[Cari 1.8 GDI] pytanie do użytkowników automatycznej skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
scaniol
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 09-11-2009, 17:32 [Cari 1.8 GDI] pytanie do użytkowników automatycznej skrzyni
|
|
|
Witam ,
Panowie mam pytanie o pracę automatu w Waszych bestiach , mianowicie u mnie dzieje się cos takiego , ze przy przełączaniu z 2 na 3 na obrotomierzu widoczny jest skok obrotów ( taki jakby uślizg ) , potem wszystko chodzi normalnie ( na zimnej skrzyni tego nie ma ) , czy zauważyliscie moze u siebie cos takiego ? Nie wiem czy juz dzieje sie cos zlego czy moze te skrzynki tak mają ( Moomin pisal kiedys ze u niego jest podobnie ).
Prosze o odpowiedzi |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-11-2009, 21:24
|
|
|
scaniol, JEzdze od czasu do czasu takim samym sprzetem jak ty Cari 1.8 GDI automat, brak takich objawow jakie opisujesz, moze olej nadaje sie juz do wymiany w automacie, albo zaczyna szwankowac konwerter, pewna diagnoze moglby Ci postawic fachowiec zajmujacy sie tylko automatami. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
scaniol
Forumowicz
|
Wysłany: 10-11-2009, 11:49
|
|
|
Wiesz , najgorsze jest to , olej jest nowy i filtr równiez. Nie ma zadnych bledow. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 10-11-2009, 19:52
|
|
|
scaniol napisał/a: | Wiesz , najgorsze jest to , olej jest nowy i filtr równiez. Nie ma zadnych bledow. |
Duży masz ten uślizg? Odłączałeś może niedawno akumulator? |
|
 |
scaniol
Forumowicz
|
Wysłany: 11-11-2009, 11:25
|
|
|
Nie odłączałem akumulatora . Uślizg nie jest duży , ale irytujący |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-11-2009, 14:19
|
|
|
A masz tak od zawsze czy jakoś niedawno się zaczęło? Ja miałem coś takiego jak mi się auto uczyło ustawień po resecie ECU. Tak się jakoś nauczyło i przez pewien czas tak było. Po następnych resetach problem jakby zniknął. Chyba nie masz się co przejmować. Spróbuj odłączyć akumulator i zobaczysz jak będzie później. We wszystkich zakresach obrotów tak jest? Jak podciągniesz wyżej to problem się zwiększa/znika? |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-11-2009, 14:25
|
|
|
Moomin, Ja tyle razy robilem reset i ustawienia ECU w Cari 1.8 GDi z automatem i nigdy sie tak nie dzialo, nawet podczas uczenia. Choc moze byc to osobliwy przypadek, pytanie do scaniol, kiedy miales ostatnio serwis A/T |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-11-2009, 15:07
|
|
|
robertdg napisał/a: | Moomin, Ja tyle razy robilem reset i ustawienia ECU w Cari 1.8 GDi z automatem i nigdy sie tak nie dzialo, nawet podczas uczenia. Choc moze byc to osobliwy przypadek, pytanie do scaniol, kiedy miales ostatnio serwis A/T |
U mnie tak jest zazwyczaj po odłączeniu akumulatora, ale nie trwa to długo. |
|
 |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 12-11-2009, 10:36
|
|
|
Co to znaczy "uślizg obrotów"? Czy następuje ich zmniejszenie? To chyba normalne,że jak zmienia się bieg na wyższy to obroty muszą spadać.Sprawdzę przy okazji jak to wygląda u mnie. |
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-11-2009, 11:18
|
|
|
To nie o spadek chodzi. W momencie zmiany biegów obroty właśnie idą trochę do góry, tak jakby sprzęgło się ślizgało. Dopiero jak załapie następny bieg to się obniżają. Jeśli ten poślizg trwa zbyt długo to nie jest to chyba dobry znak. |
|
 |
scaniol
Forumowicz
|
Wysłany: 13-11-2009, 20:24
|
|
|
Moomin , faktycznie odłączę akumulator i sprawdzę jak będzie się zachowywać skrzynia , może jej przejdzie . Fachowcy od automatów twierdzą , ze może sterownik , a może traci ciśnienie jak olej się rozgrzeje , a może coś innego - trzeba rozebrać to się okarze i takie tam rózne teorie .
[ Dodano: 17-11-2009, 12:33 ]
Moomin sprawdziłem czy wystepuje to przy roznych obrotach , wiec przy ciezkiej nodze gdy biegi przelacza w zakresie 3500 obr/min nie ma zjawiska uślizgu , tylko przy spokojnej jezdZie. |
|
|
|
 |
|