Wydech Carisma GDI |
Autor |
Wiadomość |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2009, 15:18 Wydech Carisma GDI
|
|
|
Własnie odbyłem inspirującą rozmowę z mechanikiem u którego zostawiłem moją Carismę.
Mieli wymienić tłumik środkowy a końcowy "wyrzeźbić" czyli zdaje się lekko zespawać.
Koszty oszacowali na ok 300pln.
Teraz mówi że pocięli wszystko i stwierdzili że "wydech w GDI jest inny niż w normalnej Carismie".
Czy mogę prosić o informację na ten temat i o ewentualnej różnicy w skomplikowaności wydechu w GDI i w domyśle różnicy w kosztach takiej naprawy/wymiany?
Dodam że mam Carismę 1.8 GDi Comfort z 99r ale w nowej budzie.
Dzięki i pozdro. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 30-09-2009, 15:50
|
|
|
zmień mechaników i tyle jak się zajmują tymi rzeczami to maja katalogi ale widocznie im się nie chciało ruszyć tylnej części ciała i stwierdzenie że gdi jest inne niż w normalnej carismie czyli gdi to jest nienormalny samochód
tu masz kilka przykładów tłumików więcej mi się nie chciało szukać
 |
Ostatnio zmieniony przez pawelsonx 30-09-2009, 16:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kolaszusza [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2009, 16:08
|
|
|
Ok przeslę schemat mechanikom. Ale chodzi mi ogólnie, drożej, taniej, podobnie? |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 30-09-2009, 16:25
|
|
|
nie znam się na cenach w polsce wydaje mi się że powinno być podobne ceny |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 30-09-2009, 17:14
|
|
|
Właśnie kompletowałem wszystkie elementy wydechu przygotowując sie do wymiany i tak tłumik końcowy nie ma zamienników jest jedynie oryginalny BOSAL-a za 380zł. Mnie jednak na allegro udało sie kupić oryginalny nie używany za złotych 100, tłumik środkowy do GDI oczywiście zamiennik kupiłem za 80 zł. Łącznik elastycznyu za 50 zł. W sumie cały komplet z zawieszkami gumowymi, uszczelkami i śrubami kosztował mnie 330 zł. A tak na marginesie takiego mechanika który mówi, że w GDI jest inny wydech niż w normalnej Cari wyśmiał bym i nie dał złamanego grosza, bo to jego rolą jest znać się na tym a nie klienta. Idąc do mechanika zawierasz z nim umowę ustną co do rozmiaru i kosztów naprawy i tego obie strony muszą się trzymać. |
|
 |
leser [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-09-2009, 19:19
|
|
|
Za środkowy z pzresyłką dałem jakies 110 zł plus 50 za wymiane u moich mechaników.
Ten elastyczny kosztował mnie 60 zł z wmontowaniem. końcowy jest najdroższy jak widać ;( |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
|