[MSS DID] Kilka pytań odnosnie mss DiD'a... |
Autor |
Wiadomość |
Sidoor1
Nowy Forumowicz Masturbishi
Auto: Space Star 1.9 DiD 2004
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-09-2009, 00:22 [MSS DID] Kilka pytań odnosnie mss DiD'a...
|
|
|
Witam jestem swiezo upieczonym posiadaczem MSS 1.9 DiD 102KM 2004rok 171tyś z ksiązką serwisową. Samochod został sprowadzony zza granicy osobiscie przezemnie. I tak od kad go mam nasuneło mi sie kilka pytan odnoscie auta a mianowicie:
1-Czy to normalne ze jest minimalny wyciek oleju z miejsca pod plastikowa pokrywa silnika w gornym prawym rogu? Tam jest hmm jakby jakas pompka ktora odpowiada za gaszenie silnika? Tak mi sie wydaje przynjamniej. I wlasnie u mnie delikatnie tam ta "pompka" puszcza olej...
2-Przy gaszeniu silnika jakos tak jakby nie odpowiednio macha silnikiem i wydobywa sie dziwny dzwiek? Ojsciec mowi ze w dieslach to normalne ja tam nei wiem bo wczesniej mialem BMW w benzynie i chcialem sie was zapytac?
3- Silnik jakos słabo pali na ciepłym silniku, tzn musze trzymac przekrecony kluczyk z 2 sek zanim zalapie... to normalka czy świece nalezałoby zmienic a moze to cos innego?
Proszę o info oraz o ewentualne porady dotyczące tego modelu oczywiscie prosze nie ppisac ze trzeba chlodzic turbo czy tez ostroznie jezdzic na zimnym silniku oraz zeby lac dobre paliwko itd itp o takich duperelkach wiem. Chodzi mi bardziej o jakies takie newralgiczne miejsca tego modelu o ktorych powinienem wiedziec?
Z góry dziekuje za odpowiedzi oraz Serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 10-09-2009, 08:00
|
|
|
1. Zawór EGR prawdopodobnie. Taki okragły grzybek z wystającym z niego cięgnemblisko grodzi, bardziej po stronie kierowcy i nieco poniżej wierzchu silnika. To się poci wprawie każdym MSS DID i Carismie DID. No chyba że Ci się leje strumieniami to wtedy możesz mieć obawy.
2. Ciężko mi zgadnąć jaki to dźwięk, ale diesel faktycznie trochę inaczej gaśnie. Jeśli dodatkowo szarpie całym nadwoziem to stawiałbym na którąś poduszkę silnika (są 4)
3. Na pewno diesel nie odpala jak benzyna, bo ma dużo większą kompresję. Ale jakoś strasznie długo nie zapala. Mój pali za 1-3 obrotem wału.
Resztę odpowiedzi znajdziesz czytając dział MSS |
|
 |
Sidoor1
|
Wysłany: 10-09-2009, 22:46
|
|
|
Jezeli chodzi o ten zawór EGR to tam sie tylko delikatnie poci ale zeby sie lało strumieniami to nie zauważyłem. Mechanik tez mi powiedział ze to częsta przypadłość w tych silnikach. Co do gaśnięcia silnika to nie buja całym nadwoziem, no ale dziwnie to sie jakos odbywa ciezko to opisac dokładniej, jak spotkam kogos kto ma podobny silnik to sprawdze jak to sie u niego odbywa. Hmm u mnie odpala za 3-5 obrotem wału jakos tak mi sie wydaje.. czy to mogą byc słąbe swiece zarowe? czy obstawiał bys cos innego?
Dziekuje za zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 11-09-2009, 08:12
|
|
|
Nie wiem czy świece żarowe przy obecnych temperaturach będą miały jakikolwiek wpływ. U mnie odpalam dopiero po zgaśnięciu kontrolki ABS czyli długo po zgaśnięciu świec (palą się pół sekundy, albo wcale) i nie ma problemu. Może za słabe ciśnienie na listwie wtrysków ? Ale to już tylko domysły. |
|
 |
Sidoor1
|
Wysłany: 11-09-2009, 16:27
|
|
|
No u mnie tez nie swieci sie wcale kontrolka od świec w dzien, ale rano wszysto sie pali czyli chyba swiece ok beda w takim razie... W poniedziałek podjade to mechanika i zobaczymy co on powie, jest pod maska gniazdo gdzie mozna podpiąc sie pod komputer?? Bo wiecie doczynienie z Miskiem mam dopiero od 5 dni.. i jeszcze wszystkiego nie ogarnełem a wczesniej pomykałem Ford->Opel>BMW. |
|
|
|
 |
staszekk [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2009, 17:45
|
|
|
Gniazdo znajduje się wewnątrz kabiny na środkowym tunelu pod miejscem na napoje. |
|
|
|
 |
Sidoor1
|
Wysłany: 12-09-2009, 00:48
|
|
|
a no dzieki, dobrze wiedziec.
[ Dodano: 29-09-2009, 15:47 ]
Mam takie jeszcze jedno pytanie... Mam ksiazke servisowa do mojego miska ale ostatni wpis jest na 132tys km aktualnie mam 176 tys. Czy przypadkiem nie zbliza sie okres wymiany rozrzadu ? Wogole w dieslach (1.9DiD) co ile wymienia sie rozrząd?
[ Dodano: 29-09-2009, 15:48 ]
I tak jeszcze orientacyjnie jaki moze byc koszt wymiany kompletnego rozrzadu z pompą wody?
[ Dodano: 03-10-2009, 15:21 ]
Odświeżam tzw kotleta ;P moze ktos mi pomoze? |
|
|
|
 |
|