Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze zbierznoscia kol / 1 kola
Autor Wiadomość
pbkbisk 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 1997 V6 3.0i Automat
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2010, 22:26   Problem ze zbierznoscia kol / 1 kola

Witam wszystkich Mitsumaniakow. Caly moj problem ogranicza sie do prawego tylnego kola. Bierznik sciera sie z zewnatrz opny a wewnatrz jest jak nowy (chociaz opony sa juz wiekowe :P ). Po krotkich ogledzinach stwierdzilem roznice pomiedzy tylnimi kolami. Lewe jest ustawione prosto a prawe - lekko skreca w lewo (w strone samochodu).
Nasowaja mi sie wiec pytania: Czy jest mozliwosc regulacji tego kola? Czy wymaga to specjalisty, czy tez moge zrobic to samemu?
Jestem z Islandii a warsztatowe naprawy moga kosztowac tutaj wiecej niz samochod..
Podpowiem, ze nie jestem typem mechanika lecz raczej ciekawskiego goscia, ktory chce wszystkiego sie nauczyc ale nie dotyka nieznanego sam aby nie zepsuc. :)

Jezeli ktos bedzie znac sposob na ustawienie tego samemu, prosze opisac to jak dla kobiety :P Moja wiedza o zawieszeniu zaczyna sie na oponach a konczy na szczekach hamulcowych xD

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 18-02-2010, 22:55   

Prawdopodobnie wyrobioną masz tuleję w zawieszeniu->to jest to coś co wygląda jak rurka z gumą w środku a w niej następna rurka stalowa chyba gdzieś na forum jest fotka->> taaa tylko gdzie?? jak znajdę to podrzucę chyba ze Mitsumaniaki mają gotowca. Nie wiem jak jest w V6 3,0 ale nie spotkałem się z możliwością regulacji tyłu. Przód jak najbardziej jest regulowany. Zrób test ->> zmierz odległość koła od jakiegoś punktu stojąc pod górkę i z górki->>> czy nie masz wrażenia ze ruszając tył lekko Ci zarzuca?? a jak z amortyzatorem jeśli po odciązeniu go czyli na podnośniku amorek nie lata jak .... po pustym sklepie?? sprężyna jest na swoim miejscu i cała??

pbkbisk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 07:36   

Przy ruszaniu nie szarpie, nie slychac dziwnych dzwiekow. Sprawdze amortyzator i sprezyne dzisiaj no i to to gumowe z rurka :P powiem co i jak wieczorem.
A co do testu i mierzenia odleglosci: Odleglosc miedzy kolem a blotnikiem czy kolem lewym a prawym? Nie bardzo wiem w ktora strone mierzyc i po co?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 19-02-2010, 07:54   Re: Problem ze zbierznoscia kol / 1 kola

pbkbisk napisał/a:
Witam wszystkich Mitsumaniakow. Caly moj problem ogranicza sie do prawego tylnego kola. Bierznik sciera sie z zewnatrz opny a wewnatrz jest jak nowy (chociaz opony sa juz wiekowe :P ). Po krotkich ogledzinach stwierdzilem roznice pomiedzy tylnimi kolami. Lewe jest ustawione prosto a prawe - lekko skreca w lewo (w strone samochodu).
Nasowaja mi sie wiec pytania: Czy jest mozliwosc regulacji tego kola? Czy wymaga to specjalisty, czy tez moge zrobic to samemu?
Jestem z Islandii a warsztatowe naprawy moga kosztowac tutaj wiecej niz samochod..
Podpowiem, ze nie jestem typem mechanika lecz raczej ciekawskiego goscia, ktory chce wszystkiego sie nauczyc ale nie dotyka nieznanego sam aby nie zepsuc. :)

Jezeli ktos bedzie znac sposob na ustawienie tego samemu, prosze opisac to jak dla kobiety :P Moja wiedza o zawieszeniu zaczyna sie na oponach a konczy na szczekach hamulcowych xD

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Możesz to ustawić, Między końcówkami układu kierowniczego przy tym kole co skręca, masz śrubę rzymską. Musisz popuścić kontry i regulować tą śruba.
Ale i tak zalecam wizytę w warsztacie aby ustawić zbieżność.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-02-2010, 09:21   

pbkbisk napisał/a:
Nie bardzo wiem w ktora strone mierzyc i po co?
Prawą stronę tę uciekającą a po co zobaczysz w którą stronę uciekło a z górki lub pod górkę ->>odciążenie koła i dociążenie.
pbkbisk napisał/a:
Odleglosc miedzy kolem a blotnikiem

pbkbisk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 17:07   

zbyszekm2 napisał/a:
Możesz to ustawić, Między końcówkami układu kierowniczego przy tym kole co skręca
A to wydaje mi sie ze dotyczy kola przedniego a ja mam problem z tylem.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 17:23   

jasne, przeoczyłem ten fakt, to jeśli to tył to masz coś nie tak. bo tył jest na jednej osi, więc nie może być tak, ze jedno jest dobrze a jedno źle. Moim zdaniem masz krzywy most.

