radio jvc jak przeczyscic laser |
Autor |
Wiadomość |
p0gr0m
Forumowicz
Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
|
Wysłany: 11-08-2006, 16:52 radio jvc jak przeczyscic laser
|
|
|
mam taki problem mianowicie niewiem czy to wina lasera czy cos sie gdzies poluzowalo ale sluchajac plyt cd na najmniejszych dziurkach plyty mi przeskakuja , do tego stopnia ze nawet jak jade z jakas tam predkoscia i hamuje to plyta sie zacina badz wcisne mocniej gaz to tez plyta sie zacina , a dolki to doslownie najmniejsze i tez zacina dodam ze jeszcze jest taki obiaw ze np na dolku zatnie i dalej pojdzie, na nastepnym znowu to samo a powiedzmy na 3 czy 4 dolku jak zatnie plyte to dopiero posci po jakies 20 minutach a ja w tym czasie musze albo wylaczyc radio albo wlaczyc sobie rmffm czy cos. i teraz pytanie czy da sie to jakos zrobic a jesli jak to czego to moze wina i jak to zrobic , radio to jvc kameleon z jakies 5 lat wstecz. |
_________________ MITSUBISHI COLT 1.6 16V 4G92 + LPG |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 18:12
|
|
|
Czy problem występuje na wszystkich płytach? CD czy MP3? Może to być właśnie wina nośnika lub jego wypalenia. Jako nośniki MP3 neistety odradzam nośniki Emteca. O ile w komputerach sprawują się znakomicie, to w radioodbiornikach samochodowych nienajlepiej.
Oczywiście laser też może być już zanieczyszczony. Znam dwa sposoby jego czyszczenia:
1. Zaopatrzyć się w spirytus i waciki, rozkręcić radio i delikatnie wyczyścić soczewkę. Sposób trudniejszy ale skuteczniejszy.
2. Kupić płytę do czyszczenia napędów i zapuścić. Prostsze ale mniej skuteczne. Płyta czyszcząca jest wyposażona w mini-szczoteczki i to one czyszczą soczewkę. |
|
|
|
 |
p0gr0m
Forumowicz
|
Wysłany: 11-08-2006, 20:30 radio
|
|
|
zacina sie na wszystkiego rodzxaju plytach, przy czym chodzi mi o plyty cd bo mp3 nie odbiera. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 20:42
|
|
|
Nie odbiera, bo nie obsługuje mp3 czy jest coś uszkodzone? Spróbuj czyszczenia - może coś da. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 22:50
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Zaopatrzyć się w spirytus i waciki, rozkręcić radio i delikatnie wyczyścić soczewkę |
Znajomy tym sposobem zepsul radio warte gruba kase. Jak sie na tym nie znasz to daj komus do wyczyszczenia. |
|
|
|
 |
dager [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2006, 19:50
|
|
|
potwierdzam, sam czyscilem plytka z wloskami , na pewien czas pomaga |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 11:38
|
|
|
W zadnym wypadku spirytus , denaturat czy benzynka ekstakcyjna tylko odpowiedni płyn do takich rzeczy ( sklep komputerowy powinien to mieć) dlaczego - po prostu soczewki w tego typu sprzetach wykonane są z plastiku i nigdy nie masz pewności że spirytus czy benzynka nie wejdzie w reakcje i poprostu zmatowi soczewkę - i będziesz miał szmelc poza oczywiście tunerem . Gdybyś miał i był pewien , że soczewkę masz ze szkła ( sprzęty naprawdę z najwyższej półki) to pożna by spróbować czystym spirytusem ( nie salicynowym itd.) a i z wacikami różnie jest najlepiej delikatnie sprężonym powietrzem .Natomiast co do mechanizmu to tam występuje co najmniej 3 rodzaje smarów teflonowy,parafinowy,i syntetyczny ( mnie się nakręcił ludzki czy psi włos nawałku servo lasera i maszynka się zacinała zwykła pińcetka i już po strachu , no trochę pewnej ręki ( nie wczorajszej ) |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 14:08
|
|
|
tom65 napisał/a: | W zadnym wypadku spirytus , denaturat czy benzynka ekstakcyjna tylko odpowiedni płyn do takich rzeczy ( sklep komputerowy powinien to mieć) | Technicy w firmie, w której pracuję zalecają wyłącznie spirytus do takich celów. Na marginesie - naprawiają naświetlarki i wywoływarki z laserami wartymi po kilka tysięcy EUR. Te "specjalne" płyny w sklepach komputerowych to najprawdopodobniej też czysty spirytus. Zdecydowanie odradzam natomiast denaturat, wszelkie rozpuszczalniki na bezie benzyny oraz perfumy. Pozostawiają osad na czyszczonej powierzchni. |
|
|
|
 |
adams12 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 14:15
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Technicy w firmie, w której pracuję zalecają wyłącznie spirytus do takich celów |
maja racje - jest jeszcze jeden plus, po skonczonej robocie nie trzeba daleko chodzic zeby moc opic soczewke "zeby sie nie rozeschla " |
|
|
|
 |
owoc666 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 15:26
|
|
|
dager napisał/a: | potwierdzam, sam czyscilem plytka z wloskami , na pewien czas pomaga |
Tylko strasznie katuje czytnik optyczny.
