Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o czujniki przednie
Autor Wiadomość
desperado 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 2009r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-09-2009, 09:45   Pytanie o czujniki przednie

Witam, proszę o info jak sprawują się czujniki przednie w Lancerze. Zamierzam kupić wersję Intense 1.8, ale nie wiem na jakiej zasadzie działa taki układ z przodu? czy jest jakiś przycisk do tego, który to wł/wył? Przednie czujniki zaoferowali mi w pakiecie z upustem 4000 tys zł+alarm do tego. Z góry wielkie dzięki za pomoc

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2009, 10:27   

Trochę zajmuję się czujnikami, więc pozwolę sobie coś napisać.

Zasada działania:
1. Czujniki oryginalne, wyzwalane (uaktywniane) są pedałem hamulca przy każdorazowym naciśnięciu pedału, warunek prędkość pojazdu do 5 km/h (w zależności od producenta może być też 7, 8, 9 itd. km/h).

2. Czujniki "aftermarket" (nieoryginalne wyposażenie) działają także na zasadzie naciśnięcia pedału hamulca ale przy każdej prędkości samochodu.
Czyli jedziesz 120 km/h naciskasz pedał hamulca czujniki wyzwalają się na około 5-7 sekund.
Jest możliwość założenia dodatkowego przycisku aby całkowicie wyłączyć przednie czujniki, tyle tylko że trzeba pamiętać o ich włączaniu przed manewrowaniem.
Rozwiązanie problemu w tego typu czujnikach to tzw. moduł prędkości, który pozwala zaprogramować prędkość przy jakiej mają się aktywować, czyli działać w taki sam sosób jak oryginalne czujniki.
Jedyna uwaga - moduł prędkości można zastosować do samochodu tylko i wyłącznie z analogowym sygnałem prędkość.

Uff, koniec, czytał Lucjan Szołajski :D

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 18-09-2009, 10:58   

Moim zdaniem przednie czujniki nie są wcale potrzebne. Zderzak nie wystaje dalej niż "nos", więc doskonale wiadomo, gdzie się przód kończy. Jeszcze nie miałem sytuacji, żebym nie czuł się pewnie manewrując do przodu. Co innego do tyłu, tam nic nie widać :mrgreen:
Ja bym starał się utargować coś innego, zamiast przednich czujników.

desperado 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 2009r.
Wysłany: 18-09-2009, 11:14   

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Brat też mi radzi żeby brać coś innego niż czujniki. I jak widzę trochę zachodu by było z montowaniem tych różnych rzeczy do nich, bo nie wyobrażam sobie aby mi piszczały przy 120km/h;)I jeszcze skoro z przodu w miarę dobrze widać to tym bardziej. Zdecyduję się chyba na opony zimowe.
Jeszcze raz dzięki wam.

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 18-09-2009, 11:54   

Cytat:
Ja bym starał się utargować coś innego, zamiast przednich czujników.

Popieram !

Noooo nie bądź baba... czujniki z przodu w Lancerze ??? :roll: :shock:

Spróbuj coś innego niż te czujniki wytargować, ale nie zdziw się, jeśli nie dadzą ci za nie kompletu zimówek. Trochę inne ceny. No chyba, że akceptujesz firmy typu Cing Ciong Pong :mrgreen:

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2009, 12:36   

desperado napisał/a:
Brat też mi radzi żeby brać coś innego niż czujniki.

Nie wiem jak w Intense - ale w Invite zabrali Bluetooth, ja bym powalczył o zestaw z wyświetlaczem marki Parrot.

Odpowiedz do tematu