Przesunięty przez: harpagan 13-10-2007, 00:48 |
włącznik zespolony (kierunki/wycieraczki) |
Autor |
Wiadomość |
andrzej_wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 11:47 włącznik zespolony (kierunki/wycieraczki)
|
|
|
Witam
od jakiegoś czasu wczytuję się w forum, jednakże nie udzielałem się czynnie.
Posiadam od dwóch miesięcy Colta 89 (c54) i narazie doprowadzam misia do stanu wyglądalności i używalności... ale nie będę tu się rozpisywał na ten temat - zrobię to w temacie Naszych miśków jak doprowadzę samochód do idealnego stanu.
Tymczasem walczę nad zmianą przełącznika migaczy/wycieraczek... i nie moge dojść jak go zdjąć. Po odkręceniu plastików na kolumnie i zdjęciu kierownicy widzę na końcu drążka coś jakby tuleję z plastikową okrągłą obudową nabitą na drążek kierownicy - i to jest mój problem, bo włącznik nie jest rozbierany na dwie połowy a zakładany na drążek w całości i widzę, że przez tą obudowę nie przejdzie...
Szukałem w manualu i nigdzie nie spotkałem tejże tulei ( a u mnie jest... )
Proszę o pomoc znających rozwiązanie.
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-09-2006, 11:58
|
|
|
andrzej_wwa napisał/a: | Colta 89 (c54) |
Z jakim silnikiem?
C51A - 1,3
C52A - 1,5
C53A - 1,6 i 1,6T
C58A - 1,8
A C54 mi się z niczym nie kojarzy - chyba że to diesel? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
andrzej_wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 12:01
|
|
|
tak, C54 to 1800D |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-09-2006, 12:25
|
|
|
Andrzej_wwa - jeśli dobrze zrozumiałem, to chcesz wyjąć przełącznik kierunków.
Najprościej jest:
- zdjąć dolny plastik (pod kierwnicą), potem górny
- zdjąć zaślepkę klaksonu, odpiąć kabelek, odkręcić śrubę na które trzyma się kiera (chyba 17 lub 19 mm), potem zdjąć pierścień zabezpieczający i wyjąć kierę
- odpiąć wtyczki od tego przełącznik i wykręcić śrubki i wyjąć i już masz przełącznik (także od wycieraczek) na wierzchu |
|
|
|
 |
andrzej_wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 12:38
|
|
|
no i tu wlasnie jest problem...
zrobilem jak napisales:
1- zdjęcie plastików (góra i dół)
2 - zdjęcie kierownicy (tak jak piszesz: a) klakson b) sruba 17mm c) pierscionek d) kabelek odpinam i kierownca schodzi ladnie)
jednakze jest punkt trzeci... pod samą kierownicą gdzie jest regulacja długości drążka jest plastikowa osłona połączona z metalową tuleją na samym drążku - nijak nie widzę tam żadnych śrub mocujących ów plastik i ta tulejka wygląda jakby była nabita na drążek.
Być może laickim językiem źle to opisuję , postaram się zrobić jakieś zdjęcie dla zobrazowania istoty problemu. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-09-2006, 12:39
|
|
|
Ściągnij sobie service manual do Twojego samochodu znaczy C5X - dostępny w downloads. Tam jest to pokazane co i jak. Co prawda nie ma diesla (bo to serwisówki z USA) ale w środku się te samochody mało różniły. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
andrzej_wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 12:53
|
|
|
w manualach juz szukalem i wszędzie bezpśrednio pod kierownicą jest usytuowany przełącznik, a u mnie pod kierownicą jest jeszcze ten plastikowy element maskujący - być może manuale przedstawiają kierownicę bez regulacji długości drążka... mój problem to ten czerwony element...  |
|
|
|
 |
Wook@sH
Mitsumaniak

Auto: Galant E39A - 2.0 4x4 '89
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 432 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 12-09-2006, 16:38
|
|
|
A czu Ty nie mówisz o takim czymś co wyłancza kierunki po przekręceniu kierownicy w przeciwną stronę?Zaraz za tym jest sprężynka? Jezeli tak wystarczy to przekręcic na bok delikatnie i pociągnąć,nie jest to w kazdym bądz razie jakos przymocowane na stałe. Innych nie ma zabezpieczeń, sam wyłącznik jedynie jest śrubkami przykrecony (w Galancie trzema). |
|
 |
andrzej_wwa [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2006, 12:28
|
|
|
dla rozjasnienia tematu zrobilem kilka zdjec telefonem... ten czerwony element ze schematu to oslona plastikowa, która chowa się w kierownicy i jej wlasnie nie potrafię zdjąć (tak żeby z niej coś zostałoe )
a ten bolczyk na sprezynie odbijający kierunki to jest na tej plastikowej oslonie pod kierownicą.
Moze to rozjasni sprawę bo ja nie mam pomyslu...
[ Dodano: 18-09-2006, 09:42 ]
Witam, znalazłem błąd...
Otóż podczas zdejmowania wykonywałem dokładnie to co później napisał Krzyżak, czyli odkręcenie śruby (17), podkładka i pierścień... i tu był błąd - bo po zdjęciu pierścienia kierownica schodziła z tulejki... a powinna z drążka razem z tulejką.
Tak więc po odkręceniu śruby należy z założonym pierścionkiem obruszać nieco kierownicę (delikatne naprzemienne pukniecia w lewą i prawą stronę kierownicy) i kierownica schodzi z drążka razem z tuleją na której reguluje się wysokość kierownicy. Trochę mi zajęło dojście - ale zwalczyłem Tak czy siak dzięki za pomoc wszystkim życzliwym. |
|
|
|
 |
|