|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kolizja drogowa Galant v6 - barierka |
Autor |
Wiadomość |
petrus
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-12-2009, 14:28 Kolizja drogowa Galant v6 - barierka
|
|
|
Hey,
Dzisiaj miałem nie miłe zdarzenie.
Pogoda oczywiście nie dopisywała, była mgła i ślisko, dlatego jechałem wolno, jednak nawet to nic mi nie dało.
Jechałem na zakręcie (wjazd na autostradę) w Cieszynie w kierunku Brna, ale niestety nawet do niej nie dojechałem, przy samym końcu przy prędkości ok 45km/h zaczeło znosić mi samochód w kierunku barierki metalowej która stała przy drodze, niestety uderzyłem w nią, rozwaliłem przy tym koło, pojemnik na płyn od spryskiwacza, pękła mi tarcza hamulcowa w dwóch miejscach i w zasadzie nie wiem co jeszcze.
Nie wiedziałem niestety co mam robić, gdyż w takiej sytuacji byłem pierwszy raz, więc zadzwoniłem na policję, pytając się czy potrzebuje ich pomocy do wypisania jakiegoś protokołu czy czegoś takiego dla ubezpieczyciela, dyspozytor powiedział że zaraz tam będzie jednostka, nie informując mnie o czym.
Przyjechała policja, sprawdziła to miejsce, moje auto, po czym poinformowała mnie że za to że uderzyłem w barierkę jest mandat 220zł + 6pkt karnych....................
Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy, czy faktycznie oni mieli prawo wsadzić mi mandat za to że uderzyłem w barierkę ?
Niestety nie dopatrzyłem że badanie techniczne mi minęło więc dowód też sobie zatrzymali.
I teraz czy mogę w ogóle prosić się mojego ubezpieczyciela o jakiekolwiek odszkodowanie, czy raczej jestem bez szans ?
Proszę o porady, bo jestem zielony, a nie mam nikogo z kim mógłbym się poradzić.
Z góry Dziękuję !
Petrus
Poniżej link do zdjęcia ze zdarzenia:
http://img187.imageshack....6/dsc05370h.jpg |
_________________ Mitsubishi Galant 2,5 V6 175KM 99' kombi 17" |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2009, 15:47
|
|
|
a nie jest tak ze jak masz niewazne badania to ci z ac nie wyplaca? |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
|
Wysłany: 05-12-2009, 15:50
|
|
|
niedopasowanie prekodsci do panujacych warunkow drogowych jest zdaje sie rozniez wykroczeniem drogowym. Coz poradzic, znaki drogowe mowią o tym z jaką maksymalną predkoscia mozna sie poruszac na danym obszarze - a nie z jaka predkoscia bepziecznie przejedziemy dany odcinek podczas, deszczu, mgly czy gololedzi.
Lepiej chyba bylo dzwonic po lawete od razu |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
Paweł_BB
Mitsumaniak 01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
|
Wysłany: 05-12-2009, 16:07
|
|
|
petrus, mandat oczywiście Ci się należał i moim zdaniem dobrze, że wezwałeś niebieskich, ja osobiście bałbym się że PZU mnie wyciula że sobie uroiłem sytuację i zniszczenia a tak to przynajmniej Panowie Policjanci spiszą protokół, ja się przyznam do winy, zapłacę mandat i cierpliwie poczekam na niemałe odszkodowanie AC (tak przynajmniej zrobiłem w lutym tego roku).
Niestety nie wiem jak to jest z nieważnym przeglądem okresowym. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 05-12-2009, 16:19
|
|
|
Paweł_BB napisał/a: | ja osobiście bałbym się że PZU mnie wyciula że sobie uroiłem sytuację i zniszczenia |
E tam co za różnica czy zrobimy coś umyślnie czy nie umyślnie albo rozwalą nam auto wandale. PZU prędzej na wysokości wypłaty będzie chciało coś uczknąć niż na samej decyzji. Jest AC jest wypłata.
