Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje misie
Autor Wiadomość
Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-09-2005, 11:22   Moje misie

To może i ja coś napiszę :)

Byl sobie rok '93, pomykałem parchem matki, miałem znajomego który jezdził pięknym srebrnym Galantem '88 1.8 TD. Długo pracowałem nad nim, coby co sprzedał. Jak wreszcie udało mi się go łyknąć nie zaglądając nawet pod maskę (człowiek był młody i głupi, teraz już to pierwsze mi przeszło ;) ) bylem szczęśliwy.....aż do pierwszej wizyty w serwisie, który uswiadomił mi, ze te 100000 które ma na szafie ma przejechane minimum 3 razy :( .
Zdążyłem jednak w tym czasie polubić autko tak, ze padła decyzja - reanimujemy. Pełny remont silnika, skrzyni, nowe turbo kosztowały drugie tyle co auto, ale czego się nie robi będąc młodym i głupim.
Przez trzy lata jeżdzenia nim wymieniłem jeszcze 2 głowice, wał korbowy, ze 2 sprzęgła i maaaaasę drobiazgów, aż wreszcie stwierdziłem BASTA.
Kolejnego Galanta (pod koniec 96 roku) szukałem pół roku oglądając wieeele Galantów, Eclipsów i Sigm (przyznać muszę, ze była również opcja Dressvagena Golfa II G60 :oops: i pewno bym go miał, gdyby właściciel go nie rozwalił na dzień przed sprzedażą). Wreszcie upatrzyłem sobie w gazetce, spotkałem się z ownerem - nie miał żadnych oporów przed sprawdzeniem auta w warsztacie, auto miało 135000 na szafie i pewno w rzeczywistości był piękny, granatowy, ospojlerzony fabrycznie w szwajcarskiej wersji. Przy 273 dostał nowe serduszko, które miało przejechane 120 kkm, ale zmiana serduszka podyktowana była względami konstrukcyjnymi (SOHC => DOHC 16v) a nie zepsuciem się starego.
Srebrny Galant plątał się w rodzinie jeszcze długo, ale rdza zaczęła go
wcinać aż bylo słychac wiec trza bylo się rozstać :( . Teść który jezdził nim jako ostatni pojechał na giełdę i puścił handlarzom, a kasę którą uzyskał ze sprzedaży (po dołożeniu paru groszy) przeznaczył na kosarkę spalinową, która działa do dziś, więc duch Galusia WXB 0087 dalej pozostaje żywy :D

W międzyczasie szwagier miał Lancerka 1.8 D (po pojeżdżeniu sobie jeszcze srebrnym Galancikiem).

Jako dawcę organów do przeszczepu kupiłem piękne E39 (GTi 4dw 4ws) - wyglądał jak przystanek autobusowy po spotkaniu z innym autem, ale mechanicznie 100% sprawny (niestety po sprzedaniu skrzyni 4wd okazało się, że nie do końca - krzynka szybko się sypnęła - wiec dzwon pozostawił trwałe ślady)

W zeszłym roku szukaliśmy z żoną autka dla niej na dojazdy do pracy - wybór padł na Galusia :wink: . Po dłuższych poszukiwaniach znowu oglądaniu wielu padak (szukaliśmy samochodu do 6000 zł) w klubie zawisło ogłoszenie Ssobie "sprzedam Galanta". Panięta uszczelka pod głowicą, poza tym OK. Będąc w służbowych rozjazdach pooglądałem sobie go (pod Koninem) i padła decyzja - kupujemy. Wiec zakupiliśmy uszczelkę, wsadziliśmy do bagażnika warstat i w drogę. Jako, ze nie jechaliśmy "prosto" do Konina - dotarliśmy na miejsce po 16. Do 22 poskładaliśmy ze Sławkiem silnik i w drogę do domu. W ten sposób obydwoje staliśmy się posiadaczami Galusiów E3x. Galancik ten miał już długą historię mechaniczną (swapowany z 1.8 na 2.0 sohc), ale bardzo krótką i nudną historię blacharską (minimalny dzwonek prawym przodem), więc mechanicznie padaka, ale blacharsko perfekcyjny. W kontraście do granatowego, który mechanicznie był super, blacharsko lepiej nie mówić.......

