|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pytanie o czujniki przednie |
Autor |
Wiadomość |
desperado
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 2009r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-09-2009, 09:45 Pytanie o czujniki przednie
|
|
|
Witam, proszę o info jak sprawują się czujniki przednie w Lancerze. Zamierzam kupić wersję Intense 1.8, ale nie wiem na jakiej zasadzie działa taki układ z przodu? czy jest jakiś przycisk do tego, który to wł/wył? Przednie czujniki zaoferowali mi w pakiecie z upustem 4000 tys zł+alarm do tego. Z góry wielkie dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 10:27
|
|
|
Trochę zajmuję się czujnikami, więc pozwolę sobie coś napisać.
Zasada działania:
1. Czujniki oryginalne, wyzwalane (uaktywniane) są pedałem hamulca przy każdorazowym naciśnięciu pedału, warunek prędkość pojazdu do 5 km/h (w zależności od producenta może być też 7, 8, 9 itd. km/h).
2. Czujniki "aftermarket" (nieoryginalne wyposażenie) działają także na zasadzie naciśnięcia pedału hamulca ale przy każdej prędkości samochodu.
Czyli jedziesz 120 km/h naciskasz pedał hamulca czujniki wyzwalają się na około 5-7 sekund.
Jest możliwość założenia dodatkowego przycisku aby całkowicie wyłączyć przednie czujniki, tyle tylko że trzeba pamiętać o ich włączaniu przed manewrowaniem.
Rozwiązanie problemu w tego typu czujnikach to tzw. moduł prędkości, który pozwala zaprogramować prędkość przy jakiej mają się aktywować, czyli działać w taki sam sosób jak oryginalne czujniki.
Jedyna uwaga - moduł prędkości można zastosować do samochodu tylko i wyłącznie z analogowym sygnałem prędkość.
Uff, koniec, czytał Lucjan Szołajski |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-09-2009, 10:58
|
|
|
Moim zdaniem przednie czujniki nie są wcale potrzebne. Zderzak nie wystaje dalej niż "nos", więc doskonale wiadomo, gdzie się przód kończy. Jeszcze nie miałem sytuacji, żebym nie czuł się pewnie manewrując do przodu. Co innego do tyłu, tam nic nie widać
Ja bym starał się utargować coś innego, zamiast przednich czujników. |
|
|
|
 |
desperado
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 2009r.
|
Wysłany: 18-09-2009, 11:14
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Brat też mi radzi żeby brać coś innego niż czujniki. I jak widzę trochę zachodu by było z montowaniem tych różnych rzeczy do nich, bo nie wyobrażam sobie aby mi piszczały przy 120km/h;)I jeszcze skoro z przodu w miarę dobrze widać to tym bardziej. Zdecyduję się chyba na opony zimowe.
Jeszcze raz dzięki wam. |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 18-09-2009, 11:54
|
|
|
Cytat: | Ja bym starał się utargować coś innego, zamiast przednich czujników. |
Popieram !
Noooo nie bądź baba... czujniki z przodu w Lancerze ???
Spróbuj coś innego niż te czujniki wytargować, ale nie zdziw się, jeśli nie dadzą ci za nie kompletu zimówek. Trochę inne ceny. No chyba, że akceptujesz firmy typu Cing Ciong Pong |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 12:36
|
|
|
desperado napisał/a: | Brat też mi radzi żeby brać coś innego niż czujniki. |
Nie wiem jak w Intense - ale w Invite zabrali Bluetooth, ja bym powalczył o zestaw z wyświetlaczem marki Parrot. |
|
|
|
 |
|
|