Paweł_BB napisał/a: | Niestety nie wiem jak to jest z nieważnym przeglądem okresowym. |
Za to tutaj może być problem. Jedno co mi przychodzi na myśl to tzw. rażące niedbalstwo przez które chyba mogą nie wypłacić. |
|
|
|
 |
petrus
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 05-12-2009, 16:50
|
|
|
j-rules napisał/a: | niedopasowanie prekodsci do panujacych warunkow drogowych jest zdaje sie rozniez wykroczeniem drogowym. Coz poradzic, znaki drogowe mowią o tym z jaką maksymalną predkoscia mozna sie poruszac na danym obszarze - a nie z jaka predkoscia bepziecznie przejedziemy dany odcinek podczas, deszczu, mgly czy gololedzi.
Lepiej chyba bylo dzwonic po lawete od razu |
Jechałem wolniej niż przepisy w tym miejscu mi pozwalały, dlatego wolniej bo dopasowywałem prędkość jazdy z jaką sie poruszałem do warunków panujących na drodze, ale nie jestem w stanie na wzrok określić w % jak bardzo śliska jest droga po której się poruszam, musiałbym być chyba nad człowiekiem, żeby jadąc samochodem określić w jakim stanie jest droga po której się poruszam, no chyba że jechałbym 10m, zatrzymywałbym się i sprawdzam kolejne 10m butem nawierzchnie. Czy mam rację ?
Mam opony zimowe, a przegląd przegapiłem o kilka dni...
[ Dodano: 05-12-2009, 16:51 ]
dodam jeszcze że w tym miejscu jak i troszeczkę po wyżej tego miejsca inni także mieli problem z przyczepnością kół |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2009, 17:16
|
|
|
petrus napisał/a: | a przegląd przegapiłem o kilka dni... |
to czy przegapiles o kilka dni czy kilka miesiecy juz nie ma znaczenia... |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 05-12-2009, 17:38
|
|
|
petrus napisał/a: | Jechałem wolniej niż przepisy w tym miejscu mi pozwalały, dlatego wolniej bo dopasowywałem prędkość jazdy z jaką sie poruszałem do warunków panujących na drodze, ale nie jestem w stanie na wzrok określić w % jak bardzo śliska jest droga po której się poruszam, musiałbym być chyba nad człowiekiem, żeby jadąc samochodem określić w jakim stanie jest droga po której się poruszam, no chyba że jechałbym 10m, zatrzymywałbym się i sprawdzam kolejne 10m butem nawierzchnie. Czy mam rację ? | Miałem podobną sytuację 2-3 lata temu....
Na ul.Górnośląskiej w Katowicach (fragment autostrady A4) okazało się, że prawy pas którym jechałem od pewnego miejsca jest nieodśnieżony. Po prostu pług, który odśnieżał tę drogę wcześniej zjechał zjazdem (w kierunku ul.Francuskiej) z autostrady, zaś kontynuacja pasa jest nieodśnieżona. No i wjechałem rozpędzony ok. 80-90 km/h w taką 10 cm śnieżną papkę.
Po całej akcji poszedłem na Policję aby mieć jakiś papier z tego zdarzenia i przedstawić to Zarządcy drogi, gdyż wydawało mi się, że autostrada powinna mieć zachowany jakiś standard utrzymania i, czego jak czego, ale takich niespodzianek na drodze klasy "autostrada" być nie powinno. W efekcie od Policji usłyszałem: "Aha, czyli przyszedł pan po mandat, tak?".
Oczywiście znana już śpiewka - niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-12-2009, 17:46
|
|
|
JCH napisał/a: |
Oczywiście znana już śpiewka - niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. |
Czyli jak są małe dziury w drodze i trafię w wyrwę to też będzie moja wina? A jak będzie idealna nawierzchnia i taka sama wyrwa to już wina będzie zarządu dróg?
Ciemna masa.
Ostatnio oglądałem reportaż na TVN Turbo z takiej akcji np. jak na drodze będzie kamień i urwie miskę olejową koniecznie wezwać policje lub straż miejsca ale to nie wystarczy należy zrobić zdjęcie kamora i wziąć go do bagażnika żeby udowodnić że on tam był i że był taki duży |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2009, 17:46
|
|
|
petrus, zrobiles najgorsza rzecz jaka mogles zrobic, wezwac policje w przypadku gdy sam jestes sprawca wypadku.
na 99,9% jesli miales AC to nie dostaniesz odszkodowania, jesli uszkodziles barierki i "autostrady" wystapia o odszkodowanie to rowniez twoj ubezpieczyciel moze odmowic wyplaty z OC ze wzgledu na brak badan tech. o ile stwierdzi ze przyczyna moze byc zly stan techn, pojazdu (piszesz ze tarcza pekla, a w raporcie pewnie policja to ujela wiec ubezpieczalnia powola sie na to).
gdybys powtrzymal sie od telefonu molgbys zalatwic przeglad i szkode zglosic w pozniejszym terminie.
ogolnie wspolczuje.