I ta sielanka trwała do stycznia tego roku.... Agusia podczas rutynowego przeglądania Allegro stwierdziła - "kupujemy Galanta" - pokazując mi ogłoszenie. Zielona Góra - daleko, ale w następnym tygodniu miałem wyjazd do Pyrylandu, więc zostaje tylko 150 km - padła decyzja - pojadę, zobaczę. Jak zobaczylem go na zywo, wiedziałem, że będzie nasz :) . Sprzedawca nie miał żadnych oporów, żeby przyjechać nim do Wawki na sprawdzenie w ASO. Sprawdzenie wypadło pomyślnie, więc stałem sie posiadaczem 3 Galantów (w tym 1 współposiadaczem :) ).

Podwórko mamy ciasne (138 m2) wiec na 3 auta za małe, wiec postanowiliśmy jednego z E3 sprzedać - tylko którego??? W żartach stwierdziłem, że trzeba zrobić jednego perfekcyjnego dla Agusi, a drugiego w promocyjnej cenie sprzedać....... no i jako się rzekło, tak i zrobilismy.

Tak to c.a. wygląda moja przygoda z Mitsubishi.

Obiecane fotki:

ostała się tylko jedna ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera
Ostatnio zmieniony przez Bartek 08-02-2010, 08:22, w całości zmieniany 2 razy  

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 28-09-2005, 16:14   

a jak stales sie posiadaczem Lancera Evo VI 1:43 ?? ;)

heh

pozdrowka

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 28-09-2005, 16:24   

No fakt!

Jeszcze Evolution. Banalnie..... Allegro, w szukajke "Mitsubishi" i - JEST - wreszczie stac mnie na EVO - dlugo sie nie zastanawialem. Stan, przebieg, nic sie nie liczylo - poprostu MUSIALEM go kupic ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 29-09-2005, 09:30   

Zapodaj jakies pamiatkowe....najelpiej skanowane zdjecia E3 :P

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-09-2005, 09:42   

No zapodaj jak już się ruszyło d_psko i opisało po pół roku poganiania to nie może być bez zdjęć :D
Historia zajefajna :D

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 29-09-2005, 09:53   

E14 i E39 nie mam zadnych fotek :( , pozostalych conieco zapodam, jak tylko serwer zacznie lubic moje JPGi

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-09-2005, 11:07   

Wyślij je do mnie to zacznie je lubić :D

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

polleck 
Mitsumaniak

Auto: brak
Wysłany: 07-02-2010, 11:37   

i co z tymi zdjęciami ?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 07-02-2010, 11:57   

polleck, ale odkop...
Ale bardzo dobrze, bardzo dobrze :mrgreen:
Ten temat chyba jest nieaktualny...

Aktualne:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=34539
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24633

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Wysłany: 07-02-2010, 13:39   

Ale trupa z szafy wyciagneliscie. Jak dorwe się do kompa wyedytuje go do obecnych standardów forum :) . Historia o tyle aktualna, ze Kofi kontynuuje uzytkowanie ea3, a Wojmi1 e33. Historia granatowego Gala również ma swój ciąg dalszy - kupiony przez Maćka z Olkusza, zrobił sporo km i zaszczepił Mitsumaniactwo u niego (był na Zlocie w Żywcu srebrnym ea5).

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14

koszmarek 
pure energy :-)
ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy
Wysłany: 07-02-2010, 15:24   

panie admin a co to za wykropkowania :D
Historia rewelacja, część następną poprosimy :)

Wszyc 
Mitsumaniak

Auto: ------>
Wysłany: 09-02-2010, 17:08   

hehe co myślałeś że Mitsumaniaki zapomną przez 5 lat nie ma! dawaj fotki :D
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97

By mjsystem;

papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala

mjsystem: Czyli dookoła rdza. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu