Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wentylatory
Autor Wiadomość
Adrians 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A '01
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-07-2010, 21:28   Wentylatory

Czy po włączeniu klimatyzacji (manualnej bądź automatycznej) powinny włączyć się oba wentylatory (od klimy + chłodnicy)? Widziałem, że w jednych Carismach włączały się oba, a w innych tylko ten od klimy. Jak jest poprawnie?
Oraz drugie pytanie, po jakim mniej więcej czasie włącza Wam się wentylator chłodnicy w Cari z silnikiem 1.6 przed liftem? Oraz czy tak samo jak w przypadku włączania klimy, podczas nagrzania silnika powinny włączyć się oba czy tylko ten od chłodnicy, bo również widziałem różne wersje.

janitor 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Wysłany: 04-07-2010, 23:04   

U mnie włączają się dwa wentylatory, też trochę się tym zdziwiłem. Działają może z 10 sekund, przerwa około 15s i tak w kółko.

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2010, 12:00   

U mnie w DID-ie załączają się oba. Ten od strony grilla chodzi cały czas na pełnych obrotach, a ten drugi od chłodnicy klimatyzacji na zmianę załącza się i wyłącza lub zmienia prędkości obrotowe - raz 1 bieg raz 2 - zależy to chyba od ustawionej temperatury chłodzenia.

Carismaniak 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 td
Wysłany: 06-07-2010, 10:24   

w mojej cari zalacza sie jeden wiatrak wraz z wlaczeniem klimki tn od strony grila :) ) ale nie przygladalem sie czy zmienia predkosci wazne ze w srodku zimno leci :) )

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 07-07-2010, 14:50   

Kurde, nie zwracałem wcześniej uwagi ale u mnie też pracuje tylko jeden wentylator. Nie powinny dwa pracować ?

Adrians 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A '01
Wysłany: 07-07-2010, 22:08   

A nie jest tak, że jak ma się klimę automatyczną to wtedy załącza się jeden, a na manualu dwa?

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 07-07-2010, 22:37   

Byłem pod wieczór posprawdzać przekaźniki pod maską. Wyciągnąłem i po sprawdzeniu czy coś tam w środku nie goni i na miejsce. Po odpaleniu załączyły się dwa i cyklicznie się wyłączały i załączały, więc chyba coś tam nie stykało. Ale chciałbym wiedzieć jak to jest z tymi wentylatorami, kiedy chodzi jeden, który went niby przyśpiesza itd.

Carismaniak 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2010, 00:13   

moze zalezy to wszystko od samochodu ze w dieslu zalacza sie jeden a w benzyniaku dwa ?? ja mam klimatronica w 1,9 Td 98 r i zalacza sie jeden wiatrak ale ostatnio zauwazylem wiekszy problem mianowicie freon nabity wszystko ok ale na przekreconym zaplonie silnik zgaszony kiedy wlaczam klime to odrazu z wlaczeniem zalacza sie wiatrak czy nie powinno byc tak ze na odpalonym samohcodzie po wlaczeniu klimy sie powinien dopiero wiatrak wlaczyc ?? czy u was tez kiedy jest zgaszony silnik i kiedy wlaczacie klime to odrazu wam wiatrak chodi mi sie zalacza ten od strony grila :shock:

kosek 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9TD
Wysłany: 12-07-2010, 17:17   

Carismaniak napisał/a:
na przekreconym zaplonie silnik zgaszony kiedy wlaczam klime to odrazu z wlaczeniem zalacza sie wiatrak

Co prawda klimatyzację mam manualną, ale jest tak samo. Pracować zaczyna "mały" wentylator.
Główny wentylator załącza się tylko wtedy gdy jest potrzeba odebrania ciepła z układu chłodzenia.

Carismaniak 
Forumowicz

Wysłany: 12-07-2010, 21:18   

a juz sie wystraszylem ze cos nie tak wczesniej niezwracalem uwagi na to

goblin_85 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD, Hatchback
Wysłany: 08-05-2011, 15:56   

Witam,
Mam Carisme 1.9 TD z automatyczną jak sądzę klimatyzacją (tylko przycisk ECO/Płatek). Po włączeniu klimy załącza mi się tylko ten wiatrak od strony silnika(pracuje przez kilkanaście sekund, wyłącza się, załącza powtórnie i tak w kółko). Czy to normalna sytuacja, czy mały wiatrak powinien chodzić cały czas?

Sprawdziłem bezpieczniki w skrzynce głównej i w tej przy zbiorniku płynu wspomagania- wszystkie działają.

Pozdrawiam

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 08-05-2011, 16:13   

u mnie załączają się przy klimie oba wentylartory i tak powinno być, sprawdź wentylator od klimy, może się spalił, a może nie dostaje napięcia.

pacialm 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 16-05-2011, 12:38   

Witam. Posiadam Carisma II z 99 1,8 GDI moje pytanie jest następujące czy ktoś może wie co może być przyczyną po zimie jak włączam ogrzewanie do dmucha zimnym powietrzem wo gule nie ma ciepłego kręcę pokrętłem od ciepła i nic wszystko jest elektryczne czy może być to silnik jakiś bo jestem nowicjuszem w tych sprawach jak tak to gdzie on może się znajdować bo jak byłem u mechanika to powiedział że rury wlotowe są gorące

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 16-05-2011, 13:18   

Zawiesiło się cięgno od sterowania zapadkami lub padł silniczek sterujący i nie otwiera wlotów na kabinę.
Jast na FAQ schemat rozbierania konsoli, pewnie sie przyda :wink:

pacialm 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 16-05-2011, 13:35   

Ok dziękuję a mógłbyś podać stronkę na temat tego bo ja jakoś nie mogę znaleźć z góry dziękuję

Odpowiedz do tematu