Wentylatory |
Autor |
Wiadomość |
Adrians
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A '01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-07-2010, 21:28 Wentylatory
|
|
|
Czy po włączeniu klimatyzacji (manualnej bądź automatycznej) powinny włączyć się oba wentylatory (od klimy + chłodnicy)? Widziałem, że w jednych Carismach włączały się oba, a w innych tylko ten od klimy. Jak jest poprawnie?
Oraz drugie pytanie, po jakim mniej więcej czasie włącza Wam się wentylator chłodnicy w Cari z silnikiem 1.6 przed liftem? Oraz czy tak samo jak w przypadku włączania klimy, podczas nagrzania silnika powinny włączyć się oba czy tylko ten od chłodnicy, bo również widziałem różne wersje. |
|
|
|
 |
janitor
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Maj 2010 Posty: 38 Skąd: Stalowa Wola
|
Wysłany: 04-07-2010, 23:04
|
|
|
U mnie włączają się dwa wentylatory, też trochę się tym zdziwiłem. Działają może z 10 sekund, przerwa około 15s i tak w kółko. |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2010, 12:00
|
|
|
U mnie w DID-ie załączają się oba. Ten od strony grilla chodzi cały czas na pełnych obrotach, a ten drugi od chłodnicy klimatyzacji na zmianę załącza się i wyłącza lub zmienia prędkości obrotowe - raz 1 bieg raz 2 - zależy to chyba od ustawionej temperatury chłodzenia. |
|
|
|
 |
Carismaniak
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 td
|
Wysłany: 06-07-2010, 10:24
|
|
|
w mojej cari zalacza sie jeden wiatrak wraz z wlaczeniem klimki tn od strony grila ) ale nie przygladalem sie czy zmienia predkosci wazne ze w srodku zimno leci ) |
_________________ Mitsubishi Carisma 1,9 TD wersja najbogatsza
   |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 07-07-2010, 14:50
|
|
|
Kurde, nie zwracałem wcześniej uwagi ale u mnie też pracuje tylko jeden wentylator. Nie powinny dwa pracować ? |
|
 |
Adrians
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A '01
|
Wysłany: 07-07-2010, 22:08
|
|
|
A nie jest tak, że jak ma się klimę automatyczną to wtedy załącza się jeden, a na manualu dwa? |
_________________ 01.2014 - ... - Galant EA2A Elegance 2001r.
07.2010 - 03.2014 - Carisma 1.8 GDI LS 1998r. |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 07-07-2010, 22:37
|
|
|
Byłem pod wieczór posprawdzać przekaźniki pod maską. Wyciągnąłem i po sprawdzeniu czy coś tam w środku nie goni i na miejsce. Po odpaleniu załączyły się dwa i cyklicznie się wyłączały i załączały, więc chyba coś tam nie stykało. Ale chciałbym wiedzieć jak to jest z tymi wentylatorami, kiedy chodzi jeden, który went niby przyśpiesza itd. |
|
 |
Carismaniak
Forumowicz

|
Wysłany: 12-07-2010, 00:13
|
|
|
moze zalezy to wszystko od samochodu ze w dieslu zalacza sie jeden a w benzyniaku dwa ?? ja mam klimatronica w 1,9 Td 98 r i zalacza sie jeden wiatrak ale ostatnio zauwazylem wiekszy problem mianowicie freon nabity wszystko ok ale na przekreconym zaplonie silnik zgaszony kiedy wlaczam klime to odrazu z wlaczeniem zalacza sie wiatrak czy nie powinno byc tak ze na odpalonym samohcodzie po wlaczeniu klimy sie powinien dopiero wiatrak wlaczyc ?? czy u was tez kiedy jest zgaszony silnik i kiedy wlaczacie klime to odrazu wam wiatrak chodi mi sie zalacza ten od strony grila |
   |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-07-2010, 17:17
|
|
|
Carismaniak napisał/a: | na przekreconym zaplonie silnik zgaszony kiedy wlaczam klime to odrazu z wlaczeniem zalacza sie wiatrak |
Co prawda klimatyzację mam manualną, ale jest tak samo. Pracować zaczyna "mały" wentylator.
Główny wentylator załącza się tylko wtedy gdy jest potrzeba odebrania ciepła z układu chłodzenia. |
_________________ kosek
http://emoty.blox.pl/resource/jeep.gif |
|
|
|
 |
Carismaniak
Forumowicz

|
Wysłany: 12-07-2010, 21:18
|
|
|
a juz sie wystraszylem ze cos nie tak wczesniej niezwracalem uwagi na to |
   |
|
|
|
 |
goblin_85
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD, Hatchback
|
Wysłany: 08-05-2011, 15:56
|
|
|
Witam,
Mam Carisme 1.9 TD z automatyczną jak sądzę klimatyzacją (tylko przycisk ECO/Płatek). Po włączeniu klimy załącza mi się tylko ten wiatrak od strony silnika(pracuje przez kilkanaście sekund, wyłącza się, załącza powtórnie i tak w kółko). Czy to normalna sytuacja, czy mały wiatrak powinien chodzić cały czas?
Sprawdziłem bezpieczniki w skrzynce głównej i w tej przy zbiorniku płynu wspomagania- wszystkie działają.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 08-05-2011, 16:13
|
|
|
u mnie załączają się przy klimie oba wentylartory i tak powinno być, sprawdź wentylator od klimy, może się spalił, a może nie dostaje napięcia. |
|
|
|
 |
pacialm
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 16-05-2011, 12:38
|
|
|
Witam. Posiadam Carisma II z 99 1,8 GDI moje pytanie jest następujące czy ktoś może wie co może być przyczyną po zimie jak włączam ogrzewanie do dmucha zimnym powietrzem wo gule nie ma ciepłego kręcę pokrętłem od ciepła i nic wszystko jest elektryczne czy może być to silnik jakiś bo jestem nowicjuszem w tych sprawach jak tak to gdzie on może się znajdować bo jak byłem u mechanika to powiedział że rury wlotowe są gorące |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 16-05-2011, 13:18
|
|
|
Zawiesiło się cięgno od sterowania zapadkami lub padł silniczek sterujący i nie otwiera wlotów na kabinę.
Jast na FAQ schemat rozbierania konsoli, pewnie sie przyda |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
pacialm
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 16-05-2011, 13:35
|
|
|
Ok dziękuję a mógłbyś podać stronkę na temat tego bo ja jakoś nie mogę znaleźć z góry dziękuję |
|
|
|
 |
|