[Cari 1.6] Czyżby kończyło się sprzęgło? |
Autor |
Wiadomość |
pajczer
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16V GL
|
Wysłany: 14-12-2009, 21:01 [Cari 1.6] Czyżby kończyło się sprzęgło?
|
|
|
Witam,
Już kiedyś zauważyłem że sprzęgło w mojej Cari bierze dość wysoko ale teraz dodatkowo mam coś takiego.. : np. przy wyprzedzaniu gdy jadę na 4 biegu i chcę wyprzedzić albo gwałtownie przyśpieszyć rosną obroty ale sinik nie nabiera mocy. dopiero po chwili wchodzi na obroty.
Czy to objawy zużytego sprzęgła? mam zamiar jechać w góry po świętach i zastanawiam się na ile to może być niepewne.
Jakieś podpowiedzi ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jolly69
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Paź 2007 Posty: 267 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 14-12-2009, 21:12
|
|
|
Sprzęgło do wymiany, w górach dokończysz tarczę i będzie niespodzianka jak się nie uda pod górę podjechać. Raczej bym nie ryzykował i wymienił przed wyjazdem. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-12-2009, 22:27
|
|
|
pajczer, masz do wymiany sprzęgło, bo jak piszesz pajczer napisał/a: | przy wyprzedzaniu gdy jadę na 4 biegu i chcę wyprzedzić albo gwałtownie przyśpieszyć rosną obroty ale sinik nie nabiera mocy | slizga sie tarcza sprzęgłowa, dla pewności i spokoju głowy wymienic komplet sprzęgłowy, łożysko oporowe, tarcza i docisk sprzęgła, kompletne sprzęgło Sachs'a dla wersji 90KM to około 600zł bez znizek, do 103KM LUK to ok 900zł, plus robocizna, podaj jaki dokladnie masz model to mozna znalezc odpowiednia alternatywe. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 15-12-2009, 13:25 jak sprawdzić
|
|
|
ja sprawdzam w ten sposób zaciągam ręczny wrzucam jedynkę dodaje lekko gazu i puszczam po woli sprzęgło jak obroty spadają zbyt nisko wciskam znowu sprzęgło, daje mi to jakiś obraz tego w jakim stanie jet sprzęgło niemniej długa zabawa taka może się skończyć spaleniem tarczy albo jej dobiciem na amen. |
|
|
|
 |
pajczer
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-12-2009, 17:43
|
|
|
robertdg napisał/a: | podaj jaki dokladnie masz model to mozna znalezc odpowiednia alternatywe. |
Mam wersję 90 KM. 600 zł to sporo. Zważywszy na to, że miałem w planach wymienić jeszcze amortyzatory z przodu.. Jeżeli coś się uda z tą alternatywą proszę o info a ja zaczynam się rozglądać za sprzęgłem.
a taki komplet?
Kod: | http://www.allegro.pl/item824862749_sprzeglo_aisin_mitsubishi_carisma_1_6_mcar24.html |
|
|
|
|
 |
bumbum
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 GLX :)
|
Wysłany: 17-12-2009, 17:55
|
|
|
do 90KM w IC mi powiedzieli coś koło 450zl za sprzęgło LUKa a pokręciłem się bardziej i pobliskim sklepie zapłaciłem 100zl mniej, także 600zl to spora przesada, no chyba że tak teraz ceny skoczyły, ja wymieniałem sprzegło jakoś pól roku temu
ps. pajczer, jeśli masz zamiar sam wymieniać to spuść olej ze skrzyni i rozmontuj sobie lewą półoś, bo możesz mieć później problemy jak ja a szkoda nerwów za cene 30min roboty a może nawet mniej
ps2.miałem ten sam objaw co Ty, nie warto zwlekać
NIE POLECAM mCAR - chciałem od nich kupić też Aisina, nawet pojechałem do sklepu do Przyszowic po czym pocałowałem klamke, tydzien później sprzedawca do mnie dzwonił czy kupuje czy nie, wtedy podziekowałem mu ładnie i powiedziałem że juz mam wymienione...
jak masz czas i nerwy to możesz próbować z nimi, aż jestem ciekaw czy się poprawili w tej kwestii
bardzo chciałem Aisina ale zdecydowałem sie na LUKa i jestem zadowolony
Pozdrawiam |
|
 |
pajczer
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-12-2009, 18:04
|
|
|
bumbum napisał/a: | pokręciłem się bardziej i pobliskim sklepie zapłaciłem 100zl mniej, także 600zl to spora przesada |
Jakby tak było właśnie około 400 zł to jeszcze do przyjęcia.
Dzwoniłem właśnie do Japaneze do Pabianic, kazał jutro zadzwonić to coś dobierze. Zobaczymy co zaproponuje.
A co do wymiany to raczej wymienię w zakładzie i tak się zastanawiam gdzie.. |
|
|
|
 |
bumbum
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 GLX :)
|
Wysłany: 17-12-2009, 18:17
|
|
|
pajczer napisał/a: | wymienię w zakładzie i tak się zastanawiam gdzie.. |
Jest jakis temat na Łódzkim regionalnym doklejony nawet, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1448
zaglądaj częściej na swój regionalny i szukaj,czytaj, szukaj, czytaj |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 17-12-2009, 21:31
|
|
|
pajczer, sachsa ze znizka w InterCarsie mozesz kupic za okolo 430zł, exedy za okolo 500zł, istnieje jeszcze marka HQ (pare juz tych sprzegiel mam za soba i stwierdzam ze jak dotad nie mialem z nimi problemów) w granicach okolo 370zł w sieci sklepów Edpol, oczywiście ze znizka albo Aisin z alegro 440zł lub 405zł lub LUK za 330zł w ostateczności mozesz sie takze skusic na Statima, ale moge napisac na temat tej marki tylko to co slyszalem od innych ktorzy twierdza ze nie jest zle. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|