na cenę - dzięki temu mogę mieć nadzieję że danej części nie będę wymieniał za 5 tkm. Tak dla przykładu - napinacz hydrauliczny rozrządu kosztuje ok. 500 PLN i jest do dostania tylko w oryginale. Poza tym na kompletny rozrząd to jeszcze: pasek; uszczelniacze, pompa wody i rolki. Wszystko ok. 1000 PLN. Do tego dorzuć ok. 300 - 400 PLN robocizny. W ASO w Wawie chcieli ok. 400 PLN. Może i drogo ale przynajmniej dostaję fakturę w garść i w razie czego mam kogo ścigać - tylko na tym forum było wiele lamentów nt. tego jak się ludzie przejechali na takiej oszczędności.
Dzisiaj nie sztuką jest kupić samochód tylko go utrzymać. Na dzień dzisiejszy kupując auto za ok. 10 tys PLN raczej nie uśmiechało by mi się wydać 2500 - 3000 PLN na podstawowe rzeczy, które robi się zaraz po zakupie.
Cena może i dobra - ale tak jak pisałem wcześniej. Zanim bym go kupił sprawdziłbym dokładnie co i jak.
Pzdr
masha |
_________________ Pzdr
MASHA
MSS 1.8 GDI AVANCE '01 |
|
|
|
 |
matteotzu19
Nowy Forumowicz
Auto: zaden
|
|
|
|
 |
czuk1
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star
|
Wysłany: 22-08-2009, 20:36 [MSS GDI 1.8 - opinia
|
|
|
Na pewno ważny jest też silnik, zawieszenie i komputer.
Fachowiec powinien ocenić całość. |
_________________ Mariusz
 |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 23-08-2009, 08:52
|
|
|
Cytat: | jewiurz napisał/a:
cns80 napisał/a:
Bez klimy nie widziałem jeszcze w żadnej specyfikacji.
tak na szybko:
1999
2002
2004
ciekawe są też wersje z rynku brytyjskiego - potrafią nie mieć i klimy i ABS
rzeczywiście, w 2004 zamiast przycisku klimy jest zaślepka :O |
tego 2004 to akurat nie brałbym za przykład bo wiem z dobrego źródła że to auto pół przodu nie miało. zobaczcie zresztą w którym miejscu wstawili radio. może nie chciało im się robić klimy więc dali zaślepkę |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
|