Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
radio jvc jak przeczyscic laser
Autor Wiadomość
p0gr0m 
Forumowicz

Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
Wysłany: 11-08-2006, 16:52   radio jvc jak przeczyscic laser

mam taki problem mianowicie niewiem czy to wina lasera czy cos sie gdzies poluzowalo ale sluchajac plyt cd na najmniejszych dziurkach plyty mi przeskakuja , do tego stopnia ze nawet jak jade z jakas tam predkoscia i hamuje to plyta sie zacina badz wcisne mocniej gaz to tez plyta sie zacina , a dolki to doslownie najmniejsze i tez zacina dodam ze jeszcze jest taki obiaw ze np na dolku zatnie i dalej pojdzie, na nastepnym znowu to samo a powiedzmy na 3 czy 4 dolku jak zatnie plyte to dopiero posci po jakies 20 minutach a ja w tym czasie musze albo wylaczyc radio albo wlaczyc sobie rmffm czy cos. i teraz pytanie czy da sie to jakos zrobic a jesli jak to czego to moze wina i jak to zrobic , radio to jvc kameleon z jakies 5 lat wstecz.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2006, 18:12   

Czy problem występuje na wszystkich płytach? CD czy MP3? Może to być właśnie wina nośnika lub jego wypalenia. Jako nośniki MP3 neistety odradzam nośniki Emteca. O ile w komputerach sprawują się znakomicie, to w radioodbiornikach samochodowych nienajlepiej.

Oczywiście laser też może być już zanieczyszczony. Znam dwa sposoby jego czyszczenia:
1. Zaopatrzyć się w spirytus i waciki, rozkręcić radio i delikatnie wyczyścić soczewkę. Sposób trudniejszy ale skuteczniejszy.
2. Kupić płytę do czyszczenia napędów i zapuścić. Prostsze ale mniej skuteczne. Płyta czyszcząca jest wyposażona w mini-szczoteczki i to one czyszczą soczewkę.

p0gr0m 
Forumowicz

Wysłany: 11-08-2006, 20:30   radio

zacina sie na wszystkiego rodzxaju plytach, przy czym chodzi mi o plyty cd bo mp3 nie odbiera.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2006, 20:42   

Nie odbiera, bo nie obsługuje mp3 czy jest coś uszkodzone? Spróbuj czyszczenia - może coś da.

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 11-08-2006, 22:50   

gregorbu napisał/a:
Zaopatrzyć się w spirytus i waciki, rozkręcić radio i delikatnie wyczyścić soczewkę

Znajomy tym sposobem zepsul radio warte gruba kase. Jak sie na tym nie znasz to daj komus do wyczyszczenia.

dager
[Usunięty]

Wysłany: 12-08-2006, 19:50   

potwierdzam, sam czyscilem plytka z wloskami :mrgreen: , na pewien czas pomaga

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2006, 11:38   

W zadnym wypadku spirytus , denaturat czy benzynka ekstakcyjna tylko odpowiedni płyn do takich rzeczy ( sklep komputerowy powinien to mieć) dlaczego - po prostu soczewki w tego typu sprzetach wykonane są z plastiku i nigdy nie masz pewności że spirytus czy benzynka nie wejdzie w reakcje i poprostu zmatowi soczewkę - i będziesz miał szmelc poza oczywiście tunerem . Gdybyś miał i był pewien , że soczewkę masz ze szkła ( sprzęty naprawdę z najwyższej półki) to pożna by spróbować czystym spirytusem ( nie salicynowym itd.) a i z wacikami różnie jest najlepiej delikatnie sprężonym powietrzem .Natomiast co do mechanizmu to tam występuje co najmniej 3 rodzaje smarów teflonowy,parafinowy,i syntetyczny ( mnie się nakręcił ludzki czy psi włos nawałku servo lasera i maszynka się zacinała zwykła pińcetka i już po strachu , no trochę pewnej ręki ( nie wczorajszej :lol: )

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2006, 14:08   

tom65 napisał/a:
W zadnym wypadku spirytus , denaturat czy benzynka ekstakcyjna tylko odpowiedni płyn do takich rzeczy ( sklep komputerowy powinien to mieć)
Technicy w firmie, w której pracuję zalecają wyłącznie spirytus do takich celów. Na marginesie - naprawiają naświetlarki i wywoływarki z laserami wartymi po kilka tysięcy EUR. Te "specjalne" płyny w sklepach komputerowych to najprawdopodobniej też czysty spirytus. Zdecydowanie odradzam natomiast denaturat, wszelkie rozpuszczalniki na bezie benzyny oraz perfumy. Pozostawiają osad na czyszczonej powierzchni.

