Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY2A 1.5] LANCER-dobór koloru lakieru
Autor Wiadomość
edwir 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-10-2009, 22:33   [CY2A 1.5] LANCER-dobór koloru lakieru

W końcu sierpnia miałem stłuczkę w wyniku czego musiałem wymienić tylny zderzak. Wykonałem to na koszt sprawcy w autoryzowanej stacji w Warszawie. W następnym dniu po odbiorze samochodu, przy słonecznej pogodzie ,stwierdziłem że lakier, którym został pomalowny zderzak ma trochę inny odcień. Zareklamowałem wykonaną pracę. Pracownik w stacji obsługi przyznał, że moją kłopoty z lakierem (kolor P 26) i obiecał dokonanać powtórne lakierowanie zderzaka. Do dziś jestem zbywany przez stację ( jutro, w przyszłym tygodniu itp.). Kto z Państwa miał takie zdarzenie? Czy to możliwe, aby autoryzowana stacja nie potrafiła dobrać własciwego koloru.
Pozdrawiam Edwir

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 22-10-2009, 23:56   

Hmm. Ja miałem podobny problem ale z zakładem niezależnym jedynym w okolicy z umową bezgotówkową z ubezpieczycielem sprawcy. Samochód zrobiony ok ale kolor... Niestety nieudany. Do poprawki. Nie obyło się o wykładach na temat technologii lakierowania na blachę i na plastik itp. W każdym bądź razie poprawili na własny koszt. Teraz jest do przyjęcia. Żona (jako że kobiety maja większa zdolność rozróżniania kolorów) widzi różnicę i ją drażni. Pojechaliśmy przed następną dyskusją do dilera, który miał na stanie ten sam kolor i porównaliśmy. Mili sprzedawcy wyjechali z salonu i postawili obok mojego na parkingu. I:??:
Na nówce sztuce także jest różnica. Trochę inna ale także widoczna. Zrób podobnie i będziesz wiedział czy spieprzyli czy jest "w normie".

roobku 
Forumowicz
inż.

Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Wysłany: 23-10-2009, 00:34   

ja mam napewno auto nie walniete a kolor tylnego zderzaka jest ciut inny niż nadwozia (chodzi o kolor Old Red) kiedyś na parkingu ogladalem innego czerwonego lancera i było identycznie

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 23-10-2009, 07:28   

W ogóle to na wszystkich jasnych kolorach w Lancerku widoczna jest różnica między zderzakiem a blachami, dla tego właśnie nie kupiłem auta z jasnym lakierem i dla tego tez pytałem o to sprzedawcę bo mnie to drazniło. :evil: .

roobku 
Forumowicz
inż.

Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Wysłany: 23-10-2009, 08:22   

ja to dopiero zauważyłem 2 miesiące po kupnie auta :)

kiedyś było o tym w TVN Turbo ale chodziło o Honde Civic, babka kupiła auto w kolorze pomarzńczowy metalik i zderzak tylny był w innym odcieniu, myślała że sprzedano jej auto bite/malowane, okazało się że wszystkie tak mają

Roberto_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sb inv 1.8
Wysłany: 23-10-2009, 19:58   Do dziś jestem zbywany przez stację

edwir gdzie to naprawiałeś ??

zelu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan
Wysłany: 23-10-2009, 22:52   

u mnie w bezowym tez jest różnica miedzy odcieniem tylnego zderzak a blach :) ale z przodu już nie ma tak dużej różnicy.

Me-Tsu 
Forumowicz

Auto: Invite 1.5
Wysłany: 24-10-2009, 09:46   

ja tez mam bezowego i jest dokladnie tak samo. Drazniaca roznica na tylnym zderzaku. Przedni bez zastrzezen.

BTW ostatnio rzeczoznawca ubezpieczyciela sprawcy (zostalem cmokniety w kufer) przyniosl na ogledziny miernik lakieru. Wszystko bez zastrzezen.
|Moze rzeczywiscie lakier tak sie rozklada na plastiku? :-k

zelu 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2009, 10:48   

hmm ale mam wrażenie ze na przednim zderzaku nie ma aż takiej różnicy w kolorze jak z tyłu

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 24-10-2009, 11:56   

Niestety to prawda - nawet jak farba ta sama i w tym samym czasie malowane to na plastikach szczególnie w sloneczne dni jest różnica w odcieniu - bardzo widoczne w lakierach metalicznych - u mnie w maździe 6 - szry metalic - byla bardzo duża różnica w sloneczne dni patrząc z boku - patrząc prosto na zderzak i klapę bagażnika - nie bylo różnicy. W czerwonych kolorach też to jest dość widoczne. Ale np w lancerze biala perla - nie ma aż takiej różnicy - ale jednak jest.

Czas może na Space Stara dla żony?

zelu 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2009, 12:57   

znajac zycie to wina tych eko lakierow :) w starym autku megance mialem kolor hologram (cos pseudo kameleon) i nie bylo nigdzie roznic w odcieniu

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 24-10-2009, 13:13   

Prędzej powiedziałbym ze to wina zlego podkladu...na zderzaki uzywa sie innego podkladu niz na karoserie...

Roberto_ 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer sb inv 1.8
Wysłany: 17-11-2009, 20:46   

właśnie nie dawno sąsiad wyjeżdżając obtarł mi tylni zderzak i mam pytanko w tym temacie czy ktoś z was już miał lakierowane cokolwiek i gdzie w wawie najlepiej to zrobić auto gt , mitcar czy inny warsztat ????

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 17-11-2009, 22:01   

Roberto_, ja miałem lakierowane drzwi przednie i tylne, ktoś zarysował mi gwoździem... Najpierw pojechałem do AutoGT (lakiernię mają na Ochocie) i tam mi zaśpiewali ok 1500 zł. Ponieważ i tak z AC, to nie interesowało mnie ile będzie kosztowało, ale zrezygnowałem z nich, bo powiedzieli, że muszą demontować obydwa boczki (aby się dostać do klamek i lusterka). Stwierdziłem, że więcej szkody narobią rozbierając drzwi, niż pożytku z naprawy... Zawsze jak się raz zdemontuje coś, co było fabrycznie montowane, to później coś się telepie albo skrzypi. A poza tym strasznie mnie zniechęcali do naprawy, chyba im się nie chciało robić :) Pojechałem do Setniewskiego (http://setniewski.pl) i tam zrobili z dnia na dzień, bez demontażu. NIC NIE WIDAĆ :) Lakier dobrany idealnie.

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-11-2009, 13:29   

Ja naprawiałem zderzak tylny w AutoGt z OC.
Zrobili i w dniu odbioru stwierdzili, że źle wygląda i muszę przyjechać ponownie na ponowne lakierowanie. Polakierowali ponownie.
Co do koloru nie mogę się wypowiedzieć gdyż mam lekki daltonizm i przyjąłbym poprzedni bez mrugnięcia oka - dla mnie było ok - skupiłem się bardziej na spasowaniu i jakości obsługi.
Maja kierownika, który jest odpowiednią osobą na tym stanowisku - pracownicy to inna bajka.

Odpowiedz do tematu