|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] "Ślizgające się sprzęgło" w automacie |
Autor |
Wiadomość |
jedrum
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 Di-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2009, 23:31 [3.2 DID] "Ślizgające się sprzęgło" w automacie
|
|
|
Witam kolegów
Od dwóch tygodni cieszę się z jazdy Montero/Pajero 3,2 DID w automacie, 2003r, 125 kkm. Niepokoi mnie trochę dziwne (moim zdaniem) zachowanie automatycznej skrzyni. Wygląda to tak, jak ślizgające się sprzęgło w manualu, tzn. jadąc np. na 5.biegu 120 km/h mam 2200 obrotów i przyspieszając do 140 km/h obroty praktycznie się nie zmieniają, a prędkość rośnie. Analogicznie jest też przy innych prędkościach. Jadę spokojnie np.60 km/h (na tiptroniku) i wciskam gaz - najpierw rosną obroty (bieg się nie zmienia) do pewnego poziomu (zwykle ok.2200), i przy stałych obrotach samochód przyspiesza.
Jeździłem już wcześniej automatami, ale nigdzie tak nie działały (no, poza Nissanem Murano, ale tam jest skrzynia bezstopniowa CTV - jeździłem nim kiedyś i właśnie odczucie było podobne).
Czy ta skrzynia jest celowo tak zrobiona, żeby pracowała na optymalnym momencie obrotowym, czy raczej jest coś nie tak z moim egzemplarzem?
Jak już napisałem, samochód kupiłem niedawno, i nie wiem kiedy był wymieniany olej w AT - jestem umówiony na przyszły czwartek na wymianę. Ale czy to pomoże? może nie warto wymieniać oleju, tylko od razu brać się za robienie skrzyni?
Bardzo proszę o pomoc. Zarówno "zwykłych" użytkowników Pajero/Montero, czy zauważyli coś takiego u siebie, jak i fachowców znających się na automatach.
Aaa, dodam jeszcze, jedno wg mnie dziwne zachowanie. Zwykle jeżdżę raczej spokojnie, ale jak zdarzy mi się czasami ostrzej przycisnąć, to zauważylem, że na 3-ce kręci do powyżej 3000 obrotów i długo nie zmienia na 4-kę, nawet jeśli ujmę trochę gazu. W poprzednim automacie (Land Rover Discovery 3 2,7 D) skrzynia była adaptacyjna, ale zawsze jak odjąłem gaz, to od razu zmieniał bieg na wyższy. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 17-09-2009, 08:57
|
|
|
Na początek koniecznie trzeba sprawdzić olej w skrzyni. Jeśli będzie czuć spalenizną, to lepiej od razu robić skrzynie (lub kupić używkę). Jeśli będzie czarny to można spróbować wypłukać skrzynie i wlać nowy olej. Czasem elektrozaworki się przypchają i płukanie może pomóc.
Skrzynia w pajero ,III jest skrzynia "inteligetną" oznacza to, ze ona ućzy się od ciebie stylu jazdy. Jak będziesz jechał wolno oszczędnie, to skrzynia tak będzie pracować. Jeśli pojedziesz trochę dynamicznie, to skrzynia po kilku kilometrach tez zacznie przerzucać biegi przy wyższych obrotach. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
jedrum
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2009, 11:23
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź i jeszcze pytanko.
Czy na bagnecie do sprawdzania poziomu oleju, może być wyczuwalna ta ewentualna spalenizna, czy trzeba to jakoś inaczej sprawdzić? No i czy sprawdzać na rozgrzanym silniku, czy na zimnym? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 17-09-2009, 11:25
|
|
|
jedrum napisał/a: | Dzięki za szybką odpowiedź i jeszcze pytanko.
Czy na bagnecie do sprawdzania poziomu oleju, może być wyczuwalna ta ewentualna spalenizna, czy trzeba to jakoś inaczej sprawdzić? No i czy sprawdzać na rozgrzanym silniku, czy na zimnym? |
Można wyczuć na bagnecie. Nie ma znaczenia czy zimny czy ciepły |
 |
|
|
|
 |
slawas1
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 2002
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 39 Skąd: gorzów wlkp.
|
Wysłany: 17-09-2009, 14:58
|
|
|
w moim żelazie jest bardzo podobnie
aczkolwiek zauważam to głównie przy wyższych prędkościach
wydaje mi sie ze to normalne jej zachowanie, nie wzbudziło to moich podejrzeń
dodam że u mnie wszystkie serwisy olejowe odbywały się wg zaleceń producenta, olej w skrzyni czysty i "pachnący" |
|
|
|
 |
jedrum
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2009, 15:06
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | Na początek koniecznie trzeba sprawdzić olej w skrzyni. Jeśli będzie czuć spalenizną, to lepiej od razu robić skrzynie (lub kupić używkę). Jeśli będzie czarny to można spróbować wypłukać skrzynie i wlać nowy olej. Czasem elektrozaworki się przypchają i płukanie może pomóc. |
Olej wydaje się klarowny, zdecydowanie nie czarny a raczej bursztynowy. Jeśli chodzi o zapach, to określiłbym go jako zapach oleju spuszczanego z silnika do wymiany - czyli to pewnie ta "spalenizna".
Zbyszekm2, z tego co widzę, to masz poważne doświadczenie z Pajero - jak myślisz, co tam może być do roboty i ile to może kosztować? Używane na allegro są po 3,5-4,2tys., ale przecież też nie wiadomo, czy nie będzie taka sama?
I jeszcze tak ogólnie. Kupiłem ten samochód, po obejrzeniu ok.10-ciu egzemplarzy - ten przy przebiegu 125000km wygląda niemal jak nowy - w porównaniu z innymi, to jak by miał co najmniej 100kkm i 5 lat mniej. I nie był to tylko odpicowanie do sprzedaży - to widać. Sprawdzałem go w Kielcach w ASO - potwierdzili, że mechanicznie też wszystko jest w jak najlepszym stanie. Moje pytanie (może retoryczne) - co mogło spowodować tak poważną awarię w tak niezawodnym aucie? |
Ostatnio zmieniony przez jedrum 17-09-2009, 15:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 17-09-2009, 15:12
|
|
|
najlepiej zadzwoń, bo trochę trzeba opowiedzieć. 602-673-905 |
 |
|
|
|
 |
jedrum
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 00:43
|
|
|
slawas1 napisał/a: | w moim żelazie jest bardzo podobnie
aczkolwiek zauważam to głównie przy wyższych prędkościach
wydaje mi sie ze to normalne jej zachowanie, nie wzbudziło to moich podejrzeń
dodam że u mnie wszystkie serwisy olejowe odbywały się wg zaleceń producenta, olej w skrzyni czysty i "pachnący" |
Dzięki za słowa otuchy.
A od jakiego przebiegu jeździsz swoim Misiakiem i ile sam przejechałeś?
Sam już nie wiem. W sumie to początkowo nie zwracałem na to uwagi, a dokładniej - wydawało mi się, że to może być normalne. Ale na wszelki wypadek jadę jutro do fachowców (mam nadzieję) od automatów żeby to sprawdzili. Serwis nazywa się AutoJózefów - ponoć tam TVN Turbo robił nagranie o automatach do programu Garaż - wygląda to całkiem profesjonalnie - jak jest naprawdę zobaczę jutro. |
|
|
|
 |
slawas1
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 2002
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 39 Skąd: gorzów wlkp.
|
Wysłany: 18-09-2009, 11:57
|
|
|
swojego kupiłem przy przebiegu 205tys
aktualnie jakieś 225ma przejechane
wczoraj specjalnie chciałem zwrócić uwagę na to zachowanie i wydaje mi się że jednak jest torchę inaczej niż opisałeś
u mnie przy jeździe z jednostajną prędkością np 100km po dodaniu lekko gazu obroty rosną najpierw o około 200-300 i potem już się nie ruszają a auto przyspiesza |
|
|
|
 |
jedrum
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 12:45
|
|
|
Przeczytałem jeszcze raz swój pierwszy post i teraz widzę, że niezbyt precyzyjnie to opisałem. U mnie też jest tak jak slawas1 to opisał. |
|
|
|
 |
SoffCar
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DID 2005
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Sty 2009 Posty: 68 Skąd: Legionowo (prawie :)
|
Wysłany: 19-09-2009, 01:05
|
|
|
Cześć,
Moim zdaniem ta skrzynia (czy tam jej oprogramowanie) naprawdę nieźle kombinuje,
czasem mam wrażenie, że chodzi ciszej.. potem głośniej, potem znów ciszej, a obroty na stałym poziomie i prędkość jaką tam chcesz.. to całkiem fajny wynalazek.
(olej wymieniany u samego mistrza Zbyszka, wiec musi być dobrze)
Mam dopiero ze 25 k doświadczenia, ale wydaje mi się, że nic Ci się złego nie dzieje. ten typ tak ma.
...a olej wymień wymień ! , zwłaszcza jeśli nie masz pewności, kiedy robione ostatnio, bo nowy nabytek. Tu niestety lać trzeba, nie żałować.
W drugiej kwestii - że nie zmienia biegu mimo odjęcia gazu to też normalne zachowanie. Po prostu czeka, co tam dalej pokombinujesz, może Ci więcej pary będzie potrzeba albo coś... sprytna bestia
Pozdr.
S. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 21-09-2009, 00:50
|
|
|
Czy wiadomo co ze skrzynia? |
 |
|
|
|
 |
jedrum
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2009, 13:13
|
|
|
Przepraszam, że nie dałem żadnej informacji, ale cały weekend byłem trochę zajęty innymi sprawami.
Tak jak pisałem, w piątek byłem w AutoJózefów (ponoć dobrzy fachowcy od automatów) i tam jeden z mechaników pojeździł trochę i stwierdził w zasadzie to samo, co napisał SoffCar. Wszystko jest w porządku - to tak ma działać - wymieniać regularnie olej i jeździć. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-09-2009, 15:50
|
|
|
Jesli chcesz moge sie jakos ustawic z Toba i zobacze jak to bangla. Dawno III-ka w automacie nie jezdzilem ale mysle, ze jest ok. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
jedrum
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2009, 12:33