Przesunięty przez: Hubeeert 21-03-2007, 01:47 |
Geometria zawieszenia - Colt C50 |
Autor |
Wiadomość |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 09-04-2005, 22:18 Geometria zawieszenia - Colt C50
|
|
|
Witam!
Mam pytanie ile kątów ustawia się w Colcie C50 w przednim zawieszeniu?
Dzisiaj byłem u kumpla w garażu i z ojcem ustawiali kąty w golfie (tfu) samodzielnie metodą poziomicy . Paprak poprzedni właściciel nie pojechał po zmianie amorów na ustawianie geometrii.
Z ciekawości wziąłem poziomicę i popatrzałem jak to jest u mnie no i potwierdziły się moje przypuszczenia że mam do dupy . Nie wiem czy w przypadku kiedy dół koła patrzy na zewnątrz auta to kąt jest dodatni czy ujemny, u mnie w każdym razie tak jest. Do tego w jednym kole bardziej w drugim mniej. Tylne koła jeszcze gorzej mają doły wysunięte, zresztą zauważyłem to na gołe oko.
Moje pytanie jest takie: na ile dokładna jest metoda pomiarowa za pomocą poziomicy (załóżmy bardzo dokładnej) przykładanej do krawędzi koła w miejscu gdzie nie ma ugięcia opony? Czy koło powinno stać idealnie pionowo?
Zaznaczam tu że nie zamierzam ustawiać tego sam żeby zaraz po mnie inni nie pojechali z góry na dół. Poprostu interesuje mnie to zagadnienie
Ile może kosztować geometria całego zawieszenia (kąty + zbierzność)? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-04-2005, 22:45
|
|
|
ta poziomica nie jest chyba zbyt dokładnym narzędziem pomiarowym.
W poniedziałek jak wezmę w łapy serwisówkę to Ci odpowiem ale z tego co pamiętam to przód ma być ustawiony na 0 a zbieżność ... tego Ci nie powiem tyle że przy wymianie amorków tego raczej nie przestawili. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|