|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Klima |
Autor |
Wiadomość |
Luq
Forumowicz
Auto: ?? 1,8 GDI ??
|
Wysłany: 14-10-2009, 20:20 Klima
|
|
|
CZy to normalne, ze zanim klima(zarowno cieple jak i zimne pow.) zacznie chodzic to musi sie wczesniej nagrzac silnik ? Bo dzis zanim mi zaczela dzialac to pol miasta przejechalem...
Prosze o pomoc... |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-10-2009, 20:29
|
|
|
czynnik chłodzący jest cały czas w instalacji i to on po włączeniu obiegu schładza powietrze tłoczone do instalacji czyli nawiewów. Jedynie przy wyłączonym silniku klima nie działa czyli nie chłodzi bo pompa nie jest napędzana przez silnik. Po uruchomieniu silnika pompa działa i tłoczy czynnik chłodzący i wtedy mamy chłodne powietrze. zasatanawia mnie tylko po co ci chłodne powietrze w taką pogodę jaką mamy w ostatnich dniach w polsce. Nawiew ciepłego powoietrza jest uwarunkowany od temperatury płynu chłodzącego silnika, który to płyn nagrzewa się po kilku minutach i w tym czasie jest tłoczony do nagrzewnicy"przez, którą" przepływa strumień powietrza podawany przez dmuchawę i stąd mamy ciepłe powietrze wewnątyrz auta. |
|
|
|
 |
Luq
Forumowicz
Auto: ?? 1,8 GDI ??
|
Wysłany: 14-10-2009, 20:38
|
|
|
Zimne ustawiam na szybe, zeby nie byla zaparowana. A cieple powietzr to wiadomo po co... Z Twojego postu wynika, ze cieple powietrze jest "dostarczane" po kilku minutach wiec jest ok...
Dzieki... |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-10-2009, 21:10 Re: Klima
|
|
|
Luq napisał/a: | CZy to normalne, ze zanim klima(zarowno cieple jak i zimne pow.) zacznie chodzic to musi sie wczesniej nagrzac silnik ? Bo dzis zanim mi zaczela dzialac to pol miasta przejechalem...
Prosze o pomoc... |
Jeżeli dobrze rozmumiem.. to klima dmuchając zimnym powietrzem włącza się odrazu, gdy tylko jest włączony silnik i nie musi się rozgrzewać itp.
No a do ciepłego to normalna sprawa, że silnik musi się nagrzać.
mario mario napisał/a: | zasatanawia mnie tylko po co ci chłodne powietrze w taką pogodę jaką mamy w ostatnich dniach w polsce. |
Może nie chodzi o chłodne powietrze.. klima osusza powietrze w kabinie i może działać razem z ciepłym nawiewem, a to się fantastycznie sprawdza w deszczową pogodę, szyby o wiele szybciej odparowują. |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 14-10-2009, 21:36
|
|
|
zapędziłem się racja sam to praktykuję po włączeniu na ogrzewanie przedniej szyby zachodzi proces tzw. osuszania . No ale co z tym, jakieś szcegóły jeżeli chodzi o problem osuszania szyby. U siebie na zimnym włączam i do piero po kilku minutach zaparowane szyby są czyste. |
|
|
|
 |
|
|