|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: zbyszekm2 12-09-2009, 15:53 |
[PajeroII] Głośny świszczący dzwięk (jak turbina)-rozwiązane |
Autor |
Wiadomość |
Mighn
Mitsumaniak
Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 270 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-09-2009, 13:32 [PajeroII] Głośny świszczący dzwięk (jak turbina)-rozwiązane
|
|
|
Ponieważ 90% postów zaczyna się od stwierdzenia "mam problem" postanowiłem się wyłamać i rozpocząć post od stwierdzenia "rozwiązałem problem"
Jakiś czas temu nagle z pod maski od około 2K obrotów zaczął dochodzić dość głośny świst - pierwsza moja reakcja: turbina!, ale bez paniki najpierw przegląd wydechu i dolotu, czy aby jakiejś nieszczelności niema koło turbo i śwista, ale nic... odgłos mniej więcej z okolicy turbo, więc spory niepokój, sprawdziłem co mogłem i nic...
Jednak równocześnie z tym świstem pojawiły się problemy z ładowaniem - nic szczególnego, ale światła+wycieraczki+otwieranie szyb i napięcie spadało do około 12V.
Rozwiązanie - źródłem niepokojącego dźwięku okazał się pasek klinowy alternatora - ślizgał się lekko wydając ten odgłos, a ślizgał się, bo jakiś geniusz założył za wąski pasek i pracował "dołem" a nie bokami, po wymianie paska na prawidłowy świstanie całkowicie ustało. |
|
|
|
 |
turbolax
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
|
Wysłany: 12-09-2009, 17:21
|
|
|
Brawo za pomysł, jeżeli ktoś rozwiązał jakiś problem sam może się tym pochwalić i pewnie pomoże to wielu z nas i nie będzie trzeba pisać od początku tematu. |
|
|
|
 |
Mighn
Mitsumaniak
Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Pomógł: 4 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 270 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-09-2009, 17:51
|
|
|
tak na prawdę najlepsza forma to stronka z krótkimi informacjami tego typu - na forum vectry był ładnie zrobiony dział na stronie głównej z małym how to - piękna sprawa... |
|
|
|
 |
|
|