[ Dodano: 05-12-2009, 17:48 ]
krzychu napisał/a: | Czyli jak są małe dziury w drodze i trafię w wyrwę to też będzie moja wina? A jak będzie idealna nawierzchnia i taka sama wyrwa to już wina będzie zarządu dróg?
|
dziora a snieg lub lod to inna bajka, na to nie ma wplywu zarzadca drog. |
|
|
|
 |
petrus
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 05-12-2009, 17:51
|
|
|
policji nie mówiłem o szkodach, nie spisywali nic, zabrali dowód za przegląd i wlepili mandat, wiec co do zgłaszania szkody po przeglądzie, tak wlaśnie chyba zrobię, a barierka nie została uszkodzona.
To prawo w tym kraju jest poronione, nie raz się tu na czymś przejechałem, na każdym kroku państwo patrzy żeby kogoś oskubać z pieniędzy..
Mam nadzieje dłużej nie zostać w tym kraju.
Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
mitsiek
Nowy Forumowicz

Auto: colt
|
Wysłany: 05-12-2009, 17:56
|
|
|
arturro napisał/a: |
na 99,9% jesli miales AC to nie dostaniesz odszkodowania
|
AC jest po to żeby dostawać kasę właśnie w takich sytuacjach. Tylko najpierw trzeba je mieć. Pomijam kwestię przeglądu, bo to zamyka sprawę. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2009, 18:04
|
|
|
mitsiek napisał/a: | Pomijam kwestię przeglądu, bo to zamyka sprawę. |
ale przeciez o to sie rozchodzi, gdyby byl wazny przeglad to napisalbym ze glowa do gory jeszcze bedziesz zarobiony.
[ Dodano: 05-12-2009, 18:05 ]
petrus napisał/a: | wiec co do zgłaszania szkody po przeglądzie, tak wlaśnie chyba zrobię, |
probuj ale nie wroze nic dobrego |
|
|
|
 |
Paweł_BB
Mitsumaniak 01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
|
Wysłany: 06-12-2009, 07:53
|
|
|
krzychu napisał/a: | E tam co za różnica czy zrobimy coś umyślnie czy nie umyślnie albo rozwalą nam auto wandale. PZU prędzej na wysokości wypłaty będzie chciało coś uczknąć niż na samej decyzji. Jest AC jest wypłata. |
Moim zdaniem jest, przykłady moich znajomych mi wystarczą żeby zwiększyć czujność w tych sprawach, poza tym moje auto jest dosyć "podejrzane" (w sensie że szybkie i wypadkogenne) + bardzo drogie w naprawie i ktoś może chcieć stwierdzić że coś sobie wymyśliłem - wystarczy niewielka stłuczka z przodu i na same chłodnice nie wiem czy 10.000 PLN starczy. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-12-2009, 10:49
|
|
|
Paweł_BB napisał/a: | zwiększyć czujność w tych sprawach |
Czujność warto mieć zawsze. Ale nie warto chyba straszyć innych. Ja tam mam kontakt z PZU i to co słyszę o innych ubezpieczycielach to PZU jest naprawdę OK.
Paweł_BB napisał/a: | poza tym moje auto jest dosyć "podejrzane" (w sensie że szybkie i wypadkogenne) + bardzo drogie w naprawie i ktoś może chcieć stwierdzić że coś sobie wymyśliłem - wystarczy niewielka stłuczka z przodu i na same chłodnice nie wiem czy 10.000 PLN starczy. |
E tam jak by policzyć mój zderzak i to co na nim jest (osłony gila, wzmocnienia, halogeny, spojler dolny) to też 10 tys wychodzi. A jeśli auto jest wypadkogenne to masz odpowiednio skalkulowaną stawkę przecież. To Ty im płacisz i to Ty tracisz zniżki to nie jest OC gdzie można podejrzewać wyłudzenie. Ale i tak wyłudzeniami zajmuje się policja a nie PZU. |
|
|
|
 |
|
|