pbkbisk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 17:34   

No to nie dobrze jezeli tak.. i wogole zadnej regulacji nie ma na tyle?? zadnych tulei itp?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 17:59   

nie ma

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 19-02-2010, 20:06   

No nie róbcie jaj :roll: Żaden z Was nie wpadł na pomysł ze łożysko na półosi w moście padło i koło stoi krzywo? Jak można skrzywić most :?:
Podnieś kolego cały tył do góry tak aby koła nie dotykały podłoża i poszarp za koła czy nie ma luzów. Jak coś wyczujesz to prawdopodobnie łożysko półosi padło albo ułożyskowanie na mechanizmie różnicowym. Piszę tak ogólnie, bo nie wiem dokładnie jak ten most jest zrobiony, ale w tym kierunku bym szukał :arrow:

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 21:26   

1405 napisał/a:
No nie róbcie jaj :roll: Żaden z Was nie wpadł na pomysł ze łożysko na półosi w moście padło i koło stoi krzywo? Jak można skrzywić most :?:
Podnieś kolego cały tył do góry tak aby koła nie dotykały podłoża i poszarp za koła czy nie ma luzów. Jak coś wyczujesz to prawdopodobnie łożysko półosi padło albo ułożyskowanie na mechanizmie różnicowym. Piszę tak ogólnie, bo nie wiem dokładnie jak ten most jest zrobiony, ale w tym kierunku bym szukał :arrow:

Łożyska chyba sprawdził za nim posta napisał?

pbkbisk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 21:47   

Wlasnie wrocilem. Przejrzalem wszystko pod spodem samochodu i tylne kola. Co do lozysk to sa jak najbardziej wporzadku. Wszystkie gumki takze wporzadku. Most prosty. Mierzylem, pukalem, sprawdzalem.Wykrzywienie kola bylo zludzeniem optycznym, poniewaz wymiary byly identyczne po obu stronach(rama-kolo, blotnik-kolo itp itd). Doszedlem do wniosku ze przyczyna jest zawieszenie - to jest amortyzator. Postanowilem sprawdzic mechanizm zmieniajacy ustawianie twardosci zawieszenia. Jeden kabelek wyskoczyl z gniazdka. Podlaczylem, wlaczylem zasilanie - silniczek ustawil amortyzator z Hard na Soft (Od 2 lat jezdze na sofcie). Zauwazylem takze ze w oponie bylo mniej powietrza niz z lewej strony. Mam nadzieje ze to byla przyczyna mojej niezbierznosci. Dziekuje za wasze rady. Dzieki wam dowiedzialem sie co nieco o zawieszeniu :) Pozdrawiam

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-02-2010, 23:38   

pbkbisk napisał/a:
Bierznik sciera sie z zewnatrz opny a wewnatrz jest jak nowy (chociaz opony sa juz wiekowe :P )
Jakiej marki są to opony??
pbkbisk napisał/a:
Zauwazylem takze ze w oponie bylo mniej powietrza niz z lewej strony.
pbkbisk napisał/a:
Mam nadzieje ze to byla przyczyna mojej niezbierznosci.
niemożliwością jest aby mniejsze ciśnienie w oponie spowodowało zużycie bieżnika od zewnątrz. Czy podnosiłeś tył do góry->> tak aby oba koła były w powietrzu?? Nie wiem jak jest w Islandii ale jeśli możesz to skorzystaj ze stacji diagnostycznej gdzie na szarpaku wyjdzie gdzie jest luz.

pbkbisk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-02-2010, 23:52   

Podnioslem dzwigiem caly tyl do gory. 2 tylne kola byly w powietrzu. Mierzylem odleglosci w powietrzu i kiedy auto stalo o wlasnych silach.Opony sa albo Good Year albo Good Rich. Pamietam tylko Good :P Napisane jest tam All Terrain. Nie mowie ze mniejsza ilosc powietrza to przyczyna ale moze pomoglo to scieraniu sie bierznika. Nie mam pojecia czy jest po usterce. Jezeli za 1000 km zauwaze ze dalej jest niedobrze to skorzystam z profesjonalnego warsztatu.

Odpowiedz do tematu