Skrzynia biegów - uszkodzona :) |
Autor |
Wiadomość |
Stemp
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 2001
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-11-2018, 10:09 Skrzynia biegów - uszkodzona :)
|
|
|
Witam!
Wymieniłem właśnie skrzynie biegów, w której jak to ujął mechanik się wyeksploatowała. Ponadto po ściągnieciu skrzyni było na wykończeniu łożysko oporowe.
Starą skrzynie zabrałem i mam pytanie czy mogę ją oddać komuś za jakąś godziwą zapłatą czy rozebrać ( jeśli jest taka możliwość) i wywieźć na złom
Dziękuję z góry za odpowiedzi |
|
|
|
 |
-Fenek-
Forumowicz

Auto: Galant EA5A 6A13 2001r.
|
Wysłany: 10-11-2018, 11:04
|
|
|
Skrzynie w Galantach się nie "wyeksploatowują" tak po prostu. W skrajnym przypadku ktoś ją po prostu zarżnął, ale częstym problemem w tych skrzyniach są właśnie padające łożyska.
Ja bym się zastanowił, czy skrzynia faktycznie jest do wyrzucenia, czy mechanikowi po prostu nie chciało się jej rozbierać.
Są na forum w tematach ze skrzyniami biegów kontakty do ludzi, którzy zajmują się naprawą i regeneracją skrzyń w Galantach. Być może zgodzą się odkupić uszkodzoną skrzynię. |
_________________ Moje jeździdełko =)
 |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 10-11-2018, 17:53
|
|
|
Stemp jak przebieg auta ?
Stemp napisał/a: | Wymieniłem właśnie skrzynie biegów, w której jak to ujął mechanik się wyeksploatowała. |
Przewaznie łozysko sprzegłowe najczulszy punkt skrzyni wszystko mozna naprawić tylko pytanie czy sie chce komus widac jak było
Stemp napisał/a: | Ponadto po ściągnieciu skrzyni było na wykończeniu łożysko oporowe. |
Część eksploatacyjna nic dziwnego
Stemp napisał/a: | czy mogę ją oddać komuś za jakąś godziwą zapłatą czy rozebrać ( jeśli jest taka możliwość) i wywieźć na złom |
Zalezy co jej dolega ... na złomie nie wiele bedzie kasy tylko wiecej roboty |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
Stemp
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0 2001
|
Wysłany: 10-11-2018, 18:55
|
|
|
Przebieg to około 270tysi
Ogólnie problem był taki, że wciskając gaz na biegu tak jakby rzęziło (puszczają gaz zresztą tak samo było) no i gdy wciskalem sprzęgło miałem odczucie jakby coś pod tym sprzęgłem było ( dociskajac do końca było takie lekkie skrzypienie) |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 10-11-2018, 21:11
|
|
|
Stemp napisał/a: | Ponadto po ściągnieciu skrzyni było na wykończeniu łożysko oporowe. |
Stemp napisał/a: | Ogólnie problem był taki, że wciskając gaz na biegu tak jakby rzęziło |
Łozysko oporowe cały czas pracuje nawet jak nie wciskasz tylko z mniejsza siła , jest wysprzeglik hydrauliczny moze okazac sie ze to tylko łozysko oporowe było całym problemem
Stemp napisał/a: | gdy wciskalem sprzęgło miałem odczucie jakby coś pod tym sprzęgłem było ( dociskajac do końca było takie lekkie skrzypienie) |
Wszystko zwiazane z sprzegłem |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |