|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
olej do pajero z 2000 roku |
Autor |
Wiadomość |
ogono
Mitsumaniak
Auto: pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-01-2010, 15:17 olej do pajero z 2000 roku
|
|
|
witam!!
kupilem auto i chce wymienic olej w silniku, i chcialbym sie dowiedziec jaki lac.. i powiedziec mechanikowi ewentualnie zeby mi nie wlal jakiegos badziewia.
znalazlem na forum tylko ze polecanie 10w40 choc nie wiem co to;)
czy Olej półsyntetyczny Castrol GTX Magnatec 10W-40
link:
http://www.olejesamochodo...d=CM104&lang=pl
bedzie ok??
co do skrzyni to wiem ze najlepszy bedzie dekstron III
prosze pisac lopatologicznie gdyz nie znam sie na olejach
czy ma to byc syntetyk polsyntetyk a najlepiej podac marke co mam kupic
pozdrawiam
Karol |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2010, 20:50
|
|
|
Olej silnikowy Castrol Magnatec 10W 40 jak najbardziej Ok . Ważne jest też co było lane wcześniej ? Ten 10W 40 to półsyntetyk i jeśli poprzednio były lane syntetyki lub półsyntetyki można go wlać ale jeśli był lany mineralny to już chyba półsyntetyk się nie bardzo nadaje! Myślę ,że brdziej doświadczeni koledzy z tego forum coś podpowiedzą . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2010, 21:14
|
|
|
butyński napisał/a: | Ten 10W 40 to półsyntetyk i jeśli poprzednio były lane syntetyki lub półsyntetyki można go wlać ale jeśli był lany mineralny to już chyba półsyntetyk się nie bardzo nadaje! |
To już mit! Praktycznie można wlać syntetyk po mineralnym i będzie OK. Są tu tacy co eksperymentowali i jest dobrze. |
|
|
|
 |
watcher79
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2010, 00:09
|
|
|
Olej dobrze jest lać taki jak był ale ważniejsze jest żeby wymieniać go często i najlepiej na taki o parametrach zalecanych przez producenta. 10W40 do silnika będzie OK.
Skrzynie masz automatyczną czy manualną ?
Do automata polecam oryginalny olej Dia Queen ATF SP III. Czasem trzeba go zużyć kilkanaście litrów żeby dobrze wypłukać skrzynię więc koszt jest nie mały ale warto zrobić to dobrze.
Sam wymieniam olej w silniku co 15 tys. a w skrzyni automatycznej co 30 tys, choć znam takich co polecają częściej
Zbyszekm2 jest z pomorza więc masz blisko i możesz go dopytać o ceny i ewentualną wymianę. |
_________________ Pajero '01 - 3,2 DID, automat (V78)
Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY
 |
|
|
|
 |
|
|