[Cari 1.9TD] czy potrzebna wymiana potencjometra pompy wtrys |
Autor |
Wiadomość |
Dark
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 TD Elegance 99.12
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2009, 03:19 [Cari 1.9TD] czy potrzebna wymiana potencjometra pompy wtrys
|
|
|
Witam
Od 2 miesięcy jestem posiadaczem carismy i same problemy niestety
Cała sytuacja od początku wygląda tak:
- akumulator padał 3 razy sam się rozładowywał(wymieniony na nowy)
- od czasu do czasu niezależnie od obrotów czy silnika ciepły, zimny zapalała się lampka CE i gasła
- po około miesiącu zaczęło się dziwne charczenie pod maską i CE dalej sie zapalał i gasł
- diagnostyka w PEZALU wykazała że to bład potencjometra pompy wtryskowej, powiedzieli że nie są w stanie błędu zresetować, a jednak wsiadam błedu nie ma charczenia nie ma, silnik pracuje normalnie ALE...
- wcześniej turbo załączało sie przy 2500 obrotów teraz przy 3000 i to wyrywa go dosłownie i strasznie kopci przy dużym obciążeniu silnika tak przy 3000
Nie wiem co dalej czy do mechanika ????
Proszę o jakieś porady jestem laikiem jeżeli chodzi o mechanike, więc czarno na białym proszę.
Z góry dzieki za podpowiedź. |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 27-06-2009, 21:45
|
|
|
odepnij ten potencjometr z kostki i możesz jezdzic bez niego. CE będzie sie palic, ale różnica w jezdzie będzie znaczna. W międzyczasie szukaj używki( choć od razu mówie,że nie będzie lekko bo większość sprzedaje to w komplecie z pompą). Ja tak jezdziłem rok czasu, ale w koncu kupiłem pompe bo z czasem zaczął mi wiecej palic. |
|
|
|
 |
skubi25
Nowy Forumowicz Rysiek
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
|
Wysłany: 06-11-2009, 00:46
|
|
|
Mam pytanie czy na necie można kupić taki potencjometr bo mam padnięty a nigdzie nie mogę znależć. proszę o jakieś linki lub nazwę sklepu. z góry dzięki |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2009, 07:08
|
|
|
pisałem już kedyś ale powtórzę, ten potencjometr steruje jedynie EGR-em, jeśli zaślepisz EGR to możesz go olać, chyba, że przeszkadza Ci paląca się lampka, ja mam taki potencjometr ooryginalny od Carismy z drugiej pompy, ale nie wiem czy bedzie mi się chciało go pakowac i wysyłać. Podwyższone spalanie to jakiś mit, owszem jeśli jest on uszkodzony a EGR jest drożny to moga się dziać chocki klocki z dymieniem i podw. spalaniem. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tadeusz
Forumowicz kontrola silnika
Auto: carisma 1,9 TD z 97
|
Wysłany: 06-11-2009, 08:16
|
|
|
Witam, ja w swej cari miałem takie objawy z potencjometrem,bardzo często zapalała się CE, po doradztwie na forum moczyłem go całą noc w wd40,no ale nie dało to dobrego efektu, przyszło mi na myśl i zamoczyłem go na noc w fosolu, trochę poruszałm dzwigeńką i jak narazie drugi miesiąc mam spokój z CE, pozdrawiam. |
_________________ tadek |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 06-11-2009, 16:59
|
|
|
carisma1 napisał/a: | Podwyższone spalanie to jakiś mit |
carisma1 napisał/a: | moga się dziać chocki klocki z dymieniem i podw. spalaniem. |
coś kolego niezdecydowany jesteś. Według mnie nie jest to żaden mit bo przerabiałem to jakiś czas temu. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 06-11-2009, 17:35
|
|
|
carisma 1 ma racje potencjometr ten jest jednym z czujników który ma wpływ na prace egr
innymi czujnikami to temperatura cieczy i powietrza zasysanego oraz położenia wału itp .
Cały system ecu redukcji emisji jest oparty na zaworze egr. Uważam ze lepiej odpiąć egr jak ten czujnik nie działa prawidłowo bo nie wiadomo czy ecu nie będzie go otwierać w trybie awaryjnym i powodować spadki mocy.
Zresztą silnik f8qt jest silnikiem z lat 80 wzbogaconym o kilka dodatków
 |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2009, 11:13
|
|
|
MAłY napisał/a: | carisma1 napisał/a: | Podwyższone spalanie to jakiś mit |
carisma1 napisał/a: | moga się dziać chocki klocki z dymieniem i podw. spalaniem. |
coś kolego niezdecydowany jesteś. Według mnie nie jest to żaden mit bo przerabiałem to jakiś czas temu. |
....umiesz czytać z sensem?....nie wyrywaj z kontekstu fragmentów zdania, jeśli cytujesz to całość. |
|
|
|
 |
|