|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
mechanika dla laika |
Autor |
Wiadomość |
Damrok
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse G1 2.0L TURBO 195hp R4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2009, 23:30 mechanika dla laika
|
|
|
Jeżeli dubluję temat to z góry najmocniej przepraszam - nie udało mi się znaleźć podobnego...
Jeżeli umieściłem temat w nie tym dziale - proszę o przeniesienie bo jako, że sam mam Eclispe G1 ten wydał mi się najbardziej odpowiedni.
Chciał bym prosić o informacje na temat np. jak własnoręcznie sprawdzić stan techniczny samochodu (oczywiście nie chodzi mi tu o pomiar stanu płynu do spryskiwaczy raczej coś powiązanego z silnikiem / układem wydechowym / paliwowym / elektroniką), dokonać drobnych napraw (tutaj - rzeczy, które w miśkach psują się najczęściej) oraz polecili jakąś książkę/stronę w której łopatologicznie wytłumaczone jest co jak działa - tak, żeby ktoś kto nie ma zupełnego pojęcia o mechanice (np. ja ) mógł zobaczyć swoje 'kochanie' w zupełnie innym świetle i w razie potrzeby nie wydawać kupy kasy na mechanika za byle głupotę . |
|
|
|
 |
Bartek3g
Forumowicz Już mgr inż. :)
Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2009 Posty: 216 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-09-2009, 07:00
|
|
|
Damrok napisał/a: | jak własnoręcznie sprawdzić stan techniczny samochodu | Trzeba wiedziec jak co dziala itp Damrok napisał/a: | tak, żeby ktoś kto nie ma zupełnego pojęcia o mechanice (np. ja ) | Zatem sam nie sprawdzisz. Z mechanikami jest tak, ze jak sam nie wiesz wszystkiego to licz sie z tym ,ze ktorys sie pomyli caly czas sie tego ucze |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 14-09-2009, 01:49
|
|
|
Tu masz serwisówkę http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3452
Jednak jak nie miałeś kontaktu z mechaniką wcześniej to raczej niewiele Ci pomoże.
W zasadzie to poradzę Ci to co radzę każdemu kto mi mówi ,że nie ma pojęcia o mechanice a chciałby się wciągnąć. KUP DOBRY PORADNIK INŻYNIERSKI ! TO taki almanach ,w którym znajduje się skomasowana wiedza na temat podstaw mechaniki , materiałoznawstwa a nawet i matematyki fizyki i chemii.
Jak mawiał mój nauczyciel od fizyki "nie da się liczyć całek nie znając podstawowych działań matematycznych"
Albo zróbmy inaczej. Ty zadawaj bardziej precyzyjne pytania a my będziemy bardziej precyzyjnie odpowiadać.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupi ludzie ,którzy nie znają odpowiedzi ! |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
Damrok
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse G1 2.0L TURBO 195hp R4
|
Wysłany: 16-09-2009, 13:27
|
|
|
Między innymi liczyłem właśnie na podanie jakiegoś konkretnego tytułu takiego almanahu - bo poradników inżynierskich jest multum, problem w tym, że nie każdy jest napisany w sposób umożliwiający zrozumienie i wykorzystanie w praktyce zawartych tam informacji dla kogoś, kto nie miał wcześniej styczności z mechaniką samochodową...
PS
dzięki za nie zmieszanie z błotem |
|
|
|
 |
|
|