|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z34A 1.3] Długość gwintu świec zapłonowych |
Autor |
Wiadomość |
Biker_ek
Nowy Forumowicz Biker_ek
Auto: Mitsubishi colt 2005
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-11-2009, 13:36 [Z34A 1.3] Długość gwintu świec zapłonowych
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Przeszukałem internet i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Więc zwracam sie do Was z pytaniem. Jaka powinna być długosć gwintu do mojego Colta 1,3 cm, benzyna, 2005 rok. Swiece NGK LFR6C, zalecane przez producenta maja dłuższy gwint od tych , które wykręciłem podczas próby ich wymiany z mojego Colta. te które mam wkręcone to NGK BKR5E, długość 19 mm. A te które zaleca NGK i , które sprzedano mi w InterCarsie są zdecydowanie dłuższe. Znaczy dłuższy gwint. I teraz sam nie wiem. Auto kupiłem z drugiej ręki. Świece były wcześniej wymieniane na 60 tys. na te które są zainstalowane. Bałem sie włożyc te co kupilem.
jakie powinny być właściwe.
Czy NGK BKR5E dł. gwintu 19 mm to te właściwe
Czy może powinny być o dłuższym gwincie (NGK LFR6C) zaproponowane w sklepie
Proszę o pomoc
[ Dodano: 08-11-2009, 13:40 ]
Witam , jakie świece powinienem zastosować w swoim Colcie 2005 rok, 1300 cm , benzyna. W sklepie zaproponowano mi NGK LFR6C ale okazało sie że są dłuższe gwintem od tych które mam w aucie NGK BKR5E. Dodam, ze auto jest z drugiej ręki więc teraz nie wiem czy te które są w nim są właściwe (były wymieniane przez poprzedniego właścicela), czy te ktore mi sprzedanow sklepie , z dłuższym gwintem , NGK LFR6C. Nie załozyłem oczywiście tych nowych bo sie boję, że uszkodzę silnik. Te BKR5E , które mam w aucie to 19 mm.
Prosze o pomoc!!!!
jak długość gwintu powinna być w świecach do mojego Colcika?
Pozdrawiam |
_________________ Biker_ek |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2009, 22:18
|
|
|
O ile dobrze pamiętam to długość części gwintowanej wynosi 26.5mm
Jutro się upewnię |
|
|
|
 |
MMC
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 + Smart
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 46 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 09-11-2009, 12:48
|
|
|
Witam,
długość gwintu powinna wynosić 26.5 mm, czyli tak jak napisał jaceksu25 (takie są zakładane w fabryce). Ja przy wymianie założyłem Denso K20HR-U11 i chodzą super !
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Biker_ek
Nowy Forumowicz Biker_ek
Auto: Mitsubishi colt 2005
|
Wysłany: 09-11-2009, 22:21
|
|
|
Witam, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zarówno Tobie Jaceksu25 jak i MMC.
Czyli rozumiem że mogę spokojnie założyć świece dedykowane do mojego Colcika przez NGK - LFR6C-11. Maja na pewno długi gwint!
Czy moglibyście mnie upewnić ze się nadają. Te konkretnie: NGK LFR6C. Jeszcze raz przypomnę: mój Colt jest z 2005 r., pojemność silnika- 1332 cm3, VI generacja.
Proszę jeszcze o odpowiedź: czy istnieja jakieś inne silniki 1,3 w VI-tej generacji Colta niż ten , ktory posiadam czyli 95 KM (70kW)? W , którymś ze sklepów z częściami, kiedy szukałem świec , sprzedawca zadał mi pytanie: który mam silnik 1,3 , nowy (95 KM) czy stary (90 km)? Bo w 2005 roku były dwa. Tak stwierdził. Nie próbowalem byc od niego mądrzejszy ale jak pamiętam , mialem Colta V generacji i on miał chyba 90 KM przy poj. 1,3.
Tak więc to jest jedyny silnik o tej poj. i mocy w VI-tej generacji Colta , który mam obecnie?
Dziękuję serdecznie. Miło jest mieć możliwość uzyskać bezinteresowną pomoc. Moje doświadczenie z nowym Coltem są niewielkie ale chętnie sie nimi podzielę.
Pozdrawiam
Biker_ek |
_________________ Biker_ek |
|
|
|
 |
MMC
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 + Smart
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 46 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 09-11-2009, 22:40
|
|
|
Tak, NGK - LFR6C-11 to te właściwe, które możesz śmiało zakładać (sprawdziłem jeszcze w katalogu) .
Jeżeli chodzi o wersje silnikowe Coltów VI generacji jest ich 5, a mianowicie 1.1 (75 KM), 1.3 (95 KM), 1.5 (109 KM), 1.5T (150 KM) i 1.5 DiD (95 KM). Wersji 1.3 90 KM nie ma (przynajmniej ja nic o tym nie wiem, a instrukcja nie przewiduje).
P.S. Witamy w gronie MitsuManiaków
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|