Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pajero II 94r Uszkodzone Sprzeglo Automat
Autor Wiadomość
xKris88 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-12-2009, 10:56   Pajero II 94r Uszkodzone Sprzeglo Automat

Witam,
Na trasie nagle padło mi sprzęgło, jechałem i zaczęło przerzucać biegami, po kilometrze jazdy sprzęgło przestało ciągnąc i było czuć smród spalonego sprzęgła, auto już w ogolę nie chciało jechać. Przód, tył w ogolę nie ciągnie. Wiecie co może być przyczyna tego, co sprawdzić? Z góry wielkie dzięki.

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 19-12-2009, 20:27   

Nie chce zle wrozyc ale albo cie czeka kapitalka skrzyni albo szukac uzywki w dobrym stanie. Samemu za naprawe automata to bym sie nie bral. Puki co to laweta i na warsztat
Ostatnio zmieniony przez Faraonix 19-12-2009, 23:35, w całości zmieniany 1 raz  

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 19-12-2009, 22:15   

Faraonix napisał/a:
Nie che zle wrozyc ale albo cie czeka kapitalka skrzyni albo szukac uzywki w bobrym stanie. Samemu za naprawe automata to bym sie nie bral. Puki co to laweta i na warsztat

Bez przesady...jak kolega ma trochę pojęcia o mechanice i do tego jakiś warsztat z kanałem to idzie awarie zrobić. Z opisu jasno wynika że padły tarczki w automacie. Tu można znaleźć niemal wszystko do automatów:
http://midparts.com.pl
Kup komplet tarczek, w necie poszukaj tak na wszelki wypadek schemat budowy skrzyni i same tarczki spokojnie wymienisz. Pod żadnym pozorem nie rozkręcaj tylko sterownika skrzyni bo potem już go nie złożysz. Do tego trzeba zachować czystość i dokładnie wszystko myć.
Na używkę ze szrotów nigdy bym się nie zdecydował chyba że wyjętą z samochodu który naprawdę jeździ, bo te skrzynie które można dostać na składach są suche i mogą być problemy z uruchomieniem, ponadto z tego co zauważyłem jak szukaliśmy z bratem do jego auta jakiejś używki to skrzynia była bez konwertera a ten razem ze skrzynia powinien stanowić komplet.

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 19-12-2009, 22:55   

Nie kazdy warsztat naprawi automata i trzeba miec doswiadczenie jakies. Mozna czasem wydac kase na czesci i jeszcze bardziej popsuc. Ja by nie ryzykowal samodzielnej naprawy. Jesli xKris88 czuje sie na silach i ma mozliwosc to niech probuje. Nie wiem jak w polsce ale w anglii jest sporo miskow w automacie i mozna kupic uzywke dosc niedrogo.
Znajomy naprawial skrzynie od mercedesa i wlasnie byly wymieniane tarczki i cos tam jeszcze. Dzialaly mu wszystkie biegi oprocz wstecznego. Naprawa kosztowala 1900 euro.

W tej cenie czasem pajero na chodzie idzie kupic jak sie poszuka

np tutaj

http://www.carzone.ie/sea...rt?channel=CARS

1405 
Forumowicz

Wysłany: 19-12-2009, 23:14   

My ZF 4HP14 zrobiliśmy za ok.400 zł -wymiana tarczek i wszystko było by ok gdyby nie poszedł silnik w samochodzie... :(

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 19-12-2009, 23:20   

1405 napisał/a:
Bez przesady...jak kolega ma trochę pojęcia o mechanice i do tego jakiś warsztat z kanałem to idzie awarie zrobić.

Tu nie wystarczy trochę pojęcia o mechanice. Mechanika to będzie potrzebna do wykręcenia skrzyni a do naprawy to już wirtuoz mechaniki z paro letnim doświadczeniem w automatach może dać radę.
xKris88 napisał/a:
padło mi sprzęgło, jechałem i zaczęło przerzucać biegami, po kilometrze jazdy sprzęgło przestało ciągnąc i było czuć smród spalonego sprzęgła
:shock: :shock:
tutaj czegoś nie rozumiem w automacie czuć było smród spalonego sprzęgła ????????
xKris88 napisał/a:
Wiecie co może być przyczyna tego, co sprawdzić?

A czy olej był zmieniany i kiedy i jak był zmieniany?? Automaty raczej są niezawodne o ile dba się o niego czyli prawidłowo zmieniony w odpowiednim czasie wraz z filtrem który znajduje się w szkrzyni.
Faraonix napisał/a:
W tej cenie czasem pajero na chodzie idzie kupic jak sie poszuka
można np."anglika" kupić tylko plastyki nie będą pasowały
tylko aby szybko kupić bo cosik jaskółki ćwierkają że od nowego roku angliki będzie u nas można rejestrować a może to inne ptaszki śpiewały i inną piosenkę :roll:

1405 
Forumowicz

Wysłany: 19-12-2009, 23:30   

No może być też za mało oleju w skrzyni...ale jak samochód staną i już śmierdziało to po zawodach.

Odpowiedz do tematu