Zmniejsza jego żywotność. |
|
|
|
 |
p0gr0m
Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2006, 17:04 chlopaki to poradzcie mi
|
|
|
czy mam placic 200 zl za robote tego 5 letniego radia czy probowac samemu je rozkrecic i przeczyscic badz cos tam docisnac bo moze ten laser czy co innego gdzies sie poluzowal itp. jestem w tym temacie zielony i niemam pojecia o tym , takie rzeczy jak telewizor czy wieza kiedys rozkrecalem ale radia samochodwoego jeszcze nigdy i niewiem czy sobie z tym poradze , duzo z tym roboty ? tak jak pisalem radio to jvc kameleon z chowanym panelem co wyglada jakby radia nie bylo w samochodzie. dzieki za odp |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2006, 18:04 Re: chlopaki to poradzcie mi
|
|
|
p0gr0m napisał/a: | czy mam placic 200 zl za robote tego 5 letniego radia czy probowac samemu je rozkrecic i przeczyscic badz cos tam docisnac bo moze ten laser czy co innego gdzies sie poluzowal itp. jestem w tym temacie zielony i niemam pojecia o tym , takie rzeczy jak telewizor czy wieza kiedys rozkrecalem ale radia samochodwoego jeszcze nigdy i niewiem czy sobie z tym poradze , duzo z tym roboty ? tak jak pisalem radio to jvc kameleon z chowanym panelem co wyglada jakby radia nie bylo w samochodzie. dzieki za odp | 200 PLN Kogoś tu chyba zdrowo poj***. Oczywiście spróbuj to zrobić sam. Zakładam, że posiadasz minimalną wiedzę techniczną. Musisz wyciągnąć radio z samochodu, rozkręcić i zdjąć górną pokrywę (i tu zapewne powstanie największy problem, bo oprócz śrubek może trzymać na zatrzaski) i delikatnie dobrać się do wnętrza. Nie sądzę, by głowica się przesunęła - w takim przypadku nie czytałaby w ogóle. Wacikiem czyścisz soczewkę, zostawiasz na parę minut do wyschnięcia i po sprawie - można testować. Cała zabawa zajmie Ci maksymalnie godzinę (wliczając w to demontaż i montaż radia w samochodzie). |
|
|
|
 |
p0gr0m
Forumowicz
|
Wysłany: 14-08-2006, 18:14
|
|
|
pytanie za sto pkt. jako ze mowilem ze jestem zielony, to mam rozkrecone wlasnie radio, tylko pytanie gdzie jest ten laser soczewka itp. :] jak to wyglada ??:] |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2006, 19:41
|
|
|
p0gr0m napisał/a: | jak to wyglada ??:] | Wygląda to mniej więcej tak:
Mieścić się będzie pod mechanizmem wciągania płyty. Kiedy będziesz czyścił, bądź bardzo ostrożny i nie używaj w żadnym wypadku żadnych ostrych narzędzi. |
|
|
|
 |
p0gr0m
Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2006, 13:59
|
|
|
ok znalazlem, i teraz mam jeszcze takie pytanie, czy ten laser powinien byc luzniutki ? bo doslownie dotykajac go kawalkiem papieru rusza on mi sie na lewo i prawo w dol i w gore, jest luzniutki jakby go nic nie trzymalo, czy tak powinno byc ? dodam tez ze wyglada na czysciutki
[ Dodano: 15-08-2006, 15:11 ]
dodam jeszcze tylko ze tak jak pisalem laser wyglada czysciutko, wiec co to jeszcze moze byc ze na dziurach jadac plyta sie zacina i przeskakuje ? |
|
|
|
 |
|