Jak odkręcić koło pasowe ? |
Autor |
Wiadomość |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-09-2009, 17:00 Jak odkręcić koło pasowe ?
|
|
|
Cześć. Kolejny problem z rozrządem tym razem na początku. Nie wiem jak odkręcić koło pasowe na wale, w którą stronę odkręcić i jak zablokować koło ? |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 19-09-2009, 17:37 Re: Jak odkręcić koło pasowe ?
|
|
|
Budrys napisał/a: | Cześć. Kolejny problem z rozrządem tym razem na początku. Nie wiem jak odkręcić koło pasowe na wale, w którą stronę odkręcić i jak zablokować koło ? |
Bylo już. Opisane w tym watku:
demontaż koła pasowego |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 19-09-2009, 18:07
|
|
|
W szukajce wyskoczyło mi 500 wyników więc wiesz... Dzięki ! Ale potrzebuje jeszcze wiedzieć czy ktoś to odkręcał sam jakiego urządzenia użyć by zablokować ? |
|
|
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 19-09-2009, 18:28 Demontaż kola
|
|
|
Jak rozumiem - robisz to w swoim garażu i klucz pneumatyczny nie wchodzi w grę /wiadomo-spręzarka/.
Pozostaje zablokować wał od strony koła zamachowego. Mozna to zrobić przez otwór po zdemontowanym rozruszniku blokujac za wieniec- tylko z głową.
Uważaj zebyś wału nie zdeformował.
Nakrętka jest prawa drobnozwojna zabezpieczona na jakiś klej |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 19-09-2009, 18:49
|
|
|
ja znam inny sposób ale nie wiem czy sprawdzi się w tym modelu. Wrzucasz bieg (są dwie szkoły jak najmniejszy lub jak największy ja wrzucam piątkę) potem sadzasz kogoś za kierownicą np sąsiada teściową swoją niewiastę itp. osoba ma za zadanie wcisnąć hamulec po to żeby zblokować cały układ a ty w tym czasie usiłujesz odkręcić to koło pasowe a że w gdi jest przykręcone dość sporym momentem (chyba 190Nm) czyli tak z 19 kg na metrowym ramieniu klucza do tego niektórzy stosują kleje to pewnie bez teleskopowego klucza się nie obędzie lub bez rurki która przedłuży ramie. |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2009, 19:54
|
|
|
Budrys jak poradzisz sobie z tym kolem to napisz. I moze bys opisal cała wymiane. Mile widziane fotki |
|
|
|
 |
|