Pajero II 94r Uszkodzone Sprzeglo Automat |
Autor |
Wiadomość |
xKris88
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-12-2009, 10:56 Pajero II 94r Uszkodzone Sprzeglo Automat
|
|
|
Witam,
Na trasie nagle padło mi sprzęgło, jechałem i zaczęło przerzucać biegami, po kilometrze jazdy sprzęgło przestało ciągnąc i było czuć smród spalonego sprzęgła, auto już w ogolę nie chciało jechać. Przód, tył w ogolę nie ciągnie. Wiecie co może być przyczyna tego, co sprawdzić? Z góry wielkie dzięki. |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2009, 20:27
|
|
|
Nie chce zle wrozyc ale albo cie czeka kapitalka skrzyni albo szukac uzywki w dobrym stanie. Samemu za naprawe automata to bym sie nie bral. Puki co to laweta i na warsztat |
Ostatnio zmieniony przez Faraonix 19-12-2009, 23:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 19-12-2009, 22:15
|
|
|
Faraonix napisał/a: | Nie che zle wrozyc ale albo cie czeka kapitalka skrzyni albo szukac uzywki w bobrym stanie. Samemu za naprawe automata to bym sie nie bral. Puki co to laweta i na warsztat |
Bez przesady...jak kolega ma trochę pojęcia o mechanice i do tego jakiś warsztat z kanałem to idzie awarie zrobić. Z opisu jasno wynika że padły tarczki w automacie. Tu można znaleźć niemal wszystko do automatów:
http://midparts.com.pl
Kup komplet tarczek, w necie poszukaj tak na wszelki wypadek schemat budowy skrzyni i same tarczki spokojnie wymienisz. Pod żadnym pozorem nie rozkręcaj tylko sterownika skrzyni bo potem już go nie złożysz. Do tego trzeba zachować czystość i dokładnie wszystko myć.
Na używkę ze szrotów nigdy bym się nie zdecydował chyba że wyjętą z samochodu który naprawdę jeździ, bo te skrzynie które można dostać na składach są suche i mogą być problemy z uruchomieniem, ponadto z tego co zauważyłem jak szukaliśmy z bratem do jego auta jakiejś używki to skrzynia była bez konwertera a ten razem ze skrzynia powinien stanowić komplet. |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2009, 22:55
|
|
|
Nie kazdy warsztat naprawi automata i trzeba miec doswiadczenie jakies. Mozna czasem wydac kase na czesci i jeszcze bardziej popsuc. Ja by nie ryzykowal samodzielnej naprawy. Jesli xKris88 czuje sie na silach i ma mozliwosc to niech probuje. Nie wiem jak w polsce ale w anglii jest sporo miskow w automacie i mozna kupic uzywke dosc niedrogo.
Znajomy naprawial skrzynie od mercedesa i wlasnie byly wymieniane tarczki i cos tam jeszcze. Dzialaly mu wszystkie biegi oprocz wstecznego. Naprawa kosztowala 1900 euro.
W tej cenie czasem pajero na chodzie idzie kupic jak sie poszuka
np tutaj
http://www.carzone.ie/sea...rt?channel=CARS |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
|
Wysłany: 19-12-2009, 23:14
|
|
|
My ZF 4HP14 zrobiliśmy za ok.400 zł -wymiana tarczek i wszystko było by ok gdyby nie poszedł silnik w samochodzie... |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 19-12-2009, 23:20
|
|
|
1405 napisał/a: | Bez przesady...jak kolega ma trochę pojęcia o mechanice i do tego jakiś warsztat z kanałem to idzie awarie zrobić. |
Tu nie wystarczy trochę pojęcia o mechanice. Mechanika to będzie potrzebna do wykręcenia skrzyni a do naprawy to już wirtuoz mechaniki z paro letnim doświadczeniem w automatach może dać radę. xKris88 napisał/a: | padło mi sprzęgło, jechałem i zaczęło przerzucać biegami, po kilometrze jazdy sprzęgło przestało ciągnąc i było czuć smród spalonego sprzęgła |
tutaj czegoś nie rozumiem w automacie czuć było smród spalonego sprzęgła ???????? xKris88 napisał/a: | Wiecie co może być przyczyna tego, co sprawdzić? |
A czy olej był zmieniany i kiedy i jak był zmieniany?? Automaty raczej są niezawodne o ile dba się o niego czyli prawidłowo zmieniony w odpowiednim czasie wraz z filtrem który znajduje się w szkrzyni. Faraonix napisał/a: | W tej cenie czasem pajero na chodzie idzie kupic jak sie poszuka
| można np."anglika" kupić tylko plastyki nie będą pasowały
tylko aby szybko kupić bo cosik jaskółki ćwierkają że od nowego roku angliki będzie u nas można rejestrować a może to inne ptaszki śpiewały i inną piosenkę |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
|
Wysłany: 19-12-2009, 23:30
|
|
|
No może być też za mało oleju w skrzyni...ale jak samochód staną i już śmierdziało to po zawodach. |
|
|
|
 |
|