| 

|  | Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki 

|  |  

| Ogłoszenie |  
         |   
 W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
 Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
 Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
 |  

| [Cari 1.9TD] Barwa - konsystencja - oleju po wymianie |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | kosek   Forumowicz

Auto: Carisma 1,9TD
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 31-10-2009, 20:03   [Cari 1.9TD] Barwa - konsystencja - oleju po wymianie |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam Właśnie wymieniłem olej w swojej Cari.
 Po 14 tys km olej ( Elf 5W40) był czarny jak smoła.
 Dziś wymieniłem olej (Total 5W40)razem z filtrami. Po przejechaniu około 50 km sprawdziłem czy zalałem odpowiednią ilość. Jest pomiędzy "max" a "min". Czyli  ok!.
 Moje pytanie jest następujące:
 Jak powinien wyglądać świeżo zalany olej. Z moich wizualnych obserwacji wygląda on tak samo jak ten który zlałem z miski olejowej, czyli czarny jak smoła.
 Czy to norma w dieslach?
 Na marginesie dodam, że przez rok eksploatacji nie dolałem kropli oleju - oczywiście zachowując stan pomiędzy max a min.

pozdrawiam
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Robson86   Forumowicz
 Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance

| 

|  Wysłany: 31-10-2009, 20:10 |   
 |  
               | 
 |  
               | W silnikach diesla, ogolnie po wlasniu oleju nawet swierzego robi on sie czarny. To dobrze, bo pochlania wtedy cala sadze z silnika. Nie masz czym sie przejmowac, wszystko jest ok   
  	  | kosek napisał/a: |  	  | Jak powinien wyglądać świeżo zalany olej | 
 po wlasniu oleju powinien byc miodowy, po jezdzie (po kilkuset km) robi sie coraz bardziej czarny
 Pozdroo
 |  
				| _________________ Robson- Kielce
 Mitsubishi Carisma GDI Elegance
 -00149/KMM -

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | robertdg   Mitsumaniak
 SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
 Zaproszone osoby: 1

| 

|  Wysłany: 31-10-2009, 20:30 |   
 |  
               | 
 |  
               | kosek, barwa w oleju własnie zalezy od tego jak dokladnie spuscisz olej i jak dlugo on bedzie sciekal z silnika, oczywiscie diesel smoli olej, tak jak pisze o tym Robson86, wiec nie ma powodow do obaw, ale osobiscie wielokrotnie juz jak powiedzmy spuszczalem olej np z cala noc (silnik byl nagrzany jak zaczalem spuszczac olej) to barwa przejrzysta utrzymaywala sie do kilkuset kilometrow, pozniej juz smola, dluzszy efekt czystej barwy utrzymalbys gdybys sciagnal mise olejowa i dokladnie ja wymyl, jednak sa to tylko przypadki gdy z braku laku nie zalezy ci na czasie i zostawiasz auto na cala noc szpuszczasz olej, albo rozciales miske olejowa i musisz ja wymienic albo naprawic, tak czy inaczej efekt nie jest dlugotrwaly, taka juz domena diesla i silnikow na bezposrednim wtrysku |  
				| _________________ Gość zobacz mojego Galanta
   Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
 "Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  |