|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[C64A 1.8] Lancer 1.8d GLX - jakie to ma paski, gdzie kupic? |
Autor |
Wiadomość |
jones [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2007, 17:17 [C64A 1.8] Lancer 1.8d GLX - jakie to ma paski, gdzie kupic?
|
|
|
Witam, pierwszy raz na forum
jestem właściwie dyletantem w sprawach mechaniki samochodowej, ale stary samochód wymaga jak wiadomo szybkiego poprawienia takich braków w wiedzy. Jeżeli zatem moje pytania wydadzą sie lamerskie to proszę o wybaczenie, postaram się szybko nauczyć co trzeba
Posiadam złom w postaci Lancera 1.8d GLX C64A z 92r. Złom dlatego że wymaga remontu większości blachówy i właśnie mechanik zdziera ze mnie za baaaaardzo zły stan moich hamulców.
Za to silniczek i reszta układów jest w stanie bardzo dobrym i bardzo polubiłem mój pierwszy samochód i postanowiłem go solidnie wyremontować. Co za tym idzie muszę ciąć koszty gdzie się da.
Do rzeczy.
W moim silniku są dwa paski, nie mam pojęcia jak sie poszczególny pasek nazywa (dla mnie każdy pasek w silniku to "klinowy" ) zatem nie mam pojęcia co kupić. Bo to że wymagają wymiany już nawet taki dyletant jak ja zdążył zauważyć. Jeden jest nadpęknięty (ten od pompy wodnej (chyba pompy)), drugi od alternatora jest ewidentnie rozciągnięty bo alternator jest w maksymalnym odchyleniu. Któryś pasek czasem piszczy.
pytanie zatem jakie paski kupić i przede wszystkim gdzie, żeby nie przepłacić?
Jako że mam znajomego początkującego mechanika, stwierdził że mi te paski wymieni za darmo. Chłopak kończy technikum samochodowe. Pytanie czy powinienem mu na to pozwolić, czy zostawić to doświadczonemu mechanikowi?
z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 20-08-2007, 20:34
|
|
|
jones napisał/a: | pytanie zatem jakie paski kupić i przede wszystkim gdzie, żeby nie przepłacić? | Nasz klubowy sprzedawca części ma najlepsze ceny i on dobrze będzie wiedział jakie paski mają tam być: Pan Marek Malik, tel. 602-224-584 jones napisał/a: | Jako że mam znajomego początkującego mechanika, stwierdził że mi te paski wymieni za darmo. Chłopak kończy technikum samochodowe. Pytanie czy powinienem mu na to pozwolić | Jak ma chociaż jako-takie pojęcie o silniku to zrobi to bez problemu. Tam nie ma żadnej filozofii. Tylko żeby nie naciągnął za bardzo pasków, bo posypią się łożyska na alternatorze. |
|
|
|
 |
sławu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer IV '90
|
Wysłany: 12-08-2009, 20:11
|
|
|
Odswieze temat,
posiadam Lancera 1.5 12V '90 C62A, szukam pasków:
1. alternator
2. pompa wspomagania
Czy ktos zna konkretne wymiary? W katalogu intercars jest ich wiele do wyboru z tego samego modelu, oczywiscie mozna wyciagnac pasek i go zmierzyc, ale wole kupic nowy zanim rozbiore auto. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 12-08-2009, 22:23
|
|
|
Gates - katalog z paskami
alternator:
z katalizatorem 4PK878
bez 4PK868
wspomaganie: 13 x 625La
pasków nie możesz zmierzyć gdyż są mierzone czasem po wewnątrz, czasem po zewnątrz i czasem po wielkości jakiejś tam podziałowej
poza tym są na wierzchu i powinno się dać odczytać ich wymiary
sławu napisał/a: | rozbiore auto | |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
zbysze1
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 97 1,3
|
Wysłany: 11-09-2009, 21:55
|
|
|
Mnie 2 x polamalo dzwignie zaworow bo pasek przeciwwalka rozrzadu / 1,8D/ nie wytrzymywal przebiegu 35 tys. Rozlatywal sie i wchodzil pod pasek rozrzadu .
Jaki przebieg te paski maja ? Pozniej jezdzilem bez tego paska . |
|
|
|
 |
|
|