Lusterko podgrzewane w cari |
Autor |
Wiadomość |
roberto1986
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.9 DID 115 KM 2002 r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-09-2010, 22:01 Lusterko podgrzewane w cari
|
|
|
Witam! Na parkingu ktoś złożył mi lusterko od kierowcy i po tym incydencie przestało mi sie podgrzewać Wie ktoś co mogło mu sie stać ?? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 23-09-2010, 07:32
|
|
|
Wyciagnij lusterko i sprawdź czy kabelki od podgrzewania nie wypięły ci się. 2 kabelki są wpięte w podgrzewacz więc pewnie któryś z nich się wypiął.
To raczej jedyna przyczyna, widocznie powoli sie rozpinały. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
cinnaw
Forumowicz Cinnaw
Auto: Carisma
|
Wysłany: 27-09-2010, 21:19
|
|
|
kolego mozesz jasniej z tym lusterkiem czy trzeba odkrecic lusterko czy trzeba sciagnac lusterko czyli samo szklo w jakis spodob bo mam ten sam problem jedno mi grzeje a jedno nie
a moze trzeba rozkrecic tapicerke drzwii
napisz kolego co miales na mysli piszac o tym lusterku
dziekuje .... |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-09-2010, 21:26
|
|
|
Samo lusterko jest na "zatrzaski". Daje się wyciągnąć od zewnątrz niczego nie demontując.
Jak wyciągniesz samo szkło to od wewnętrznej strony będzie przyczepiony podgrzewacz i do niego będą dwa kabelki podciągnięte. widocznie któryś z nich się odłączył. Chyba że... Jest jeszcze jedno wyjście. Poprzedni właściciel wymieniał z jakiś przyczyn lusterko i zamiast dać z podgrzewaczem dał zwykłe (bo tańsze). |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 28-09-2010, 16:26
|
|
|
cinnaw napisał/a: | a moze trzeba rozkrecic tapicerke drzwii |
A ta opcja wypada przy wymianie całego lusterka co niedawno przed zlotem czyniłem aby dostać się do kości naprawdę sporo trzeba zdjąć, tapicere odpiąć maskownice( taki trójkąt czarny) itp wtedy można sobie zobaczyć dokładnie co i jak |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
herflik95
Forumowicz Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
|
Wysłany: 04-10-2010, 12:29
|
|
|
Cytat: | A ta opcja wypada przy wymianie całego lusterka co niedawno przed zlotem czyniłem aby dostać się do kości naprawdę sporo trzeba zdjąć, tapicere odpiąć maskownice( taki trójkąt czarny) itp wtedy można sobie zobaczyć dokładnie co i jak |
Chyba będę musiał tak zrobić u siebie bo kabelki mam podłączone a podgrzewanie nie działa po stronie pasażera. hmmm a może najpierw przepiąć je na stronę kierowcy i zobaczyć czy to wina maty czy elektryki po stronie pasażera.
Swoją drogą odnośnie podgrzewania szyby i lusterek to czy u was też trzeszczeć zaczyna w radio po włączeniu podgrzewania??? |
|
 |
siwek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-10-2010, 12:47
|
|
|
herflik95 napisał/a: | Chyba będę musiał tak zrobić u siebie bo kabelki mam podłączone a podgrzewanie nie działa po stronie pasażera. hmmm a może najpierw przepiąć je na stronę kierowcy i zobaczyć czy to wina maty czy elektryki po stronie pasażera. | to najlepsze wyjście bez -być może zbędnej- dodatkowej pracy.
herflik95 napisał/a: | Swoją drogą odnośnie podgrzewania szyby i lusterek to czy u was też trzeszczeć zaczyna w radio po włączeniu podgrzewania??? | Nie. |
 |
|
|
|
 |
herflik95
Forumowicz Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
|
Wysłany: 04-10-2010, 13:12
|
|
|
siwek napisał/a: | herflik95 napisał/a: | Chyba będę musiał tak zrobić u siebie bo kabelki mam podłączone a podgrzewanie nie działa po stronie pasażera. hmmm a może najpierw przepiąć je na stronę kierowcy i zobaczyć czy to wina maty czy elektryki po stronie pasażera. | to najlepsze wyjście bez -być może zbędnej- dodatkowej pracy.
herflik95 napisał/a: | Swoją drogą odnośnie podgrzewania szyby i lusterek to czy u was też trzeszczeć zaczyna w radio po włączeniu podgrzewania??? | Nie. |
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak przełożyć lusterko od pasażera do kierowcy i zobaczyć czy będzie grzać. Jak nie będzie to padnięta mata a jak będzie to zdejmuje tapicerkę. Zastanawia mnie tylko to trzeszczenie w radiu po włączeniu podgrzewania.
Czy ktoś wie gdzie znajduje się moduł podgrzewania szyby i lusterek ( jakieś przekaźniki, kostki itp. muszę to sprawdzić) |
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 04-01-2011, 16:35
|
|
|
Podepnę się pod temat bo nie ma sensu zakładać nowego.
Otóż zastanawiałem się na zakupem mat grzewczych do lusterek, gdyż byłem święcie przekonany, że moja Cari nie ma podgrzewanych lusterek, mimo to z ciekawości zdemontowałem wkład lusterka i ku mojemu zdziwieniu okazało się ze jednak podgrzewane lusterka są, ale jest pewien problem, otóż lusterka nie grzeją... Czy jest możliwe wypalenie się scieżek maty? Dla rozwiania watpliwości dodam że napięcie dochodzi to styków.
Edit. Odpowiem sobie sam Więc na 100% padły maty, są seryjne i mają już swoje lata a dowiedziałem się, że ich trwałość to ok. 10 lat. Zdecydowałem się na zakup poniższych, gdyż są najbardziej zbliżone do lusterka Carismy.
Mata grzewcza GB-10S:
http://allegro.pl/mata-gr...i1389713847.htm |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 05-01-2011, 08:19
|
|
|
Może prościej, niż przekładanie lusterka, było by do końcówek przewodów miast lusterka podłączyć jakąś kontrolkę, żarówkę choćby i sprawdzić czy jest napięcie na przewodach a dopiero gdy go nie będzie szukać w dalej..? Co do trzeszczenia w radiu po włączeniu ogrzewania to skłaniał bym się nad tym, że nie ma dobrego styku na przewodach i prąd nie płynie jak trzeba co sprawia że radio trzeszczy a lusterka nie grzeją. |
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 06-01-2011, 12:05
|
|
|
herflik95 napisał/a: | przełożyć lusterko od pasażera do kierowcy i zobaczyć czy będzie grzać. |
pomysł ciekawy ale by rozpiąć kosti rozbierasz tak czy siak oba boczki drzwi bi inaczej nie wypniesz lusterka i tu dopiero nasuwa się kupa roboty
herflik95 napisał/a: | też trzeszczeć zaczyna w radio po włączeniu podgrzewania??? |
Tak jak pisali koledzy nie ma takiego efektu więc fakt może być jakieś przebicie co powoduje takie szumy i objawy |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 12-01-2011, 10:00
|
|
|
Trzeszczenie może być spowodowane słabym stykiem(iskrzeniem)na wsuwkach.
Czemu chcecie ściągać tapicerkę??Do wymiany całego lusterka to się zgadzam,ale do sprawdzenia czy jest podgrzewane wystarczy wyjąć samo,szkło,.Wtedy z tyłu widać czy jest spirala grzewcza i czy jest podpięte.Całość operacji zajmuje 10 sekund!!! Szkło jest na zatrzaskach.po prostu delikatnie zaczynamy podważać z którejś strony i tyle.Ja to demontowałem ręką,bez żadnych narzędzi. |
|
|
|
 |
|