[Cari 1.9TD] Przydusza przy odpalaniu... |
Autor |
Wiadomość |
Marcin_25
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-11-2009, 10:53 [Cari 1.9TD] Przydusza przy odpalaniu...
|
|
|
Witam mam problem Carisma 1.9 TD 2000r. przy odpalaniu zimnego silnika auto tak jakby przyduszało to jest dosłownie 1-2 sekund i zaraz chodzi normalnie a czasem odpali normalnie przy takim odpaleniu zakopci lekko na niebiesko myślałem że to świece ale sprawdziłem i są ok. (przebieg na świecach ok. 7000km) dowiedziałem się że może któryś pompowtrys lekko leje i dlatego się tak dzieje. Pytanie przy jakim stanie licznika sie powino wymienić pompowtrysk czy wogóle się to wymienia jak tak to jak sprawdzić który jest zły a który dobry. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-11-2009, 11:06
|
|
|
Marcin_25, bez stolu probierczego nie sprawdzisz pompowtrysku, polecam udac sie do serwisu Bosch w Kobiorze u Śmietany, ewentualnie Bosch w Piekarach Śląskich, ostatecznie regeneracja MotoMaximus Ruda Śląska, bez sprawdzenia trudno okreslic cokolwiek.
Pozdrawiam |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Marcin_25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2009, 11:18
|
|
|
OK. dzięki za informacje a wiesz może jaki byłby koszt regeneracji i czy lepiej regenerować czy kupić jakiś używane. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-11-2009, 11:19
|
|
|
Edit małe sprostowanie, jezeli masz wersje DiD to nie masz pompowtryskiwaczy tylko wtrysk bezposredni typu CommonRail, czyli pompa wysokiego cisnienia, nastepnie listwa paliwowa a na koncy podlaczone do listwy wtryskiwacze, sterowanie za posrednictwem komputera wtrysku.
Ponadto nie ma reguly co do wymiany wtrysku przy danym przebiegu, te wtryskiwacze powinny spokojnie przelatac w granicach 300 000, zalezne to jest jednak od jakosci paliwa i czestosci wymiany filtrow, mogla Ci sie takze wypalic uszczelka pod wtryskiwaczem.
Ponawiam jednak ostatnia odpowiedz bez sprawdzenia nic sie nie wyduka, moga byc tylko sugestje |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
czester_
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD Titanium 98'
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Posty: 160 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 01-11-2009, 11:21
|
|
|
Byłem ostatnio u mechanika z tym samym problemem. Podejżewałem że świeca jakaś nie działa a okazało się że wszystko jest w pożądku. Przyczyna była prosta, za niska temperatura w silniku.
Okazało się ze jak w TD gaśnie kontrolka od świec to one dalej się palą! Gdy zgaśnie nie zapalaj auta a przysłuchaj się dokładnie. Po 10sec usłyszysz cyknięcie i diody troche mocniej zaczną świecić. Wtedy odpal auto i powinno być ok.
Daj znać czy to to;) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-11-2009, 11:23
|
|
|
Marcin_25, jezeli robic u Śmietany to regeneracja, budowa nie jest skomplikowana, a fachowców ma dobrych od diesla, daleko do niego nie masz, mozesz takze uderzyc do Piekar, ale sa troszke drozsi, jak mialem problem z Volvem V70, ciezkie odpalanie po dluzszym postoju, Śmietana rozwiazal go w jeden dzien i kwota 320zł, najlepiej przedzwonić i sie dowiedziec, kazdy diesel ma inna cene części serwisowych, dlatego trudno to określic, robocizna może kosztować 200zł, a ile części? Jak chcesz napisz na PW podam numer kontaktowy do Śmietany, uprzedzam terminy trzeba ustalac z 2tyg wyprzedzeniem. |
 |
|
|
|
 |
Marcin_25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2009, 11:27
|
|
|
ok. sprawdze to w nocy było -1 teraz jest 1 stopien temeratury więc sprawdze tak jak opisujesz. dzięki. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 01-11-2009, 11:37
|
|
|
Jedno sprostowanie w silniku f8qt nie ma pompowtryskiwaczy (pompowtryskiwacze stosuje vag w swoich silnikach 1.9tdi ale ostatnio przeszedł na commonrail 2.0tdi) Co do serwisu bosch spytaj się czy diagnozują i naprawiają osprzęt lucasa bo ten silnik taki posiada i czy maja sprzęt żeby się tym zając.
A co do odpalania z rano i na niebiesko to może uszczelniacze zaworów przepuszczają i po długim postoju olej ścieka do cylindra i przy odpaleniu się dusi do póki to nie przepali.
Co do lejącego wtrysku to raczej kopcił by na czarno lub podchodził w brąz |
|
|
|
 |
Marcin_25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2009, 11:50
|
|
|
właśnie próbowałem stał 2-3 dni i odpalił prawidłowo tak jak ma palić dlatego tak jak mówie raz zapali dobrze a więcej razy źle. np w tygodniu wyjeżdzam o 4.30 i 3 razy odpali źle a 2 razy dobrze tak to wygląda. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2009, 12:02
|
|
|
to pewnie wtryskiwacz.
Ale przed tym upewnij się czy czasem nie coś innego zacznij od czytania błędów kompa opis w faq. sprawdź organoleptycznie czy działa ci elektrozawór przestawiania konta wtrysku może się zacina. po przekręceniu stacyjki powinieneś słyszeć pod maską cykanie jeżeli nie ma to znaczy że zaworek nie działa |
|
|
|
 |
Marcin_25
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2009, 12:05
|
|
|
Cykanie jest. A powiedz mi czy mógłbyś mnie naprowadzić na jakiś program do diagnozy chodzi mi o to żebym sobie mógł sam podłączyc auto do laptoa. jaki kabel i jaki pragram wiesz coś moze na ten temat... |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2009, 12:15
|
|
|
Ja narazie diagnozuje spinaczem do papieru ale przymierzam się do kupna elm327 lub jakiś vag który da się przerobić do diagnozy cari |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 01-11-2009, 15:58
|
|
|
Marcin_25, z tego co sie orientuje Śmietana robi Lucasa, choc szczerze powiem ze malo jest serwisów robiacych Lucasa, albo chcacych się podejmować naprawy Lucasa, prędzej znajdziesz do Delphi, ja na Twoim miejscu zadzwonilbym do Adamczyka w Piekarach i dowiedzial sie czy do tego zajrzy, jak nie to do Śmietany. MotoMaximus robi Lucasa, choć korzystałem z ich usług tylko w zakresie regenaeracji turbin, jezeli chodzi czy o Śmietane czy Adamczyka to jak dotad na nich sie nie zawiodlem. |
 |
|
|
|
 |
|