|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Barwa - konsystencja - oleju po wymianie |
Autor |
Wiadomość |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 31-10-2009, 20:03 [Cari 1.9TD] Barwa - konsystencja - oleju po wymianie
|
|
|
Witam
Właśnie wymieniłem olej w swojej Cari.
Po 14 tys km olej ( Elf 5W40) był czarny jak smoła.
Dziś wymieniłem olej (Total 5W40)razem z filtrami. Po przejechaniu około 50 km sprawdziłem czy zalałem odpowiednią ilość. Jest pomiędzy "max" a "min". Czyli ok!.
Moje pytanie jest następujące:
Jak powinien wyglądać świeżo zalany olej. Z moich wizualnych obserwacji wygląda on tak samo jak ten który zlałem z miski olejowej, czyli czarny jak smoła.
Czy to norma w dieslach?
Na marginesie dodam, że przez rok eksploatacji nie dolałem kropli oleju - oczywiście zachowując stan pomiędzy max a min.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 31-10-2009, 20:10
|
|
|
W silnikach diesla, ogolnie po wlasniu oleju nawet swierzego robi on sie czarny. To dobrze, bo pochlania wtedy cala sadze z silnika. Nie masz czym sie przejmowac, wszystko jest ok
kosek napisał/a: | Jak powinien wyglądać świeżo zalany olej |
po wlasniu oleju powinien byc miodowy, po jezdzie (po kilkuset km) robi sie coraz bardziej czarny
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-10-2009, 20:30
|
|
|
kosek, barwa w oleju własnie zalezy od tego jak dokladnie spuscisz olej i jak dlugo on bedzie sciekal z silnika, oczywiscie diesel smoli olej, tak jak pisze o tym Robson86, wiec nie ma powodow do obaw, ale osobiscie wielokrotnie juz jak powiedzmy spuszczalem olej np z cala noc (silnik byl nagrzany jak zaczalem spuszczac olej) to barwa przejrzysta utrzymaywala sie do kilkuset kilometrow, pozniej juz smola, dluzszy efekt czystej barwy utrzymalbys gdybys sciagnal mise olejowa i dokladnie ja wymyl, jednak sa to tylko przypadki gdy z braku laku nie zalezy ci na czasie i zostawiasz auto na cala noc szpuszczasz olej, albo rozciales miske olejowa i musisz ja wymienic albo naprawic, tak czy inaczej efekt nie jest dlugotrwaly, taka juz domena diesla i silnikow na bezposrednim wtrysku |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|