Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Czyżby kończyło się sprzęgło?
Autor Wiadomość
pajczer 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16V GL
Wysłany: 14-12-2009, 21:01   [Cari 1.6] Czyżby kończyło się sprzęgło?

Witam,

Już kiedyś zauważyłem że sprzęgło w mojej Cari bierze dość wysoko ale teraz dodatkowo mam coś takiego.. : np. przy wyprzedzaniu gdy jadę na 4 biegu i chcę wyprzedzić albo gwałtownie przyśpieszyć rosną obroty ale sinik nie nabiera mocy. dopiero po chwili wchodzi na obroty.

Czy to objawy zużytego sprzęgła? mam zamiar jechać w góry po świętach i zastanawiam się na ile to może być niepewne.

Jakieś podpowiedzi ?

Pozdrawiam

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2009, 21:12   

Sprzęgło do wymiany, w górach dokończysz tarczę i będzie niespodzianka jak się nie uda pod górę podjechać. Raczej bym nie ryzykował i wymienił przed wyjazdem.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-12-2009, 22:27   

pajczer, masz do wymiany sprzęgło, bo jak piszesz
pajczer napisał/a:
przy wyprzedzaniu gdy jadę na 4 biegu i chcę wyprzedzić albo gwałtownie przyśpieszyć rosną obroty ale sinik nie nabiera mocy
slizga sie tarcza sprzęgłowa, dla pewności i spokoju głowy wymienic komplet sprzęgłowy, łożysko oporowe, tarcza i docisk sprzęgła, kompletne sprzęgło Sachs'a dla wersji 90KM to około 600zł bez znizek, do 103KM LUK to ok 900zł, plus robocizna, podaj jaki dokladnie masz model to mozna znalezc odpowiednia alternatywe.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-12-2009, 13:25   jak sprawdzić

ja sprawdzam w ten sposób zaciągam ręczny wrzucam jedynkę dodaje lekko gazu i puszczam po woli sprzęgło jak obroty spadają zbyt nisko wciskam znowu sprzęgło, daje mi to jakiś obraz tego w jakim stanie jet sprzęgło niemniej długa zabawa taka może się skończyć spaleniem tarczy albo jej dobiciem na amen.

pajczer 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-12-2009, 17:43   

robertdg napisał/a:
podaj jaki dokladnie masz model to mozna znalezc odpowiednia alternatywe.

Mam wersję 90 KM. 600 zł to sporo. Zważywszy na to, że miałem w planach wymienić jeszcze amortyzatory z przodu.. Jeżeli coś się uda z tą alternatywą proszę o info a ja zaczynam się rozglądać za sprzęgłem.

a taki komplet?
Kod:
http://www.allegro.pl/item824862749_sprzeglo_aisin_mitsubishi_carisma_1_6_mcar24.html

bumbum 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 GLX :)
Wysłany: 17-12-2009, 17:55   

do 90KM w IC mi powiedzieli coś koło 450zl za sprzęgło LUKa a pokręciłem się bardziej i pobliskim sklepie zapłaciłem 100zl mniej, także 600zl to spora przesada, no chyba że tak teraz ceny skoczyły, ja wymieniałem sprzegło jakoś pól roku temu

ps. pajczer, jeśli masz zamiar sam wymieniać to spuść olej ze skrzyni i rozmontuj sobie lewą półoś, bo możesz mieć później problemy jak ja :mrgreen: a szkoda nerwów za cene 30min roboty a może nawet mniej

ps2.miałem ten sam objaw co Ty, nie warto zwlekać

NIE POLECAM mCAR - chciałem od nich kupić też Aisina, nawet pojechałem do sklepu do Przyszowic po czym pocałowałem klamke, tydzien później sprzedawca do mnie dzwonił czy kupuje czy nie, wtedy podziekowałem mu ładnie i powiedziałem że juz mam wymienione...
jak masz czas i nerwy to możesz próbować z nimi, aż jestem ciekaw czy się poprawili w tej kwestii

bardzo chciałem Aisina ale zdecydowałem sie na LUKa i jestem zadowolony :)
Pozdrawiam

pajczer 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-12-2009, 18:04   

bumbum napisał/a:
pokręciłem się bardziej i pobliskim sklepie zapłaciłem 100zl mniej, także 600zl to spora przesada

Jakby tak było właśnie około 400 zł to jeszcze do przyjęcia.

Dzwoniłem właśnie do Japaneze do Pabianic, kazał jutro zadzwonić to coś dobierze. Zobaczymy co zaproponuje.

A co do wymiany to raczej wymienię w zakładzie i tak się zastanawiam gdzie..

bumbum 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 GLX :)
Wysłany: 17-12-2009, 18:17   

pajczer napisał/a:
wymienię w zakładzie i tak się zastanawiam gdzie..

Jest jakis temat na Łódzkim regionalnym doklejony nawet, http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1448 :)
zaglądaj częściej na swój regionalny i szukaj,czytaj, szukaj, czytaj :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-12-2009, 21:31   

pajczer, sachsa ze znizka w InterCarsie mozesz kupic za okolo 430zł, exedy za okolo 500zł, istnieje jeszcze marka HQ (pare juz tych sprzegiel mam za soba i stwierdzam ze jak dotad nie mialem z nimi problemów) w granicach okolo 370zł w sieci sklepów Edpol, oczywiście ze znizka albo Aisin z alegro 440zł lub 405zł lub LUK za 330zł w ostateczności mozesz sie takze skusic na Statima, ale moge napisac na temat tej marki tylko to co slyszalem od innych ktorzy twierdza ze nie jest zle.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu