[CY3A 1.8] FOLIA NA SZYBIE CZOŁOWEJ OD WEWNĘTRZNEJ STRONY |
Autor |
Wiadomość |
tomaszekk7
Forumowicz
Auto: Lancer sedan 1,8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 204 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-04-2009, 15:32 [CY3A 1.8] FOLIA NA SZYBIE CZOŁOWEJ OD WEWNĘTRZNEJ STRONY
|
|
|
Mam wielką prośbę. Czy ktoś z Was zauważył ,że na wewnętrznej stronie szyby czołowej może być naklejona folia ? Około 1,5 miesiąca temu myjąc szybę w środku zauważyłem dziwne tworzące się strugi ( szybę myłem letnią wodą ). Taką strugę zacząłem przesuwać paznokciem wyglądało to jakby na szybie była naklejona dodatkowo folia. Dzwoniłem do serwisu i pytałem się czy jak zakładali alarm nie nakleili w ramach zabezpieczenia folii. Twierdzą, że nie. Rysując paznokciem od wew. poszybie można odczyć , iżjest bardziej miękka w stosunku do zewn. strony.
Pozdro .. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-04-2009, 15:47
|
|
|
a czy przypadkiem kazda przednia i tylna szyba nie jest dodatkowo klejona warstwa foli, tak aby ograniczyc rozprysk w momencie stluczenia? |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-04-2009, 15:53
|
|
|
Pewnie jest - ale między warstwami szkła - dlatego zwie się klejona |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-04-2009, 15:56
|
|
|
no to sie wyglupilem ale jakos nigdy sie nie interesowalem... thx |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2009, 15:59
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | no to sie wyglupilem ale jakos nigdy sie nie interesowalem... thx |
Szyby są oczywiście oklejane z obu stron tylko w przypadku kiedy długo leżą niezakładane. Okleja się je w ramach bezpieczeństwa. Mnie wydaje się, że w trakcie zakładania zapomnieli ściągnąć tą folię. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-04-2009, 16:06
|
|
|
tomaszekk7 napisał/a: | Mnie wydaje się, że w trakcie zakładania zapomnieli ściągnąć tą folię. | Od środka? Przed montażem szyby do samochodu? W Japonii?
Jeśli już to u nas - samochód spadł z lawety - przed wklejeniem nowej.
Ze spadnięciem to przesada ale... Z nieźle poinformowanych źródeł: Przynajmniej jeden samochód na transport wymaga mniejszej lub większej naprawy lakierniczej. Często te samochody idą na demonstracyjne.
BTW. Rok temu albo trochę więcej wykopurtnął się kontenerowiec zapakowany mazdami płynącymi do Europy. |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2009, 16:43
|
|
|
jaca71 napisał/a: | tomaszekk7 napisał/a: | Mnie wydaje się, że w trakcie zakładania zapomnieli ściągnąć tą folię. | Od środka? Przed montażem szyby do samochodu? W Japonii?
Jeśli już to u nas - samochód spadł z lawety - przed wklejeniem nowej.
Ze spadnięciem to przesada ale... Z nieźle poinformowanych źródeł: Przynajmniej jeden samochód na transport wymaga mniejszej lub większej naprawy lakierniczej. Często te samochody idą na demonstracyjne.
BTW. Rok temu albo trochę więcej wykopurtnął się kontenerowiec zapakowany mazdami płynącymi do Europy. |
To łatwo można sprawdzić. Przy kupnie patrzyłem na ustawienie drzwi, odległości szczelin. Zawsze mogę podjechać jeszcze i sprawdzić grubość powłoki lakierniczej. Takie przypadki jak opisałeś dość często zdarzały się w seatach, nie tylko w Polsce , ale także w Hiszpani podczas załadunku.
Jeśli chodzi o mazdy to wydaje mi się ,że płynał do Kanady.
MAM PROŚBĘ DAŁ BYŚ RADY SPRAWDZIĆ U SIEBIE ???? |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 20-04-2009, 16:51
|
|
|
tomaszekk7 napisał/a: |
To łatwo można sprawdzić. Przy kupnie patrzyłem na ustawienie drzwi, odległości szczelin. |
Jeśli chodzi o szczeliny to prędzej z fabryki przyjedzie niedokładnie złożone więc to wcale nie oznaka że "spadło z lawety".
tomaszekk7 napisał/a: | Zawsze mogę podjechać jeszcze i sprawdzić grubość powłoki lakierniczej. |
Ten pomysł jest lepszy, ale mierniki które mierzą z odpowiednią dokładnością mają tylko poważni rzeczoznawcy.
Przecież goście z ASO trochę się znają na rzeczy jeśli faktycznie gdzieś otarli auto przy załadunku/rozładunku to przecież wymienią element i pomalują zgodnie z wytycznymi producenta. Sprzedaż auta po naprawach lakierniczych jako nowego niestety zdarza się coraz częściej i to w każdej firmie nie ma sensu wymieniać czy to seat, citroen czy toyota. Ale żeby sprzedawać auto po nieprofesjonalnych naprawach jako nowe to już bym był ostrożny bardzo bo to by była jazda do wiadomości wręcz.
Krzychu |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-04-2009, 17:00
|
|
|
Z obu stron gołe szkło - gładkie jak pupcia niemowlaka.
Ale mój nie jest reprezentatywny - bo to imigrant... |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2009, 17:16
|
|
|
Przecież goście z ASO trochę się znają na rzeczy jeśli faktycznie gdzieś otarli auto przy załadunku/rozładunku to przecież wymienią element i pomalują zgodnie z wytycznymi producenta. Sprzedaż auta po naprawach lakierniczych jako nowego niestety zdarza się coraz częściej i to w każdej firmie nie ma sensu wymieniać czy to seat, citroen czy toyota. Ale żeby sprzedawać auto po nieprofesjonalnych naprawach jako nowe to już bym był ostrożny bardzo bo to by była jazda do wiadomości wręcz.
Krzychu[/quote]
W Polsce wymiana auta z powodu usterek lub takich przypadków nie jest prosta. Gościw w ASO zawsze będą twierdzić , że wszystko jest OK. Już kiedyś przerabiałem ten temat w Federacji Konsumentów. I przypadki sprzedaży auta rozbitego i nie poinformowanie o tym klienta też znam !!!!!!!! Auto sprzedano jako nowe nieuszkodzone !! |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-04-2009, 11:08
|
|
|
tomaszekk7 napisał/a: | Czy ktoś z Was zauważył ,że na wewnętrznej stronie szyby czołowej może być naklejona folia ? |
U mnie nie ma folii- odbierałem 2,5 miesiące temu.
igor |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 21-04-2009, 14:35
|
|
|
poziomka napisał/a: | tomaszekk7 napisał/a: | Czy ktoś z Was zauważył ,że na wewnętrznej stronie szyby czołowej może być naklejona folia ? |
igor |
Przeczytaj co masz napisane na przedniej szybie . |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
poziomka
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-04-2009, 22:13
|
|
|
tomaszekk7 napisał/a: | poziomka napisał/a: | tomaszekk7 napisał/a: | Czy ktoś z Was zauważył ,że na wewnętrznej stronie szyby czołowej może być naklejona folia ? |
igor |
Przeczytaj co masz napisane na przedniej szybie . |
Lamisafe - budowa szyby
tak w telegraficznym skrócie
szyba składa się z warstw i na tej stronie opisane są te warstwy - dotyczy szyb lamisafe - obrazek ładnie to ilustruje - opis wyjaśnia jakie to cudo - fajnie, że takie mamy w naszych miśkach.
pozdrawiam
igor |
|
|
|
 |
tomaszekk7
Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2009, 20:53
|
|
|
W serwisie oglądali szybę . Gość który jest szefem od spraw gwarancyjnych zapytał mnie czy nie zamówiłem folii antywłamaniowej. Spisali notatkę, porobili zdjęcia i wysłali do Centrali. Teraz czekam na odpowiedź. Zobaczymy co stwierdzą. |
_________________ Tom |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 24-11-2009, 04:38