|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] automatyczna skrzynia biegów w 1,8 GDI |
Autor |
Wiadomość |
daro73 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 18:00 [Cari 1.8 GDI] automatyczna skrzynia biegów w 1,8 GDI
|
|
|
Witam. Mam mały problem z automatyczną skrzynią biegów w mojej cari ( 1,8 GDI 2000r. ). Otóż od pewnego czasu zauważyłem, że po dłuższym postoju (gdy silnik jest jeszcze zimny ) przez pierwsze kilka minut ( do momentu jak pojazd złapie już odpowiednią temperaturę ), gdy jadę i zatrzymuję się na pierwszych, czy drugich "światłach" w momencie, gdy samochód się zatrzymuje, to po ok 1-2 sekundach odczuwalne jest wyraźne " szarpnięcie ". Potem, gdy silnik jest już rozgrzany zatrzymywanie odbywa się bez jakichkolwiek szarpnięć.
Jeżdżę moją cari od stycznia i występuje to po raz pierwszy. Czy powinienem się zacząć tym martwić? Czego może to być oznaką?
Dodam, że wg książki serwisowej przy 180 tys., a więc jakieś 25 tys. km temu olej w skrzynie powinien być wymieniony.
Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 08-11-2008, 19:22
|
|
|
Wiesz co, zarejestruj się na automat.pl i zadaj tam na forum pytanie. Może ktoś odpowie, czasem mechanicy specjalizujący się w ASB tam pisują. Tam się dowiesz pewnie szybciej niż tutaj.
Czy ta wymiana oleju jest potwierdzona czy tylko myślisz, że pewnie się odbyła? Jak nie masz pewności to wymień. To pierwsza rzecz jaką się robi w przypadku niewyjaśnionych problemów. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 08-11-2008, 22:08
|
|
|
W automacie nie ma zabawy, olej to bardzo ważna sprawa, 25000 to znaczne przekroczenie. Przy pojazdach jeżdżących w ciężkich warunkach, lub cały czas w cyklu miejskim powinno się zmieniać olej w automatycznej skrzyni co 60.000km. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Daniello81
Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 13-10-2009, 10:34
|
|
|
Napiszcie mi proszę posiadacze "automatów" w mitsu czy przy wymianie oleju w naszych skrzyniach wymienia się dwa filtry ??
Wypada mi teraz przegląd w ASO z wymianą oleju w skrzyni.
I zakręcany cena ok 200zł
II wewnętrzny cena ok 500 zł
do tego jescze olej oczywiście "DIA Queen ...." 7,8l ok 350zł
No i niezła sumka się zrobiła |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 13-10-2009, 10:41
|
|
|
Daniello81, jak jest zewnętrzny, to nie ma wewnętrznego i odwrotnie |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Daniello81
Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 13-10-2009, 10:52
|
|
|
hmmm
właśnie rozmawiałem z serwisantem
i jest przekonany że są dwa w mojej skrzyni
podobno w jednych są dwa w innych jest tylko jeden
ciekawostka
w manualu też jest pokazany tylko jeden ten nakręcany.
Więc co to może być (serwisant nazywa to "wkładka" (filtr))
ok wszystko jasne
"jest co prawda filtr wewnętrzny, ale wymienia się go tylko w przypadku generalnych remontów skrzyni biegów" słowa pana serwisanta z MITCAR-u Warszawa
W żadnym wypadku kazał go nie ruszać !!!! |
|
|
|
 |
|
|