Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Blaszany Garaż
Autor Wiadomość
Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 16-09-2009, 12:58   Blaszany Garaż

Mam takie pytanko do Was, rodzice planują zakupić garaż blaszany na dwa auta. Osobiście jestem sceptycznie do tego przekonany. Mianowicie w lecie wydaje mi się że będzie darmowa sauna, natomiast w zimie lodówka.

Powiedźcie mi warto w to się bawić, ktoś może korzysta z takiego tworu ? Jak to wygląda np. gdy w zimie wiedziemy rozgrzanym autem do garażu - mianowicie skraplanie wody? Słyszałem, że korozja w takich garażach szybciej dotyka naszych aut. Prawda to ?

Pomóżcie, chętnie przeczytam wszystkie rady, doświadczenia z takimi garażami.

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 16-09-2009, 13:20   

Cześć Juiceman,
Ja mam garaż blaszany, na jeden samochód. Nie zauważyłem jakiś niebezpiecznych zmian w samochodzie.
W zimie jak była niska temperatura to na zewnątrz potrafiło być o -10 stopni mniej niż w garażu, a to pozytyw, szyby nie są zamrożone
W lecie jest cieplej w środku niż na zewnątrz, ja mam tak, że prawie zawsze parkuję wieczorem, a przez cały dzień garaż jest otwarty, więc nie odczuwam tego za bardzo, a w samochodzie i tak jest chłodniej niz by stał na słońcu.
Od środka wyłożyłem go trochę styropianem, ale jeszcze całego nie skończyłem.

Pozdrawiam
Andrzej

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 16-09-2009, 13:27   

ja mam blaszak z calkiem dużymi szparami pomiędzy ścianą i dachem.
latem nie jest tak gorąco, zimą za to jest zimno
skraplanie jest - szczególnie na belkach sufitowych i leci na dach auta i resztę
jakoś specjalnie ognisk rdzy nie zauważyłem , nawet na uszkodzeniach do blachy
Ostatnio zmieniony przez tomusn 16-09-2009, 14:53, w całości zmieniany 1 raz  

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Wysłany: 16-09-2009, 14:25   

Hmmm jakoś dalej nie mogę się przekonać do takiego blaszaka. A w necie nie mogę nic konkretnego znaleźć :?

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 17-09-2009, 08:11   

Jeśli nie będziesz miał betonowej posadzki, a postawisz garaż na ziemi i ten garaż będzie szczelny to istotnie korozja może wystąpić szybciej. Co do ciepła i zimna to kup sobie parę paczek styropianu, weź nóż i klej lub silikon typu FIX (taki żeby wiązał tworzywa sztuczne i metal) i zrób sobie ocieplenie (raptem pół dnia roboty) od środka. Polecam użyć dwóch cieńszych warstw styropianu zamiast jednej grubej i ułożyć na zakładkę żeby szczeliny pierwszej i drugiej warstwy się nie pokrywały. Zresztą są też dostępne styropiany z gotową zakładką. Szczeliny przy konstrukcji i innych elementach, których nie dało się ocieplić styropianem możesz delikatnie uszczelnić pianką (nie za dużo, bo wypchnie lub połamie styropian). Pod dach polecam przynitować sobie sklejkę, ale wcześniej jakąś wełnę mineralną i folię paraizolacyjną.
Jak chcesz sobie móc coś powiesić to obij sobie jeszcze ściany sklejką.

W ten sposób na spokojnie (w miarę możliwości finansowych i czasu) zrobisz sobie całkiem przytulny garaż. Jedyne miejsca gdzie może lecieć zimno to zawiasy, ale widywałem kiedyś takie fartuchy gumowe, które montuje się do drzwi żeby zachodziły na zawiasy.

Nie zapomnij zrobić kratki wentylacyjnej i kawałka rury z czapeczką żeby wilgoć miała jak się wydostać z garażu (żeby Ci nie wyciągała ciepła możesz sobie zrobić żaluzję lub szyber).

To wszystko nie powinno kosztować majątku. Ja robiłem to parę lat temu, ale jakoś nie odczułem tego zbyt mocno na kieszeni :)

P.S. Mam nadzieję że jednak zadbasz o to żeby podłoga była betonowa ;)

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 17-09-2009, 13:11   

Nie wiem ile w tym prawdy ale słyszałem o tym że zimą gdy na samochodzie jest pełno śniegu z solą itp,
to po wjeździe do ciepłego garażu wszystko ładnie się roztopi samochód się trochę ogrzeje a rano po wyjeździe gwałtownie ochłodzi i cały cykl powtarza się od nowa,
to podobno najlepsza droga by jeździć zardzewiałym samochodem.
To jak z tym jest lepiej mieć ogrzewany garaż
czy taki blaszak by śnieg nie padał a temp była bardziej zbliżona do tej na zewnątrz

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 17-09-2009, 15:03   

LEWY napisał/a:
To jak z tym jest lepiej mieć ogrzewany garaż
czy taki blaszak by śnieg nie padał a temp była bardziej zbliżona do tej na zewnątrz

Głównie chodzi o gwałtowną zmianę temperatury!!! Dotyczy to garaży "odpowiednio" ogrzewanych i wyposażonych w bramy "ciepłe" np. segmentowe (nie mylić z bramą ocieploną!!!) W garażu blaszanym nie uzyskasz temperatury wyższej niż jakieś 15stopni :wink:
Juiceman napisał/a:
Osobiście jestem sceptycznie do tego przekonany.

Juice, rozglądałem się kiedyś za blaszakiem ale po przeliczeniu $ zdecydowałem się postawić garaż z plyt betonowych.
1) znacznie większy (za podobą cenę)
2) wygodniejszy (wjazd robisz gdzie chcesz)
3) nic się nie skrapla i nie zamarza
4) duuużo ładniejszy od puszki :)
http://www.mmdzieciom.pl/

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 17-09-2009, 15:09   

pamar napisał/a:
1) znacznie większy (za podobą cenę)
2) wygodniejszy (wjazd robisz gdzie chcesz)
3) nic się nie skrapla i nie zamarza
4) duuużo ładniejszy od puszki
Pozwolenie na budowę i projekt to jednak spory minus w warunkach polskich ;)

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 17-09-2009, 15:39   

To zależy w jakim miejscu Juice będzie to stawiał (może przy domu) wtedy wystarczy rozbudowa a to już inna kasa ;)
I niestety, betonowa wylewka też jest "stałym elementem trwale złączonym" :roll:
Słupy betonowe, można wkopać i łączyć z płytami krokwiami, stanowiącymi od razu el. konstrukcji dachu. Na ziemi kostka i już.
Inna sprawa jak to nazwać, bo oficjalnie nie musi to być garaż ale np. domek działkowy dla gości ;)
http://www.mmdzieciom.pl/
Ostatnio zmieniony przez pamar 17-09-2009, 16:20, w całości zmieniany 1 raz  

Misiek :) 
Mitsumaniak
Pan Misio

Auto: Galant EA5A
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-09-2009, 16:18   

było coś takiego w prawie, że do 30 m kw. nie trzeba pozwolenia na budowe. Tylko nie wiem, czy zawsze, czy tyczy się tylko gruntów powyżej 1ha jako siedlisko.
09.2010-2011 Galant gti E33A pancernik
04.2011-03.2019 Sir Lancelot CS9A V6 6A13
03.2012-06.2014 Galant E33A GTI - Joann
06.2013-01.2019 - Lancer CB4W
01.2014-07.2018 Słoneczny Ponton Proton 418 LRS (CA5A coupe) - skasowany

08.2018-nadal Mitsubishi Mirage 1995 1,5 A/T
03.2019 -Nadal Violett6 Galant EA5A
09.2022 - Nadal Maniek Pajero Sport K96

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 17-09-2009, 16:47   

W naszym osiedlowym blaszaku (ktory wciaz funkcjonuje) byly problemy ze szparami. Rower pod sciana przez jedna zime zardzewial. Hm... W sumie to moze dlatego Focus nowka z salonu po 2 latach mial wszystkie drzwi wymieniane..?
Tak czy siak dodam do tego problem z betonowymi wylewkami, ktore w zimie lubia popracowac. JAk sie taka wylewka podniesie a noc jest mrozna to drzwi (otwierane do gory) mozna traktowac z buta dobre pol godizny i nic to nie da. Fader stosowal sól w zimie. Jedynie to dawalo nadzieje na otwarcie garazu w mrozny poranek. Tylko ze po jednej zimie znowu drzwi przerdzewiale..
WIem ze niektorzy ocieplali pozniej blaszaka styropianem, ba nawet nie fachowo, wystarczylo poprzykladac na "polkach" w odpowiednie miejsca by zatrzymac wilgoc. Ponoc pomagalo

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 17-09-2009, 16:55   

j-rules napisał/a:

Tak czy siak dodam do tego problem z betonowymi wylewkami, ktore w zimie lubia popracowac.

Dlatego polecam wylewke tylko jako wieniec, tak aby szkielet byl kotwiczony do niej, a
na srodek plyty chodnikowe na warstwie „zuzlo-zwiru” i piasku.
Jak jeszcze "troszke" podniesiesz poziom posadzki w blaszaku to z wilgocia nie powinno byc problemu.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Wysłany: 17-09-2009, 22:35   

Dziękuję Wszystkim za opinie. Dokładnie o taką dyskusję wymianę zdań mi chodziło!

Jako, że garaż w planie ma służyć jako kącik "majsterkowicza" przy aucie. Czy to w lecie czy to w zimie będzie trzeba odłożyć na coś murowanego. Dzięki wam poznałem możliwości "udomowienia" blaszaka na przyjazny kącik. Ale to jednak nie jest to czego bym oczekiwał.

Dziękuję. :)

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Odpowiedz do tematu