Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
28-12-2009, 23:26
[3.5V6 GDI] Gdzie jest filtr paliwa?
Autor Wiadomość
kris9165 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3.5-V6 (2003r)
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-12-2009, 13:49   [3.5V6 GDI] Gdzie jest filtr paliwa?

Witam moze ktos mi pomoze znalesc filtr tak jak w temacie, bo juz nie wiem gdzie go szukac. A mianowicie mam problem taki ze auto pracuje na wolnych obrotach a nie chce sie wkrecac w wieksze obroty. Jak popracuje troche na wolnych to raz, dwa razy da sie go przygazowac i znowu to samo obstawiam ze to filtr paliwa ale gdzie go znalesc? powinien byc koło zbiornika paliwa ale przeszukałem juz. A co wy sądzicie czekam na podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez Gene 29-12-2009, 09:31, w całości zmieniany 3 razy  

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 28-12-2009, 13:57   

Hmm nie znam sie na budowie Pajero ale moze sie okazac ze nie ma filtra paliwa lub jest zamontowany w zbiorniku paliwa i do tego byc w formie jakiejs siateczki tylko.. tym samym bedzie on niewymienialny...
Aha nie sugeruj sie tym ze mozesz gdzies na llegro go kupic. Do toyoty RAV4 2.0 BZ tez mozna kupic filtr tyle ze jest on zamontowany w zbiorniku paliwa i jest niewymienialny...

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 28-12-2009, 14:57   

Kris9165 daj VIN to sie sprawdzi dokladnie ale moim zdaniem w V6 3500 filtr jest w zbiorniku paliwa a dokladnie w pompie. :wink: Czy wystepuje na wezu do silnika jeszcze jeden - nie wiem ale chyba nie.
Aby wymienic ten w baku trzeba sie mocno wysilic. Nalezy zdemontowac kanape i odwinac tapicerke. Odkrecic srube i wyciagnac pompe. Do zbiornika dostajemy sie od gory przez kabine pasazerska.
To jest numer czesci ale typowany tylko po modelu: MR 529135 Podobno ten filtr wymienia sie (zaleca) co 150 tysiecy.

W Mitcarze (ASO Warszawa) mozna zamowic i w ciagu 7 dni bedzie. Jesli nie chcesz kupowac u dealera bo jest za drogo napisz lub zadzwon do Zbyszka Montowskiego - moderatora dzialu Pajero.
p.s. Ulrik mam mala prosbe, prosze abys mniej spekulowal. Wiem, ze czasami korci ale w dzialach technicznych ograniczamy "lanie wody".

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 28-12-2009, 18:35   Re: Gdzie jest filtr paliwa?

kris9165 napisał/a:
Witam moze ktos mi pomoze znalesc filtr tak jak w temacie, bo juz nie wiem gdzie go szukac. A mianowicie mam problem taki ze auto pracuje na wolnych obrotach a nie chce sie wkrecac w wieksze obroty. Jak popracuje troche na wolnych to raz, dwa razy da sie go przygazowac i znowu to samo obstawiam ze to filtr paliwa ale gdzie go znalesc? powinien byc koło zbiornika paliwa ale przeszukałem juz. A co wy sądzicie czekam na podpowiedzi.

Filtr paliwa znajduje się za silnika, na grodzi nad pompą hamulcowa z ABS

kris9165 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-12-2009, 20:51   

zbyszekm2 - "Filtr paliwa znajduje się za silnika, na grodzi nad pompą hamulcowa z ABS"

Jestes pewien ze w benzynie 3.5-V6? , bo u mnie nic nie ma , w dieslu moze jest , nie pomyliłes silników?

-nr nadwozia do mego Pajero: JMBLYV75W1J000189 ,
-przebieg auta 170.000km

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 28-12-2009, 22:48   

kris9165 napisał/a:
zbyszekm2 - "Filtr paliwa znajduje się za silnika, na grodzi nad pompą hamulcowa z ABS"

Jestes pewien ze w benzynie 3.5-V6? , bo u mnie nic nie ma , w dieslu moze jest , nie pomyliłes silników?

-nr nadwozia do mego Pajero: JMBLYV75W1J000189 ,
-przebieg auta 170.000km

nie doczytałem, benzyna nie ma filtra.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 28-12-2009, 23:25   

Cytat:
-nr nadwozia do mego Pajero: JMBLYV75W1J000189
sie jutro sprawdzi ale bedzie pewnie jak napisalem wczesniej.
Dodam dla zainteresowanych, ze spotkalem sie z sytuacja gdzie gazownicy modyfikowali instalacje paliwowa i wtedy mozna sie natknac na dodatkowym filtr montowany juz nie fabrycznie. :wink:

[ Dodano: 29-12-2009, 09:30 ]
Potwierdzam ten numer. Masz Pajero 3.5 GDI wiec sytuacja jest podobna jak w Carismach.
Zaleca sie wymiane co 150 tysiecy. Filtr wystepuje w programie ASA pod numerem podanym wczesniej. Jest na stanie w magazynie centralnym w Holadii. Jesli zadzwonisz do Mitcaru (+4822 5433713) do Pana Marcina Sulkowskiego to on zna sprawe i sie dogadacie.
Podobno istnieje duzo tanszy zamiennik moze warto sprobowac.
Pozostaje jeszcze jak zwykle niezawodny Zbyszek. Tez warto zapytac, choc po jego postach widac, ze ma odmienne zdanie na temat tego filtra.
Powodzenia

kris9165 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-12-2009, 17:11   

Wielkie dzięki -Gene!!!! Filtr żeczwiscie był schowany w baku obok pompy paliwowej. Zamówiłem zaminnik w Mitcarze. Jak przyjdzie do mnie to dowiem sie czy pasuje .
Chciałem juz go wogle pominać i wstawic filtr normalny koło silnika ale to nie takie proste. Filtr jest jednoczesnie obudowa pompy paliwowej i mocowaniem jej. Co za kretyn wymislił takie rozwiazanie a dojscie do tej pompy z filtrem to juz lepiej nie komentowac- porażka.
Pompa w baku montowana jak pływak w Fiacie 125p na 6 śrubek 5, wszystkie skorodowane nie do odkrecenia trzeba było rozwiercac.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 29-12-2009, 17:27   

Nikt nie przewidział, że może być takie nieczyste paliwo, :wink: :lol:
Konstruktor myślał że starczy na dożywocie.

kris9165 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-12-2009, 16:18   

Nowy filtr (zamiennik) dostałem z Mitcaru pasowal idealnie :) Stary filter po rozcięciu był ostro brudny. nie zmienia to faktu ze wymiana filtra nic nie pomogła:(. Auto nadal pracuje na wolnych obrotach i nie chce wchodzi na wieksze obroty niz 2000 . ale jak popracuje troche na wolnych to raz czy dwa mozna go przygazowac na 7000 obr. Potem znowu sie dusi ale ciagle pracuje - nie zgasnie. Po odpieciu pompki paliwowej auto dalej pracuje (ale gorzej)!!!!! Mozliwe ze ma drugą pompke jesli tak to gdzie ja szukac?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 31-12-2009, 17:21   

Niestety to pompa wysokiego ciśnienia ma winę.

Odpowiedz do tematu