[Cari 1.8] Problem - Cari raz odpala a raz nie... |
Autor |
Wiadomość |
Martka
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma GLX 1,8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-11-2009, 16:49 [Cari 1.8] Problem - Cari raz odpala a raz nie...
|
|
|
Witam Was Wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz i od razu z problemem. Szukałam już odpowiedzi ale nie znalazłam takiej która by mi pomogła...
Od początku:
Wczoraj kupiłam Cari 1,8 GLX w benzynie. Na jeździe próbnej nie było problemu, wszystko było ok. Ale nie nacieszyłam się nią zbyt długo...
Podczas jazdy zaczęła zapalać mi się czerwona kontrolka z akuma. Myślałam, że może stał za długo i to dlatego. Mimo wszystko samochód jeździł, odpalał bez problemu.
Pojechałam zamontować nowe radio. Po jego zainstalowaniu Cari zaczęła mieć problemy. Nie chciała zapalić. Po odczekaniu 15min zapaliła ale po kilku minutach zgasła. Podczas odpalania zaświecała się żółta kontrolka z komputera i (tak mi się wydaje) odcinało zapłon. Musiałam na noc zostawić samochód u montera radia bo nie miał mnie kto odholować. Przejrzałam forum i doszłam do wniosku, że to może immo. Dzisiaj z rana pojechałam z kolegą po samochodzik. I odpalił normalnie. Dojechaliśmy do warsztatu i znowu to samo. W warsztacie podpięto Cari pod komputer. Kod błędu 23. W tej chwili już nie pamiętam dokładnie co to oznaczało ale jakiś błąd z sensorem wału korbowego. Gościu z warsztatu polecił wymienić akum. I wymieniłam - koszt 400zł... Heh... nawet nie wiecie jak się cieszyłam, że to tylko akum jest problemem. Ale... Przy odbiorze samochodu znowu załączyła się kontrolka ładowania. Gościu sprawdził napięcie. I niestety są przeskoki. Przy włączaniu czegokolwiek napięcie wzrasta do poziomu 15-16V. Stwierdził, że być może alternator jest do zrobienia. Koszt samej robocizny - 180zł + części zamienne. Wstrzymałam się, bo chce się Was poradzić co o tym myślicie. Pojechałam Cari do domu, bo nie zgasła. Jakąś godzinke temu znowu próbowałam ją odpalić i nic. Dopiero po 15 minutowym odłączeniu akuma odpaliła. Chwilkę pochodził i to samo. Odpala się kontrolka kompa oraz ładowania i gaśnie.
Proszę mnie z góry nie opieprzać, że (byc może) powielam temat. Carismę kupiłam wczoraj i jest to moje pierwsze WŁASNE autko.. Nie stać mnie na nówkę a na naprawy...mam mało kasy...
Dzięki Wam z góry.
Marta |
|
|
|
 |
scaniol
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 27-11-2009, 17:08
|
|
|
Marta , przyczyna Twojego problemu to prawdopodobnie czujnik połozenia walu ( kod 23) , dlaczego mechanik nie zajał sie tym ? |
|
|
|
 |
Martka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-11-2009, 17:13
|
|
|
Bo stwierdził, ze to wszystko się dzieje przez alternator...
Tak poza tym tutaj daje link do Cari którą kupiłam:
Carisma
Przy okazji powiem, że elektryczne szyby działają tylko z panelu kierowcy. Po stronie pasażerów nie działają i przód i tył. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 27-11-2009, 18:19
|
|
|
zmień mechanika na bardziej kumatego
z tego co piszesz to do naprawy alternator no i czujnik położenia wału do wymiany |
|
|
|
 |
demeone
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Wrz 2008 Posty: 598 Skąd: Szczecin/Manchester
|
Wysłany: 27-11-2009, 20:25
|
|
|
Tak jak napisał pawelsonx obstawiam alternator
Co do szyb sprawdz czy nie jest wcisnięty przycisk blokady szyb. Ten przycisk przy panelu sterowania kierowcy |
|
 |
Martka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-11-2009, 21:26
|
|
|
Jak się okazało to poszła cewka zapłonu. Zobaczymy co dalej będzie ...
Co do szyb to właśnie nie jest to wciśnięte Zorientowałabym się. Macie jakieś inne pomysły? |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 27-11-2009, 21:40
|
|
|
jakby to cewka to powinno wywalić błąd.
ja nadal obstawiam ten czujnik i alternator ale miejmy nadziej że się mylę i twoja przygoda z usterką carismy już się skończyła.
Zastanawia mnie tylko jedno dlaczego jak padła cewka to pierw mechanik wymienił akumulator.
Dlaczego przed wymianą akumulatora nie sprawdził prądu ładowania albo czy nie ma czasami gdzieś spięcia w instalacji. |
|
|
|
 |
Martka
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-11-2009, 22:10
|
|
|
bo teraz dałam do drugiego mechanika, który rozebrał mi samochód i sprawdzał po kolei co działa a co nie. Do alternatora jeszcze nie doszedł. mam nadzieje, ze to "tylko" ta cewka. Co bedzie dalej dowiem sie jutro. ale mam złe przeczucie.. |
|
|
|
 |
|