Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:30 |
[MSS ALL] [ELEKTRYKA] Czujnik zamkniętych drzwi |
Autor |
Wiadomość |
Francki [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2008, 15:41 [MSS ALL] [ELEKTRYKA] Czujnik zamkniętych drzwi
|
|
|
Witam
Wczoraj wjeżdżając do garażu zobaczyłem że po otwarciu przednich lewych (strona kierowcy) nie zapala sie kontrolka i lampa. W innych drzwiach jest dobrze. Rozebrałem do tego i tak czujnik jest dobry. chciałem sprawdzi i zrobiłem w kostce mostem żeby zobaczy czy to czujnika wina. Nie zaświeciło sie. wziąłem kontrolkę i w pierwszym kablu jest prąd lecz teraz po podłączeniu czujnika i próbie przykręcenia go do progu robi sie zwarcie.
Czy miał ktoś podobny problem??
Co moge jeszcze zrobi
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-03-2009, 08:32, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
dlugiad [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2008, 16:35
|
|
|
Ja bym sprawdził jeszcze raz czujik. Jezeli masz prąd w kostce to wina moze lezec tylko po stronie czujnika. U mnie było tak, że czujnik pobierał sobie mase z karoserii auta. Nie wiem tylko czy to rozwiazanie jest oryginalne czy moze poprzedni właściciel coś kombinował. |
|
|
|
 |
Francki [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2008, 17:09
|
|
|
Przykreciłem czujnik i działa okazało sie że słaba masa była i dlatego nie działało
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 17-01-2008, 17:31
|
|
|
do czujnika drzwi zawsze dochodzi tylko jeden kabelek z napięciem, masa to karoseria auta pobierana przez mocującą go śrubkę... bardzo często zdarza się tak, że właśnie tu traci kontakt... najprostszym sposobem na sprawdzenie włącznika jest jego odłączenie i przyłożenie kabelka do gołej karoserii... |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
pawel73 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2008, 22:40
|
|
|
W drzwiach od kierowcy są 2 przewody. Jeden od lampki, drugi od brzęczyka.
Ja swój rozebrałem i blaszkę stykową przekręciłem o 180°. Ona ma 4 styki i ten od masy był zaśniedziały i jakby trochę wygrzany przez co stracił na sprężystości. Tylko ostrożnie przy rozbieraniu bo sprężynka lubi wyskoczyć. |
|
|
|
 |
jacek z płocka
Forumowicz
Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
|
Wysłany: 19-01-2008, 19:54
|
|
|
Czujniki otwarcia drzwi tracą masę i trzeba poskrobać czymś ostrym w otworze którym są przykręcone, a potem prysąć np. smarem grafitowym i przykręcić. U mnie 2 SS miały tak samo. |
|
|
|
 |
Japko
Forumowicz Rabbit Star
Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 107 Skąd: Polska
|
Wysłany: 26-04-2008, 21:30
|
|
|
Że tak się głupio zapytam, w którym miejscu jest ten czujnik? Mam podobny problem, tyle że czasem jeszcze działa. |
|
|
|
 |
djandrew [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2008, 22:21
|
|
|
jak otworzysz drzwi to w prawym dolnym rogu na karoseri za taką gumą jest schowany. Jak go naciśniesz to poczujesz czy to czujnik. Jeszcze jutro sprawdzę i Ci powiem dokładnie czy tam, ale jak mnie pamięć nie myli to właśnie tam |
|
|
|
 |
Janko [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2008, 23:06
|
|
|
Witam,
proszę o podpowiedź, jak sprawdzić w MSS z 2002r. dlaczego przy pozostawionych załaczonych światłach mijania, po wyjęciu kluczyka i otwartych lewych drzwiach brak sygnału dźwiękowego pozostawionych świateł...?
Pozdrawiam
J-Ko |
|
|
|
 |
tomko71 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2008, 18:51
|
|
|
Janko napisał/a: | Witam,
proszę o podpowiedź, jak sprawdzić w MSS z 2002r. dlaczego przy pozostawionych załaczonych światłach mijania, po wyjęciu kluczyka i otwartych lewych drzwiach brak sygnału dźwiękowego pozostawionych świateł...?
Pozdrawiam
J-Ko |
Sprawdź sobie czy zapala Ci się kontrolka otwartych drzwi lub lampa oświetlenia wnętrza po ich otwarciu - jeśli nie to zabrudziły się styki czujnika otwartych drzwi i trzeba go wyciągnąć i przeczyścić... |
|
|
|
 |
Japko
Forumowicz Rabbit Star
Auto: MSS 1,9 Di-D 2001 Comfort
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 107 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-07-2008, 12:29
|
|
|
Wczoraj mnie czujnik zawiódł i nie zgasiłem świateł :/ Odpalić z kabli nie mogłem, sytuacja awaryjna, musiałem diesla odpalać ze spychu. Mówili mi, że się nie da, ale jakoś ruszył. Dziś wyczytałem jakie tragiczne skutki może mieć odpalanie ze spychu diesla i się przestraszyłem. No ale wczoraj zrobiłem 10km i żadne straszne dźwięki z silnika nie dochodziły (jechałem nawet bez radia:) ). Mam tylko nadzieję, że dziś go odpalę, po tych 10km akumulator się odpowiednio doładuje? |
|
|
|
 |
Arton
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.6
|
Wysłany: 24-01-2015, 16:27
|
|
|
Hey moja kontrolka otwartych drzwi swieci sie gdy auto jest wylaczone a drzwi pozamykane, gasnie w momencie otwarcia jakichkolwiek drzwi lub kiedy wloze kluczyk do stacyjki i przekrece w pozycje ON albo odpale silnik , kontrolka dziala prawidlowo czyli gasnie jak drzwi sa zamkniete a zapala sie gdy sa otwarte.
[ Dodano: 26-01-2015, 10:11 ]
Wiem, ze temat stary ale moze ktos ms jakis pomysl ? |
|
|
|
 |
baraqs
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6 2002r
|
Wysłany: 26-01-2016, 16:08
|
|
|
U mnie dzisiaj to samo.
Drzwi zamknięte a kontrolka na tablicy żarzy się, a po zamknięciu z pilota co jakiś czas uruchamia się alarm.
Ma ktoś pojęcie co jest nie tak? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 26-01-2016, 21:54
|
|
|
Sprawdź krańcówki przy drzwiach. Tylko uważaj żeby Ci kabelek nie uciekł |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
baraqs
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6 2002r
|
Wysłany: 26-01-2016, 22:03
|
|
|
Miałem z jednym czujnikiem krańcowym już wcześniej problem, więc dzisiaj na Allegro zamówiłem 2 sztuki używanych ale ładnie wyglądających, dokonam wymiany i wtedy zobaczymy. |
|
|
|
 |
|