Carisma 1.9Denerwujący dzwięk pod maską, cichnie gdy dam gaz |
Autor |
Wiadomość |
Krzysiek_2
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-09-2009, 09:20 Carisma 1.9Denerwujący dzwięk pod maską, cichnie gdy dam gaz
|
|
|
Witam! Mam problem z moją carismą 1.9TD '98r.Mianowicie z pod maski (od strony kierowcy) dochodzi denerwujący dźwięk niestety trudno mi go dokładnie zlokalizować.Tak jakby gdzieś w okolicy akumulatora, lub koła od strony kierowcy.Gdy dadam gazu dźwięk ustaje. Wczesniej gdy włączałem światła lub np. ogrzewanie tylnej szyby,lub klime to dźwięk ten się włączał, teraz jest już cały czas dopóki nie przygazuje. A więc związane jest to z poborem prądu. Czy to będzie problem z łożyskami alternatora czy coś innego? Jak to sprawdzić ? Miał ktoś podobny problem? |
|
|
|
 |
LEWY
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Pomógł: 11 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Prabuty/Gdynia
|
Wysłany: 02-09-2009, 09:47
|
|
|
Wiesz ja bym sprawdził jak się mają paski i rolki czy któraś może nie ma oporów czy wszystko jest w ok.
Jeżeli intensywność dzwięku jest zależna od poboru prądu a co za tym idzie i oporów pasków to radzę zerknij tam, bo przechodzę teraz naprawę silnika po strzale rozrządu masakra!.
Pozdrawiami mam nadzieje że ten problem cię nie dotyczy. |
|
 |
Krzysiek_2
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD
|
Wysłany: 02-09-2009, 10:53
|
|
|
To zobacze jak sie ma sprawa z paskami i rolkami.Rozrzad raczej mi nie grozi bo zmienialem go u mechanika razem z napinaczem miesiac temu. Ale ten dzwiek juz byl wczesniej... |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 02-09-2009, 11:35
|
|
|
Mnie się tak nasunęło że może to być faktycznie coś z alternatorem albo zbyt małe obroty ustawione i coś wpada w rezonans, po przegazowaniu się uspokaja. |
|
 |
konradm
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 comfort
|
Wysłany: 29-09-2009, 22:42
|
|
|
Miałem cos podobnego i okazało się to sprzęgło.Mianowicie linka sprzęgła pociąga ciągadełko które popycha bolec chyba zakończony kulką . Kapka smaru załatwiła sprawę.
Dzwiek jako dochodził przypominał świerszcza , dużego świerszcza . Było to słychać na niskich obrotach. Przy większych spokój. No i zasadniczo dochodziło od kolumny kierownicy , tak w okolicach pod przepływomierzem.
pozdrawiam
KonradM |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 30-09-2009, 21:03
|
|
|
a może zwyczajnie jak to w tym silniku drży napinacz paska wielorowkowego i na wolnych obrotach wpada w rezonans. Przyglądnij się mu gdy usłyszysz ten dźwięk czy drga wzdłużnie lub poprzecznie. Jeśli to nie on to wciśnij sprzęgło bez dodawania gazu i będziesz wiedział czy to silnik czy skrzynia
konradm napisał/a: | Mianowicie linka sprzęgła |
tu nie ma linki tylko siłownik bo sprzęgło jest hydrauliczne |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |