Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C62A 1.5] Skrzypienie przedniego zawieszenia
Autor Wiadomość
misiek18 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer IV 1,5
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2009, 23:52   [C62A 1.5] Skrzypienie przedniego zawieszenia

Ledwo uporałem się z jednym problemem a już pojawił się drugi :? Autkiem zrobiłem przez niecałe 3 tygodnie ok 2 tyś km karając go przy tym niemiłosiernie :twisted: Po jednej z rzeźb na opuszczonym parkingu przednie zawieszenie zaczęło mi skrzypieć jak stara wersalka. Dźwięki są trudne do zlokalizowania. Wiem tylko ze w okolicach amortyzatora/wahaczy. Nie dało nic polewanie wodą ani olejem. Najpierw zaczęło się z przodu po lewej a teraz skrzypi cały przód. Kiedy bryka ostygnie np. postój w nocy trza pojeździć ok. 15 min żeby znowu się zaczęło. Słychać to na każdej nierówności i podczas skręcania kołami. Wzrasta to wprost proporcjonalnie do czasu jazdy i zwraca uwagę całej okolicy :( Nie posiadam budżetu na wymianę całego zawieszenie więc proszę o same trafne podpowiedzi :biggrin:

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
  Wysłany: 03-09-2009, 08:34   

Witam, ja podsuwam to, może dzięki temu komuś coś trafnego lub inny strzał wpadnie do głowy :D - Poduszki amortyzatorów (nowe- firmy Hounday kosz ok 80 zł / sztuka, Kayaba ok 140zł a Monroe ok 160zł), albo Gumy na stabilizatorze (ok 30 zł za dwie), lub może gumy na wahaczach ew tuleje wewnątrz tych gum (ok 35 zł sztuka). Ceny w nawiasach w przybliżeniu, zależy od sklepu. Na teraz nic mi więcej do głowy nie przychodzi... A powiedz, jak jedziesz po nierównościach - znaczy buja autem czy jak skręcasz to słychać może jeszcze stukanie lub strzelanie do tego skrzypienia?? Bo jeżeli tak to masz "wyjechane" poduchy na amorach. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam. :biggrin:

filll 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA3->5A
Wysłany: 04-09-2009, 14:47   

Hmmm... Może to wcale nie zawieszenie.
Mi tak skrzypiały osłony tarcz hamulcowych, które beztrosko tarły sobie o tarcze, wydając przy tym taki dźwięk, jakby za chwilę coś miało odpaść.
Były przerdzewiałe i latały to w jedną to w drugą stronę.
Skrzypienia pozbyłem się razem z osłonami :)

rus_one 
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Wysłany: 04-09-2009, 18:16   Re: Skrzypienie przedniego zawieszenia

misiek18 napisał/a:
Słychać to na każdej nierówności i podczas skręcania kołami.

Obstawiałbym sworznie, skoro na nierównościach i przy skręcaniu kołami (na postoju rozumiem) to wychodzi że coś co pracuje w obu sytuacjach...

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

Uploaded with ImageShack.us

obroto 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer C63A 1.6 4G92
Wysłany: 09-09-2009, 10:41   

Miałem coś podobnego i okazało się że wina tkwiła w plastikowych osłonach przednich amortyzatorów. Dostał się tam bród i przy każdym najmniejszym ruchu wszystko skrzypiało. Polecam wyczyścić te osłony dokładnie wkładając między amorek a osłonę szmatkę i śrubokręt płaski. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu