[Cari 1.9 DiD] kontrolka SRS |
Autor |
Wiadomość |
Gordon
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-11-2009, 09:40 [Cari 1.9 DiD] kontrolka SRS
|
|
|
Witam. Mam cari z 2004 roku. Znam całą historię samochodu od "kołyski". Wiem że nie miła żadnych wypadków, jedynie jakieś parkingowe wgniecenia. I do dnia dziś wszystko było ok. Ale dziś wsiadam do samochodu i nie gaśnie kontrolka SRS. Klakson działa. Czytałem już posty na ten temat na naszym forum i nie znalazłem identycznego z moim. Samochód jest w 100% sprawny, dalej zachowuje się tak jak się zachowywał. Po prostu przestała gasnąć kontrolka SRS. Co z tym zrobić?
A przy okazji gdyby ktoś z okolic Elbląga to czytał to proszę też o podpowiedź gdzie to zrobić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 02-11-2009, 10:13
|
|
|
to cos z poduchami powietrznymi.
Wiem ze w Renault kiedys byl podobny problem i wystarczylo docisnac kosc znajdujaca sie pod fotelem kierowcy. Mozliwe ze cos co znajdowalo sie na podlodze wlecialo podczas hamowania pod fotel i wypielo kosc...przykladowo
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Gordon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-11-2009, 14:03
|
|
|
Sprawdzę niezwłocznie i dam znać jak coś znajdę. Mam dzieciaka z tyłu bardzo ruchliwego, może coś zmalował. Wiecie, podejrzewam ADHD Na podłodze nic nie mogło się znajdować, no ale skoro może to być taka przyczyna to pogrzebie pod fotelami. |
|
|
|
 |
bob3229 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2009, 20:42
|
|
|
jeszcze jedno pytanie a sygnał dżwiekowy działa bo moze taśma w kierownicy padła |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2009, 21:13
|
|
|
Jedź na serwis niech Ci sprawdzą błędy - Agromax Mitsubishi.
Był kiedyś problem z napinaczami pirotechnicznymi w Carismach - wywalały błąd. |
|
|
|
 |
Gordon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-11-2009, 12:24
|
|
|
No chyba faktycznie pojadę na serwis. Dłubałem pod siedzeniami, ale po omacku nie wymacałem nic rozłączonego. W sumie diagnostyka + komputer to chyba koszt 150 zł. No i chyba będę musiał przeboleć. Ale z drugiej strony głupio tak. Jednego dnia rano jest ok, a w południe już nie gaśnie, a samochodu nikt nie dotykał nawet. Ech ta elektoronika.
Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia. Zwłaszcza tym co odpowiedzieli |
|
|
|
 |
Raffil
Mitsumaniak GoldCariManiak

Auto: Carisma 1.8 GDI (07.2000r.)
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:36
|
|
|
U mnie takie zjawisko (jak na razie dwa razy to miałem) dzieje się jak ktoś energicznie usiądzie na fotel pasażera - pewności nabrałem za drugim razem.. Najprawdopodobniej złącze pod siedzeniem z biegiem czasu robi się luźne bo nie wiem jak to wytłumaczyć.. Kontrolka gasła jak trochę poruszałem tą kostką..
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gordon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-11-2009, 13:49
|
|
|
A gdzie ta kostka jest mniej więcej, bo nie mogę wymacać. |
|
|
|
 |
kiernos
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9TD
|
Wysłany: 10-11-2009, 19:35
|
|
|
Też miałem taki przypadek tyle ze zalałem colą przełącznik od zamykania centranlego zamka ten obok ręcznego.
wydłubałem go wyczysciłem złożyłem i wszytsko gra , drugi raz miałem tez problem z srs jak miałem zwarcie w tej dużej lampce nie wiem co to ma współnego z poduchami ale mi sie swieciło , zmieniłem lampke i tez było po problemie |
|
 |
Gordon
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-11-2009, 10:18
|
|
|
Kiernos - to bardzo ciekawe co piszesz. Nie wiem co prawda o jaką dużą lampkę ci chodzi. U mnie wszystko wygląda jakby działało, nie jestem w stanie stwierdzić jakiejkolwiek zmiany w samochodzie, wszystko co się świeciło to się świeci, klakson działa, znalazłem te wtyczki do poduszek pod siedzeniami. Siedzą mocno na miejscu. Wszystko wygląda jakby było w idealnym porządku. A kontrolka SRS świeci. Więc chyba nie pozostało mi nic innego jak wizyta w serwisie. Ale dzięki za wszystkie próby pomocy. Jesteście wporzo goście.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kiernos
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9TD
|
Wysłany: 12-11-2009, 20:38
|
|
|
hmm chodzi mi o ta lampke co jest mniej wiecej na srodku samochodu w podsufitce
zycze powodzenia w poszukiwaniach i napisz jak zrobisz co było nie tak
pozdrawiam |
|
 |
tiger1010
Forumowicz
Auto: CARISMA 1.9 DI-D 2003r.
|
Wysłany: 12-11-2009, 21:13
|
|
|
Witam! Sprawdź jeszcze raz tak jak mowi Robson86. Ja kiedyś w citroenie mialem podobny problem - świeciła mi kontrolka od airbagu. Pod siedzieniem jest kostka, rozłącz ją i ponownie podłącz. Pozdro |
|
|
|
 |
|