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2006, 14:15   

gregorbu napisał/a:
Technicy w firmie, w której pracuję zalecają wyłącznie spirytus do takich celów

maja racje - jest jeszcze jeden plus, po skonczonej robocie nie trzeba daleko chodzic zeby moc opic soczewke "zeby sie nie rozeschla :) "

owoc666
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2006, 15:26   

dager napisał/a:
potwierdzam, sam czyscilem plytka z wloskami :mrgreen: , na pewien czas pomaga

Tylko strasznie katuje czytnik optyczny.

Zmniejsza jego żywotność.

p0gr0m 
Forumowicz

Wysłany: 13-08-2006, 17:04   chlopaki to poradzcie mi

czy mam placic 200 zl za robote tego 5 letniego radia czy probowac samemu je rozkrecic i przeczyscic badz cos tam docisnac bo moze ten laser czy co innego gdzies sie poluzowal itp. jestem w tym temacie zielony i niemam pojecia o tym , takie rzeczy jak telewizor czy wieza kiedys rozkrecalem ale radia samochodwoego jeszcze nigdy i niewiem czy sobie z tym poradze , duzo z tym roboty ? tak jak pisalem radio to jvc kameleon z chowanym panelem co wyglada jakby radia nie bylo w samochodzie. dzieki za odp

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 13-08-2006, 18:04   Re: chlopaki to poradzcie mi

p0gr0m napisał/a:
czy mam placic 200 zl za robote tego 5 letniego radia czy probowac samemu je rozkrecic i przeczyscic badz cos tam docisnac bo moze ten laser czy co innego gdzies sie poluzowal itp. jestem w tym temacie zielony i niemam pojecia o tym , takie rzeczy jak telewizor czy wieza kiedys rozkrecalem ale radia samochodwoego jeszcze nigdy i niewiem czy sobie z tym poradze , duzo z tym roboty ? tak jak pisalem radio to jvc kameleon z chowanym panelem co wyglada jakby radia nie bylo w samochodzie. dzieki za odp
200 PLN :?: :!: Kogoś tu chyba zdrowo poj***. Oczywiście spróbuj to zrobić sam. Zakładam, że posiadasz minimalną wiedzę techniczną. Musisz wyciągnąć radio z samochodu, rozkręcić i zdjąć górną pokrywę (i tu zapewne powstanie największy problem, bo oprócz śrubek może trzymać na zatrzaski) i delikatnie dobrać się do wnętrza. Nie sądzę, by głowica się przesunęła - w takim przypadku nie czytałaby w ogóle. Wacikiem czyścisz soczewkę, zostawiasz na parę minut do wyschnięcia i po sprawie - można testować. Cała zabawa zajmie Ci maksymalnie godzinę (wliczając w to demontaż i montaż radia w samochodzie).

p0gr0m 
Forumowicz

Wysłany: 14-08-2006, 18:14   

pytanie za sto pkt. jako ze mowilem ze jestem zielony, to mam rozkrecone wlasnie radio, tylko pytanie gdzie jest ten laser soczewka itp. :] jak to wyglada ??:]

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2006, 19:41   

p0gr0m napisał/a:
jak to wyglada ??:]
Wygląda to mniej więcej tak:

Mieścić się będzie pod mechanizmem wciągania płyty. Kiedy będziesz czyścił, bądź bardzo ostrożny i nie używaj w żadnym wypadku żadnych ostrych narzędzi.

p0gr0m 
Forumowicz

Wysłany: 15-08-2006, 13:59   

ok znalazlem, i teraz mam jeszcze takie pytanie, czy ten laser powinien byc luzniutki ? bo doslownie dotykajac go kawalkiem papieru rusza on mi sie na lewo i prawo w dol i w gore, jest luzniutki jakby go nic nie trzymalo, czy tak powinno byc ? dodam tez ze wyglada na czysciutki

[ Dodano: 15-08-2006, 15:11 ]
dodam jeszcze tylko ze tak jak pisalem laser wyglada czysciutko, wiec co to jeszcze moze byc ze na dziurach jadac plyta sie zacina i przeskakuje ?

Odpowiedz do tematu