Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2G 95-99] Zacinający się zamek centralny w Eclipse - pomocy
Autor Wiadomość
MyszkaEmisia 
Nowy Forumowicz
Aga

Auto: Mitsubishi Eclipse GST 2,0ITUR
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-10-2009, 22:29   [2G 95-99] Zacinający się zamek centralny w Eclipse - pomocy

Witam serdecznie.
Czy ktoś byłby tak łaskawy i powiedziałby mi w jaki sposób mam się dostać do samochodu, którego za żadne skarby nie mogę otworzyć?
Bo mam problem z zamkiem centralnym w Eclipse. Podczas naciskania guzika kierunkowskazy migają, ale nie zaskakuje sam zamek :( Słychać, że coś tam pracuje (mam na myśli takie "kliknięcia"), ale to nie jest to co zazwyczaj było wtedy gdy zamek funkcjonował normalnie. Na swoje nieszczęście nie mogę też otworzyć samochodu kluczykiem więc już nie wiem co mam robić... :cry: Pomóżcie...
PS.Wczoraj po raz pierwszy pojawił się ten problem, ale po jakimś czasie zaskoczył i się otworzył. Ale jak go znów zamknęłam to od tej pory nic już nie zdziałałam...

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 05-10-2009, 23:35   

To go nie zamykaj . Zdejm tapicerki z drzwi i dokładnie wyczyść i przesmaruj cały mechanizm zamka. Jeśli dodatkowo nie możesz otworzyć kluczykiem to albo potwornie zatarte mechanizmy albo spalone siłowniki.
Nie bardzo rozumiem w jakim stanie teraz Jest Twoje auto (otwarte czy zamknięte) ?

Bo jak zamknięte to pozostaje Ci wejść przez drzwi nr 3 otwierając je wcześniej kluczykiem. Dla ułatwienia to te drzwi co widzisz jak stoisz za autem :D

MyszkaEmisia 
Nowy Forumowicz
Aga

Wysłany: 06-10-2009, 00:44   

Bardzo chętnie bym się zajęła całym tym mechanizmem o którym wspomniałeś, ale mam jeden zasadniczy problem - nie mogę się dostać do środka!!! Auto w chwili obecnej jest zamknięte na cztery spusty i nie idzie go otworzyć, dlatego pytam jak można tego dokonać... Kluczyk nie chce otworzyć drzwi od strony kierowcy, od strony pasażera tego tym bardziej zrobić nie mogę, bo jakiś łaskawy chciał się włamać i mi zamek w ogóle z nich wyciągnął, a bagażnik - czyli magiczna bramka numer 3 (ostatnia deska ratunku) otwiera sie tylko od wnętrza samochodu... Tak wiec wszystkie możliwe kwestie już sprawdziłam i pytałam jak otworzyć samochód... Mam na myśli np jakieś złodziejskie sztuczki

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2009, 01:20   

Myszko Ok rozumiem ,że zamek w bagażniku również uszkodzony. Złodziejskich sposobów Ci nie podam bo po prostu Cię nie znam i nie wiem czy przypadkiem nie chcesz się komuś włamać do auta. W całkowitej ostateczności pozostaje wybić szybę. :?
Od tej strony monitora wygląda to tak: "Nie mam kluczyków, nie mam pilota - pomóżcie włamać się do Eclipsa. Jeden zamek już wyrwałem/wyrwałam ale się nie otwarło."

Piszesz że masz wyrwany bębenek zamka od strony pasażera ? może to jest powodem zablokowania się mechanizmu zamka ?
Wciskając przycisk na pilocie zwróć uwagę czy rygle od wewnątrz (te w klamkach wewnątrz auta) wykonują jakikolwiek ruch jeśli tak to jest szansa uchwycić moment w którym zamek jest otwarty i w tym samym momencie ruszyć za klamkę. Jest szansa że uda się w ten sposób otworzyć. Na zablokowany mechanizm zamków nie ma żadnego magicznego sposobu tak na prawdę.
Co do tego wybijania szyby to niestety nie żartowałem. Blokujący się zamek nie jest typową dolegliwością w tym aucie.

A i jeszcze jedno masz ecli 1g czy 2g ?
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 07-10-2009, 12:47, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek3g 
Forumowicz
Już mgr inż. :)

Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Wysłany: 06-10-2009, 02:29   

MyszkaEmisia, ty juz pisalas na forum eclipse i temat zamknieto. Chlopaki Ci nie udzielili porady jak sie wlamac wiec tu takze nie dostaniesz takiej informacji. To nie forum www.zlodziejeaut.pl

masz wyjscia dwa:
1) zadzwonic do firmy zajmujacej sie otwieraniem zamkow i tam po sprawdzeniu aktu wlasnosci Ci pomoga za duza oplata
2) poszukac osiedlowego zlodzieja ktory sie tym zajmuje i ktory Ci pomoze.
Polecam jednak wyjscie numer jeden, aby nie robic sobie klopotow na przyszlosc.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 06-10-2009, 02:41   

Bartek3g napisał/a:
MyszkaEmisia, ty juz pisalas na forum eclipse i temat zamknieto. Chlopaki Ci nie udzielili porady jak sie wlamac wiec tu takze nie dostaniesz takiej informacji.

Podaj mi prosze link do tego zamknietego tematu, w ktorym Ona pisala post.

Nikoś 
Mitsumaniak

Auto: 2 razy civic 5G
Wysłany: 06-10-2009, 09:23   

Ja wiem jak to zrobić ale niewiem czy moge tu napisać choć ten sposób jest całkiem legalny i wykorzystywany przez wielu kierowców któży mają starsze autka.

Bartek3g 
Forumowicz
Już mgr inż. :)

Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
Wysłany: 06-10-2009, 10:29   

Ok, nie popatrzylem na nicki :? identyczny temat zamknieto na innym forum. W kazdym badz razie tam modzi szybko zareagowali usuwajac opisy jak sie wlamac do eclipse z forum. Proponuje tutaj jednak tego nie pisac, zlodzieje (ci poczatkujacy) tez korzystaja z internetu. arekp, poszlo na PW

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2009, 11:33   

Bartek3g, ja nie oczekuje, ze ktos napisze na forum jak sie legalnie wlamac do auta.

Sytuacja wyglada tak, ze MyszkaEmisia jest mi znana z imienia i nazwiska. To ja poprosilem ja o napisanie posta na forum, co wiecej ... dajac gotowy link do wpisania tematu i tresci posta we wlasciwej kategorii.

Zrobilem to po osobistym przeszukaniu naszego forum i forum Eclipse, poniewaz jej autko jest w Szczecinie i zostalem poproszony o pomoc w rozwiazaniu jej problemu. Podjechac nie dalem rady z pewnego powodu, ale pomocy z forum tez nie udalo sie uzyskac - poza zartami ze strony HouseM, ktory nawet nie raczyl przeczytac uwaznie posta na ktorego odpowiada:

- bylo napisane ktorej gen. jest auto (bo sam jej powiedzialem gdzie ma to zaznaczyc)
- napisane jest, ze ostatecznie auto po zamknieciu nie da sie otworzyc
- silowniki nie moga byc spalone skoro slychac ich prace, ale auto sie raz otwiera, a raz nie
- uszkodzony zamek od strony pasazera nie moze byc powodem naglej awarii, poniewaz do tej pory tez byl uszkodzony i wszystko dzialalo poprawnie

Poprosze wiec ja o pomoc (osob ktore maja pojecie o konstrukcji 2g), bo najprawdopodobniej do niej podjade.

- czy w Eclipse 2g zamki sa elektryczne* (i centralny fabryczny) czy sa mechaniczne + dodatkowy silownik do centralnego
- czy zamek w klapie bagaznika jest? czy tylko od srodka/centralnym da sie otworzyc (nie znam budowy Eclipse)
- czy jesli jest zamek w klapie to jest mechaniczny czy elektryczny
- czy powinienem na cos uwazac sciagajac boczki w Eclipse (jakies tajemicze zaczepy, kabelki, etc.)
- czy jesli sciagne juz boczek to latwo dostane sie do zamka

* za zamek elektryczny uwazam zamek z kabelkami do komputera od centralnego zamiast mechanizmu

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2009, 13:25   

arekp napisał/a:

- czy w Eclipse 2g zamki sa elektryczne* (i centralny fabryczny) czy sa mechaniczne + dodatkowy silownik do centralnego
- czy zamek w klapie bagaznika jest? czy tylko od srodka/centralnym da sie otworzyc (nie znam budowy Eclipse)
- czy jesli jest zamek w klapie to jest mechaniczny czy elektryczny
- czy powinienem na cos uwazac sciagajac boczki w Eclipse (jakies tajemicze zaczepy, kabelki, etc.)
- czy jesli sciagne juz boczek to latwo dostane sie do zamka
* za zamek elektryczny uwazam zamek z kabelkami do komputera od centralnego zamiast mechanizmu

- W 2g zamki są elektryczne fabrycznie, jednak cały mechanizm jest jak w innych autach na cięgnach. Elektryczny jest tylko siłownik ,który połączony jest z głównym mechanizmem za pomocą pojedynczego cięgna.
W eclipse zamek klapy bagażnika fabrycznie nie ma siłownika elektrycznego. Można go otworzyć za pomocą kluczyka od zewnątrz lub cięgna od wewnątrz.

- ***?

- Jak ściągniesz boczek to zamek jest łatwo dostępny Cięgna montowane są na zasadzie wciśnięcia i półokrągłej zawleczki plastikowej (coś jak w maluchu było przy gaźniku)

*elektryczny jest siłownik i on jest podłączony do centralki. Reszta zamka jest mechaniczna ( bez siłownika zamki będą również działać )
Siłowniki mają zabezpieczenie przeciw przeciążeniowe przez 0,5s próbuję otwierać ,jeśli nie uda im się uzyskać pozycji otwartej to wracają do punktu wyjściowego.

** Wyrwany bębenek może mieć ogromne znaczenie. Połączony jest z mechanizmem głównym zamka za pomocą sztywnego cięgna . Jeśli to cięgno się zblokuje wewnątrz drzwi (wejdzie pomiędzy blachy) zamek zostanie na stałe zablokowany. Analogiczna sytuacja jeśli trzymał byś w jednym zamku kluczyk w pozycji zamkniętej a pilotem próbował otwierać.

Czasami zamiast opluwać kogoś kto jest chętny do pomocy wystarczy trochę dokładniej wytłumaczyć.
Za 10 min wstawię instrukcję obrazkową

i już gotowe
Instrukcja jak zabrać się za mechanizm zamka w

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2009, 14:18   

dziekuje

MyszkaEmisia 
Nowy Forumowicz
Aga

Wysłany: 06-10-2009, 22:24   

Widzę, że jak mnie chwilę na forum nie było to dyskusja zawrzała... Aż się tu gorąco zrobiło :D W każdym bądź razie bardzo dziękuję za cenne wskazówki - przydały się...

Do auta się wreszcie dostałam, otwieram je kluczykiem, a zamykam centralnym, bo niestety otworzyć nim samochodu nie mogę. Mam cały centralny zatem do wymiany, bo mi siłowniki padły (zamykają auto, ale nie mają siły go otworzyć). Ale najważniejsze, że mogę się wreszcie do niego dostać bez żadnego problemu...:D

Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Szczególnie Arkowi, dzięki któremu ktoś łaskawie zwrócił uwagę na mój problem.

Angel 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse D22
Wysłany: 06-11-2009, 15:56   

zrob wedlug schematow HouseM to napewno poskutkuje bo juz to przerabialem tez
tylko,ze w nowy rok zatrzasnalem kluczyki w odpalonym aucie 150 km od domu - bolalo i kosztowalo to. pozdro

Odpowiedz do tematu