Kontrolka AirBag - Jak ją wyłączyć? |
Autor |
Wiadomość |
spidernet
Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-09-2007, 11:09 Kontrolka AirBag - Jak ją wyłączyć?
|
|
|
Jakim sposobem można wyłączyć świecącą się kontrolkę airbaga w samochodzie Mitsubishi Galant r.2000? Kumpel coś mówił o założeniu rezystora na któryś z kabli -tylko który? Szukam więc prostego w miarę taniego i najlepiej domowego sposobu na tą kontrolkę. |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 02-09-2007, 11:37
|
|
|
wykrec zarowke |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 02-09-2007, 12:43
|
|
|
zamontowac poduszki, sensor, pasy i skasowac blad u autoelektronika, za inne porady proponuje po ostrzezeniu dla kazdego |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 02-09-2007, 14:00
|
|
|
Wkur... mnie ludzie, którzy żeby cos ukryć przed sprzedażą auta,
oszukują czujniki, odcinają zasilanie kontrolek AIRBAG,
lub też ECS w 3000GT ehhh szkoda słów.
A potem kupujemy auto i sie okazuje, że jest tam taki bajzel z elektroniką, ze się płakać chce! Mówimy nie wszystkim przekrętom !
Tak jak napisał Matejko, zrobic to po ludzku,
jak wystrzelone - to kupic nowe poduchy,
wymienić uwalony czujnik, ew sprawa pasów,
skasować błąd i sie cieszyć... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-09-2007, 14:04
|
|
|
Matejko napisał/a: | za inne porady proponuje po ostrzezeniu dla kazdego | O wartości 2. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
spidernet
Forumowicz

|
Wysłany: 03-09-2007, 00:06
|
|
|
leser, po co te nerwy... Auto kupiłem i robię dla siebie. Drażni mnie ta czerwona kontrolka na desce rozdzielczej więc chcę to wyłączyć i tyle. Prosta sprawa jak dla mnie więc komentarz jest zbyteczny |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-09-2007, 00:10
|
|
|
spidernet, to masz 3 wyjścia opisane już przez poprzedników
1. Wyjąć żarówkę - opis jak zdemontować zegary znajdziesz na forum
2. Włożyć airbag i jeździć
3. Przywyknąć.
Porad typu jaki rezystor i gdzie wpiąć szukaj na www.druciarstwo.pl - bez urazy, ale to forum ma na celu pomóc w naprawie a nie w drutowaniu auta.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 03-09-2007, 15:47
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | 2. Włożyć airbag i jeździć |
Tym bardziej, że to nie te czasy, że poduchy po kilka tysi chodziły. Na bezpieczeństwie jeszcze nikt nie zaoszczędził. Jak nie daj Boże w coś przy..... to potem do końca życia będziesz sobie w brodę pluł przez takie oszczędności. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 16:33
|
|
|
zwolin napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | 2. Włożyć airbag i jeździć |
Tym bardziej, że to nie te czasy, że poduchy po kilka tysi chodziły. Na bezpieczeństwie jeszcze nikt nie zaoszczędził. Jak nie daj Boże w coś przy..... to potem do końca życia będziesz sobie w brodę pluł przez takie oszczędności. |
Z drugiej strony wiele jest w klubie aut które firmowo nie mają poduch (sam ujeżdzałem takiego CA0) więc bezpieczeństwem aż tak bym nie szadował
Jednak zgadzam się na 100% z przedmówcą - nie tolerujemy "druciarstwa", nie pochwalamy "pójścia na skróty" - wstawienie poduszki to jedyne rozsądne rozwiązanie. |
|
|
|
 |
spidernet
Forumowicz

|
Wysłany: 03-09-2007, 18:24
|
|
|
Ja z kolei nie wiem czy aby takie ponownie założone poduchy same nie wystrzeliłyby mi w twarz. Jakoś nie mam jakoś zaufania do poduszek zakładanych powypadkowo i tyle. Oczywiście co niektórzy mogą mieć inne zdanie -to jest całkiem zrozumiałe. |
|
|
|
 |
allias [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 18:52
|
|
|
Dlatego wlasnie musisz miec pewnosc ze ten uklad dziala jak nalezy. Jesli lampki nie ma wiesz ze dziala jak nalezy.
Uklad jest wylaczony kiedy lampka sie swieci - to znaczy ze nic nie "odpali". Wiec to tylko twoj wybor jakim autem chcesz jezdzic. |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 03-09-2007, 21:00
|
|
|
slo_mo napisał/a: | Z drugiej strony wiele jest w klubie aut które firmowo nie mają poduch (sam ujeżdzałem takiego CA0) więc bezpieczeństwem aż tak bym nie szadował |
Miałem wyjątkową nieprzyjemność widzieć skutki czołowego zdarzenia samochodu z poduchami i bez. Nie było to może do końca miarodajne, bo samochód z poduchami był o klasę większy, ale na pewno nie chciałbyś zobaczyć posażerów tego drugiego auta. Kierowca auta z poduszkami poobijany, ale wysiadł o własnych siłach z samochodu, tak więc bardzo proszę nie mów mi, że poduszki nie podnoszą bezpieczeństwa.
Cytat: | Ja z kolei nie wiem czy aby takie ponownie założone poduchy same nie wystrzeliłyby mi w twarz. Jakoś nie mam jakoś zaufania do poduszek zakładanych powypadkowo i tyle. Oczywiście co niektórzy mogą mieć inne zdanie -to jest całkiem zrozumiałe. |
Bez przesady. Niby dlaczego miałyby odpalić, jesli masz sprawny cały układ. No chyba, że wymianę zlecisz panu mietkowi, który specjalizuje się w smarowaniu łańcuchów rowerowych |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-09-2007, 21:12
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | spidernet, to masz 3 wyjścia opisane już przez poprzedników
1. Wyjąć żarówkę - opis jak zdemontować zegary znajdziesz na forum
2. Włożyć airbag i jeździć
3. Przywyknąć. |
4. zdeaktywowac poduchy w serwisie
5. zamalowac kontrolke markerem (mialem tak w audi) |
|
|
|
 |
Xiff
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
|
Wysłany: 11-10-2007, 21:41
|
|
|
Szczerze mowiac to jestem w podobnej sytuacji co spidernet i nie usmiecha mi sie dawac kilka tysi za wymiane poduch... Dalem 900 euro za mojego miska wiec poduszki moglyby przekroczyc jego wartosc
Lampka tez mnie wkurzala, ale juz sie przyzwyczailem i przynajmniej przypomina mi zebym jezdzil spokojnie, hehe...
Wydaje mi sie ze zamiast montowac poduszki w takim lepiej go sprzedac i kupic taki ktory ma juz poduszki... podobnie ma sie sprawa z klima... |
_________________ Bo wypadek to dziwna rzecz.
Nigdy go nie ma,
Dopóki się nie wydarzy.
K. P. |
|
|
|
 |
grzes23 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 00:32
|
|
|
Jeśli mogę coś wtrącić to jak kupiłem auto to gościu jeżdził 3 lata z rozciętą kierownicą(po wystrzale poduchy) .Na Słomczynie kupiłem maskownicę zastępczą za jakieś grosze a poduszkę mi oferowano za ok.800,-(już nie pamiętam czy z montażem) Oczywiście ze względów oszczędnościowych nie kupiłem,ale Waszą krytykę popieram.A kontrolkę zakleiłem czarną taśmą i mi po oczach nie świeci |
|
|
|
 |
|