Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mkm
01-11-2009, 15:58
Opony
Autor Wiadomość
slowik 
Nowy Forumowicz

Auto: mitshubishi lancer2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-10-2009, 22:40   Opony

Witam mam pytanko co do opon zimowych do najnowszego lancera.Moj lancer jest na 18 felach czy l;epij na zime kupic stalowe felgi i np opony 195/50R16 czy zostawic na Alusavh i jezdzic zima na 215/45R18 bo slyszalem ze na zime raczej weze oponki?A moze ktos z was jezdzi ,jezdzil na tak szerokich oponach w zime?I powie mi jak auto sie zachowuje jak sie jezdzi itd zebym mal porownanie?

risc 
Mitsumaniak

Auto: Lancer SB 1.8
Wysłany: 29-10-2009, 08:27   

Witam!

Polecam lekturę:
http://forum.mitsumaniaki...t=27517&start=0

Pozdrawiam,
risc

roobku 
Forumowicz
inż.

Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Wysłany: 29-10-2009, 08:34   

moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to drugi komplet felg z oponami, szybciej i taniej się je wymienia, no i opony się nie niszczą przy zakładaniu / ściąganiu z felgi

co do szerokości opon to są dwie szkoły, jedna mówi że zimówki muszą być węższe, druga że takiej szerokości jak letnie,

ja zawsze zakładałem o takiej szerokości jak letnie, w zimie jeżdze po dużym mieście, śniegu na ulicach praktycznie niema (ew. jest błoto pośniegowe), gdybym jeżdził wiekszośc po drogach ośnieżonych o "kopnym" śniegu brałbym węższe

kolejna sprawa, do auta dostajesz homologacje, jest tam napisane na jakich kołach (rozmiar) auto zostało homologowane (dopuszczone do ruchu), jeżeli w przypadku szkody bedziesz jechał na innych kołach możesz nie dostać odszkodowania (potwierdzone u róznych agentów ubezpieczeniowych)

ja mam na zimę drugi komplet kół 18" z oponami 215/45 i tez mnie ciekawi jak to będzie się spisywało na sniegu

10wojtek10 
Forumowicz

Auto: Lanc/Colt/Pajero
Wysłany: 31-10-2009, 15:07   

opona 205/60 R16 z felgą alu lub stalówką (zależy od gustu, bo cena podobna...)- na takiej jeżdzą tańsze wersje Lancera.

Pawcho 
Forumowicz
Pawcho

Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Wysłany: 01-11-2009, 14:50   

Zgadza się ja też na zimę taką oponę założyłem z nowymi alusami 16 cali-generalnie z uwagi na cenę .Kupowanie zimowych opon i felg 18 no hmmm.kosztowałoby sporoooo więcej :biggrin:

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 01-11-2009, 15:57   

Jest obszerny temat, ktory podlinkowal risc .
Ten zamykam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi