Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:38
[MSS 1.3] SILNIK Problem z odpalaniem
Autor Wiadomość
dashadow
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2007, 02:55   [MSS 1.3] SILNIK Problem z odpalaniem

witam,

mam prosbe o pomoc do szanownych forumowiczow, moze ktos bedzie w stanie mi powiezdiec o co chodzi mojemu miskowi, mioze ktos mial podobne objawy, albo po prostu wie :)

nie znam sie za bardzo na tym co jest pod maska, postaram sie opisac problem jak najlepiej umiem

moj misiek (space star 1.3 z 2000r, benzyna) ma co jakis czas okresy kiedy nie chce za bardzo palic.

problem sie pierwszy raz pojawil rok temu. jak byla fala wielkich mrozow to samochod spisywal sie bardzo dobrze, ale doslownie pierwszego dnia odwilzy (byl chyba 1st Celsjusza na plusie) nie chcial odpalic. tzn krecil, krecil i nic. juz oslabilem akumulator od krecenia, gdy za ktoryms razem odpalil, ale tylko na chwile, obroty momentalnie spadly i znowu zgasl. przy kazdej kolejnej probie odpalal na ulamek sekundy dluzej az w koncu za ktoryms razem odpalil na dluzej i moglem utrzymac silnik wlaczony tylko pod warunkiem mocnego gazowania. po jakims czasie (1-2 minuty) gazowania, moglem puscic noge z gazu i silnik juz nie gasl na biegu jalowym. potem autem moglem normalnie jezdzic, gasic, odpalac, az do dnia nastepnego, kiedy znowu zaczynalo sie to samo. nie wiem czy to zalezy od temperatury (odpalam zwykle kolo poludnia, a nie rano).
i tak generalnie codziennie, ale za kazdym razem po ktoryms razie odpalal. czasem bylem na granicy rozladowania akumulatora. ciekawa rzecza przy odpalaniu byl odglos cykania z miejsca gdzie jest radio. tzn gdy odpalam auto i ono traci w ulamku sekundy moc, to wtedy tez slychac takie "cyk", jakby cos sie wylaczalo (i zapala sie wtedy kontrolka silnika) czasem jak go gazuje to udaje mi sie utrzymac silnik wlaczony, ale wtedy przez jakas minute silnik na przemian traci i zyskuje obroty (bardzo szybko) i wtedy co chwila jest cyk, cyk, cyk.... (jakby sie cos wlaczalo i wylaczalo na przemian) raz mi sie zdarzylo tak, ze kolejne cykniecia byly tak szybko po sobie ze bylo jedno dluzsze "bzzzzzz" i wtedy na koniec wlaczylo sie radio samo z siebie (chociaz panel od radia nie byl wlozony:) ). ale to tylko raz.

przez jakis miesiac potem sytuacja sie powtarzala. zauwazylem ze auto dluzej trzeba odpalac im dluzej auto stalo. tzn czas max stania to 24 godziny bo jakby stalo dluzej to pewnie bym nigdy nie odpalil. potem ten czas sie skracal i mialem problemy z odpaleniem nawet jak auto stalo 5 godzin. na wiosne auto zaczelo coraz rzadziej takie numery robic i juz bardzo rzadko sie tak meczylem, za to sporadycznie (powiedzmy raz na pare dni) cyknal mi tak w czasie jazdy(wczesniej zawsze numery robil przy odpalanie a nie w czasie jazdy) raz(i to tak po polgodzinie jazdy, czyli byl cieply), ale silnik nie zgasl, stracil tylko moc na ulamek sekundy. (podejrzewam ze gdyby byl na biegu jalowym to by zdazyl zgasnac)

no w kazdym razie w lato zupelnie mu przeszlo i zapomnialem o tym.
az do dzis, kiedy znowu sie zaczelo. niby znowu zima, ale przeciez nawet nie ma mrozow.

mechanik mi powiedzial zebym do niego wstawil auto to zobaczy ale jak na zlosc u niego odpalalo, a nie chcialem zostawiac samochodu na dluzej, bo potrzebuje. a wizyta w ASO mnie odstrasza (kosztowo:))

wiec pytanie - moze ktos wie co to jest i ew. co z tym zrobic?
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 11:05, w całości zmieniany 2 razy  

pgrygiel
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2007, 07:29   

sprawdż przewody zapłonowe , może cewka,albo świece.

mkzibi 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2009, 18:10   Re: SILNIK Problem z odpalaniem

dashadow napisał/a:
witam,

mam prosbe o pomoc do szanownych forumowiczow, moze ktos bedzie w stanie mi powiezdiec o co chodzi mojemu miskowi, mioze ktos mial podobne objawy, albo po prostu wie :)

nie znam sie za bardzo na tym co jest pod maska, postaram sie opisac problem jak najlepiej umiem

moj misiek (space star 1.3 z 2000r, benzyna) ma co jakis czas okresy kiedy nie chce za bardzo palic.

Mam pytanie. Czy poradziłeś sobie z tym problemem? Ja mam dokładnie to samo. Czy może mieć znaczenie to ze jest wilgotno? Wczoraj odpalałem kilkakrotnie i było ok. mam nowy akumulator. Dziś jest wielka mgła i wilgotno i kręcę rozrusznikiem po kilka razy i nic. Od ostatniego odpalania nie ruszałem samochodu wiec mogło się coś samo zepsuć?[/quote]

Odpowiedz do tematu