Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzmacniacz Pyramid
Autor Wiadomość
PabloGal 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 '97 sprzedany
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-10-2009, 18:20   Wzmacniacz Pyramid

Witam, mam parę pytań do ludzi którzy mają jakieś pojęcie o car-audio. Dorwałem w zakamarkach szafy wzmacniacz samochodowy Pyramid se701. Jest to jakiś bardzo stary model, prawdopodobnie przywieziony z USA jakieś 20 lat temu. Wydaje mi się, że jest sprawny i chciałbym go podłączyć. I tu zaczyna się problem, nie wiem jak. Może ktos ma takie cudo lub wie jak go podłączyć. Jeżeli się da, chciałbym go wykorzystać do subwoofera, więc pewnie w grę wchodzi jakieś zmostkowanie czy jak to się tam nazywa. Ma on niemałą moc, jak mi sie wydaje, więc może cos z niego będzie.

Generalnie bardziej bym cenił subwoofer zrobiony przez siebie niż taki kupny, dlatego to pytanie. Łatwiej byłoby iść i kupić w sklepie i nie mieć problemu ale po co?

I druga sprawa: posiadam radio Pioneeer DEH-P6900IB. Generalnie jest to 4x50 ale jest opcja połączenia tylnych głosników i wtedy radio daje fabrycznie 70W na subwoofer z porządnym sterowaniem z radia. I moje pytanie: czy kalkuluje się inwestować we wzmacniacz czy wystarczy te 70W żeby podłączyć suba? Generalnie nie potrzebuję dudnienia w samochodzie, raczej chodzi mi o delikatne wzmocnienie basu. Co radzicie?
Pozdrawiam.
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 Turbo

Bartek3g 
Forumowicz
Już mgr inż. :)

Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Wysłany: 05-10-2009, 19:52   

Radze Ci nie kombinowac bo wlozysz w to kupe czasu i troszke gotowki a efektu nei bedzie. Jak szkoda Ci kasy to kup uzywke wzmacniacz + skrzynie basowa, kupisz na wiadomym serwisie aukcyjnym za grosze.

Pierwsze slysze zeby radio dalo sie zmostkowac. Te 70W o ktorych mowisz to rzeczywiste z 15W, wiec zadnego suba tym nie pociagniesz.

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 05-10-2009, 20:39   

Faktycznie w pioneerze da się taki manewr wykonać ale i tak uzyskasz realnej mocy najwyżej 35 wat a tym zasilisz tylko popiardówke,a poza tym słyszałem że można przeholowac i spalić końcówke.Zrób tak jak Bartek3g radzi i kup używany wzmacniacz za 100 zł i do tego suba za tyle samo i coś z tego sklecisz sensownego.Pozdrawiam

PabloGal 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2009, 09:16   

Dzięki za odpowiedzi. Tylko wiecie, mi nie chodziło o to jak tanim kosztem mieć wzmacniacz i suba w aucie ale czy ten mój się na coś nadaje. Nie ma problemu iść i kupić czy to używany czy też nowy i "łupać". Jak napisałem lubię sam robić różne rzeczy i naprawdę wiele więcej radości da mi taki zrobiony samemu niż kupny. Jedyne co, to wiedza teraz taka, że faktycznie ta opcja z samym radiem odpada.
Pozdrawiam.

Bartek3g 
Forumowicz
Już mgr inż. :)

Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Wysłany: 06-10-2009, 10:20   

PabloGal napisał/a:
Jak napisałem lubię sam robić różne rzeczy
To co innego :)
probuj, baw sie. Mozesz wykorzystac elementy wzmacniacza do stworzenia cezgo porzadnego (nie jestem elektronik, sie nei znam). Byl kiedys program o gosciu co robil najlepsze wzmacniacze lampowe na swiecie, Polak w dodatku. Tylko pytanie czy taki z Ciebie dobry elektronik?:D bo jak chcesz bazowac na tym wzmacniaczu to sie zawiedziesz.

PabloGal 
Forumowicz

Wysłany: 06-10-2009, 21:16   

No i teraz już wiem, żeby sobie tym nie zawracać głowy. A szkoda, bo fajnie by było coś sklecić z tego wzmacniacza i oglądać miny innych gdy go zobaczą.
Dzięki za pomoc.

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2009, 21:43   

To jest tak zwany "booster" - wynalazek lat 80tych , zwykle oparty na prostych scalakach radiowych.
Szkoda pary i czasu na ten kawalek historii.
Pozdrawiam

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 08-10-2009, 14:32   

PabloGal, jeśli chcesz coś zrobić sam. To kup jakiś głośnik, którego znasz parametry potrzebne do zrobienia SUBa i można się pobawić. Ja robiłem skrzynkę...

Tutaj szczegóły:
http://forum.mitsumaniaki...=40412&start=30

Odpowiedz do tematu